Hidden hearing loss: tweede oorzaak ontdekt

23 februari 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben een tweede oorzaak van hidden hearing loss ontdekt. Bij hidden hearing loss, in het Nederlands een verborgen-gehoorverlies genoemd, blijken mensen op een standaard gehoortest (piepjes test) goed te scoren terwijl ze wél moeite hebben om spraak te verstaan in geroezemoes zoals in een restaurant of bij een feestje. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het probleem zich kan voordoen door schade aan de synapsen in het slakkenhuis. Aan deze synapsen ontstaat schade nog voordat de buitenste haarcellen defect raken in het slakkenhuis (cochlea). Dit wordt ook cochleaire of auditieve neuropathie genoemd. De tweede oorzaak voor hidden hearing loss waar de onderzoekers melding van maken in het tijdschrift Nature Communications ligt in verstoringen van myeline productie door Schwanncellen.

Schwanncellen en myeline

Schwanncellen zijn gliacellen die gekoppeld zijn met het axon van sommige zenuwcellen. Schwanncellen zorgen voor myeline in het perifere zenuwstelsel. De Schwanncellen zorgen met de aanmaak van myeline ervoor dat de impulsgeleiding in het axon versneld wordt. Daar waar een axon zonder myelineschede een impuls kan doorgeven met een snelheid van zo’n 4 meter per seconde kan dat bij een axon mét een myelineschede vele malen sneller gaan waarbij de geleidingssnelheden tot wel zo’n 120 meter per seconde kunnen oplopen. Deze verhoging van snelheid is vooral handig in het perifere zenuwstelsel omdat daar de afstanden tot het centrale zenuwstelsel kunnen oplopen tot wel meer dan een meter.

hidden hearing loss schwann cellen

Diagnose ontstaan hidden hearing loss cruciaal

Hoofd van het Kresge Hearing Research Institute in Michigan Gabriel Corfas zegt over de ontdekking van deze tweede oorzaak op de website van Sciencedaily: “Als mensen om meerdere redenen ‘hidden hearing loss’ kunnen hebben, dan is de mogelijkheid om de goede diagnose te stellen van het ontstaan cruciaal.”
De onderzoekers ontdekten de tweede oorzaak van hidden hearing loss bij muizen. Omdat het gaat om  de myeline aanmaak door Schwanncellen kan een verborgen gehoorverlies achter aandoeningen zitten zoals het Guillain-Barré syndroom dat bijvoorbeeld door het Zika virus kan worden veroorzaakt. Bij het Guillain-Barré syndroom treedt een acute vorm van demyelinisering op. 

Blijvend gehoorverlies en zenuwschade na herstel myeline

De onderzoekers gebruikten genetische tools om het myeline-verlies in de auditieve zenuw bij muizen te veroorzaken en daarmee de Guillan-Barré te modeleren. Ondanks dat het myeline niveau weer toenam na een aantal weken, ontwikkelde de muizen wel een permanent gehoorverlies. Er bleek schade te blijven aan de zenuwstructuur met de naam ‘heminode’.

Bron: ScienceDaily

Tijdschrift referentie: Guoqiang Wan, Gabriel Corfas. Transient auditory nerve demyelination as a new mechanism for hidden hearing loss. Nature Communications, 2017; 8: 14487 DOI: 10.1038

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Abonnement op opties in hoortoestellen: betalen per maand

30 maart 2023 | Deze week besteedde het programma Radar aandacht aan opties in auto’s die steeds vaker als [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – april 2023

29 maart 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Cochleair implantaat heeft negatief effect op waarneming prosodie in een vreemde taal

28 maart 2023 | Marita Everhardt deed de afgelopen jaren onderzoek naar het leren van een vreemde taal door [...]

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]