‘Uitstel gehoorapparaat is geen goed idee.’ Dat stelt hoogleraar Heleen Slagter vandaag in haar column in dagblad Trouw. Slagter is hoogleraar hersenen, cognitie en plasticiteit aan de VU in Amsterdam. Aan de hand van een recent promotieonderzoek laat zij zien dat de op internet en smartphones populaire cognitieve trainingen voor ouderen niet helpen om cognitieve functies, zoals verwerkingssnelheid, redeneren en geheugen te verbeteren. Omdat gehoorapparaten daar wél aan kunnen bijdragen, vindt zij uitstel van de aanschaf ervan onverstandig.
Achteruitgang van het gehoor belangrijkste voorspeller voor dementie
De hoogleraar geeft in de column aan dat de achteruitgang van het gehoor één van de belangrijkste voorspellers is van cognitieve achteruitgang en ook van dementie. Dit doet zich ook voor bij ouderdomsslechthorendheid. Doordat het gehoor achteruitgaat gaan mensen sociale situaties vermijden en sluiten zich meer en meer af van de buitenwereld. Hierdoor communiceren ze ook steeds minder. Waarschijnlijk is communiceren een van de beste trainingen van ons geheugen en onze cognitieve vermogens.
Hoortoestel kan cognitieve achteruitgang tegen gaan
De hoogleraar stelt dat het aanschaffen van een gehoorapparaat een multidimensionaal effect kan hebben dat wellicht ook nog eens cognitieve achteruitgang tegengaat. Uitstellen van de aanschaf van een gehoorapparaat is volgens haar dan ook geen goed idee.
Ook vindt zij dat we ook zuinig moeten zijn op ons gehoor. Als we daar zuinig op zijn, zijn we immers ook zuinig op onze cognitieve vermogens.
Lees hier de column van hoogleraar Heleen Slagter in Trouw
Lees ook: