High End hoortoestellen: het complete overzicht

13 april 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Vanaf vandaag staat op de voorpagina van HOorzaken.nl een actueel overzicht van de nieuwste High End hoortoestellen. Dit overzicht zal bij het uitkomen van nieuwe High End hoortoestellen vernieuwd worden, zodat het overzicht altijd up to date is. Door op de banner, op de voorpagina te klikken zoals die ook hieronder is afgebeeld, wordt een pdf bestand geopend met een inleidende tekst en het complete overzicht van de High End hoortoestellen van de zes grote merken. Het PDF bestand kunt u opslaan of printen.

high end hoortoestellen

Beter verstaan en minder luistermoeheid met High End hoortoestellen

Elke nieuwe generatie High End hoortoestellen heeft weer meer rekenkracht en is daarmee in staat de omgeving nauwkeuriger in kaart te brengen en zich daaraan aan te passen. Die rekenkracht is ook nodig om de nieuwste audiologische inzichten te kunnen toepassen in de hoortoestellen.
Met de grote rekenkracht in high end hoortoestellen is het ook mogelijk de verschillende eigenschappen, zoals lawaaireductie, spraakherkenning, directionaliteit en compressie beter op elkaar af te stemmen. Tot nu toe heeft elke nieuwe generatie hoortoestellen tot beter verstaan in geroezemoes geleid en ook blijkt luisteren met de nieuwste high-end hoortoestellen minder moeite te kosten. Het hoge innovatietempo is vergelijkbaar met smartphones.
Daarnaast nemen de communicatiemogelijkheden (streaming) met mobiele telefoons, computers, tv en hifi steeds verder toe. Ook is de geluidskwaliteit steeds beter geworden en doordat de hoortoestellen een betere dynamiek hebben en breedbandiger zijn, is ook het ruimtelijk horen sterk verbeterd.
De meeste High End hoortoestellen kunnen, al dan niet met een compacte streamer, communiceren met bijvoorbeeld de iPhone en Android smartphones. Bij het telefoneren kan de drager kiezen of de stem van de spreker aan één kant of voor een optimale verstaanbaarheid aan beide kanten wordt gehoord. Ook muziek kan op dezelfde manier worden beluisterd.
Inmiddels zijn er ook hoortoestellen die verbonden zijn met het internet en er zijn erbij die door de audicien op afstand bijgesteld kunnen worden, zodat voor een fijnafstelling geen bezoek nodig is aan de audicien.

High End hoortoestellen: geen luxe

Hoortoestellen kunnen het verloren hoorvermogen bij een zogeheten perceptief gehoorverlies voor een groot deel compenseren, maar veelal niet voor de volle honderd procent. Hoortoestellen kunnen immers niet herstellen wat er in het slakkenhuis van het oor kapot is gegaan. Hoortoestellen zijn wat dat betreft niet te vergelijken met een bril. Een bril corrigeert relatief eenvoudige afwijkingen bij de bolling van de lens en dát is veelal wel voor 100%. corrigeerbaar. Schade in het slakkenhuis is echter te vergelijken met schade aan het netvlies in het oog. En een bril kan niet corrigeren wat er misgaat bij het netvlies. Het is dan ook raadzaam om alle opties om het hoorvermogen te verbeteren aan te grijpen. Soms kan dit resulteren in een beter verstaan van spraak, de andere keer in meer luistercomfort of minder luisterinspanning. Wat namelijk blijkt is dat slechthorenden vaak sneller moe zijn door de inspanning die zij moeten leveren om te horen en te verstaan.
Soms worden High End hoortoestellen afgeschilderd als luxe, als rijden in een dure auto. Dit vergelijk gaat alleen op als een minder geavanceerd hoortoestel het gehoorverlies al volledig weet te compenseren, zodat iemand weer precies zo hoort als voorheen voordat het gehoorverlies was ontstaan. Of dit haalbaar is, is onder meer afhankelijk van de taken die moeten worden uitgevoerd, de omgevingen waarin gefunctioneerd moet worden (onder meer akoestiek) en de beperking die in verschillende situaties wordt ervaren. Ook kampen veel slechthorenden vaak met oorsuizen (tinnitus) en de meer geavanceerde hoortoestellen hebben hiervoor een speciale maskeerder aan boord.

High End hoortoestellen alleen in vrije markt

De nieuwste High End hoortoestellen zijn helaas alleen beschikbaar in de vrije markt en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit komt doordat de prijzen binnen de verzekerde zorg voor hoortoestellen sinds 2013 steeds lager zijn geworden. Hierdoor passen High End hoortoestellen qua prijsniveau niet meer binnen de verzekerde zorg.

Niet bij alle audiciens verkrijgbaar

In het pdf document met High End hoortoestellen (update januari 2020) worden de innovaties van de A-merken in Nederland beschreven. Niet alle audiciens leveren overigens deze merken en types, of leveren slechts een aantal merken daarvan. Dit kan zijn omdat bepaalde audiciensbedrijven verbonden zijn aan bepaalde fabrikanten, zij een zogeheten private-label merk leveren (huismerk) of doordat audiciensbedrijven om wille van inkoopvoordeel slechts een beperkt aantal merken leveren. Deze laatste tendens komt door de prijsdruk die ontstaan is na de invoering van de functiegerichte aanspraak op hoortoestellen in 2013 waarbij hoortoestellen in vijf categorieën worden ingedeeld en door aanbestedingen van zorgverzekeraars de vergoedingen voor de verstrekking van hoortoestellen door audiciens herhaaldelijk zijn gedaald.

Onderling vergelijken op grond van alleen technische data lastig

High End hoortoestellen zijn technisch gezien onderling lastig te vergelijken. De implementatie van één en dezelfde techniek kan per merk verschillen en daardoor bij het ene merk beter zijn dan bij het andere. Daarnaast zal bij het ene merk samenwerking tussen verschillende technieken anders verlopen, waardoor het eindresultaat voor iedere slechthorende op individueel niveau anders kan zijn. Ook spelen persoonlijke geluidsvoorkeuren een rol en ook gewenning aan een bepaalde manier van verwerking van geluid met eerdere hoortoestellen heeft invloed op de voorkeur.

Benieuwd naar de nieuwste High End hoortoestellen? Download dan het overzicht van High End hoortoestellen van de zes grote wereldmerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]