HearWHO app: test je gehoor op je telefoon

7 mei 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Met de HearWHO app is het sinds kort mogelijk je gehoor in het Nederlands te testen op je smartphone. De app is beschikbaar in de App Store (Apple) en in de Googe Play Store (Android). Met de HearWHO hoortest kun je nagaan hoe goed jouw gehoor spraak in achtergrondlawaai kan onderscheiden. Dat geeft een goede indicatie of je in lastige luistersituaties nog voldoende goed kan horen en of er mogelijk iets mis is. Periodiek testen van het gehoor is belangrijk. De HearWHO app is daar goed voor te gebruiken.

HearWHO app gehoortest WHO op smartphone
De hearWHO app is nu ook in het Nederlands beschikbaar en te downloaden in de app store.

In rustige ruimte met oortjes of hoofdtelefoon

Na het installeren van de HearWHO app kan je starten je gehoor te testen. Het is wel van belang dit te doen in een rustige ruimte. De gehoortest app controleert daarom eerst of er niet te veel lawaai in je omgeving is. Daarom vraagt de app toestemming te geven tot je microfoon. Om met de HearWHO app je gehoor te testen moet er een hoofdtelefoon of oortjes op je smartphone aangesloten zijn (bedraad of draadloos).

HearWHO App gehoortest is een spraak in ruis test

De gehoortest die je met de HearWHO app doet, is een zogeheten spraak in ruis test. Bij de HearWHO gehoortest krijg je telkens drie cijfers te horen en deze type je in op je smartphone. Daarna krijg je de volgende drie cijfers te horen. Zolang je het goed doet wordt de test een klein beetje moeilijker. De cijfers zijn dan dieper in de ruis verzonken. Uiteindelijk zal je de cijfers niet meer goed kunnen horen. Daarna wordt het weer een beetje makkelijker. Op deze manier bepaalt de test hoe goed je gehoor spraak in ruis kunt onderscheiden. Als ons gehoor achteruit gaat krijgen we juist in situaties met lawaai en rumoer moeite om te verstaan. Zo’n test zegt dus wat meer over het functioneren van ons gehoor in de dagelijkse praktijk dan een piepjes test. Met een piepjestest is wel weer nauwkeurig te bepalen bij welke toonhoogtes het gehoor is achteruitgegaan en in welke mate.

HearWHO app gehoortest smartphone

Gehoor goed of mogelijk wat mis

De HearWHO gehoortest geeft aan of je gehoor goed is of dat er toch mogelijk iets mis is mee is. Krijg je een minder goede uitslag ga dan bij een audicien in de buurt langs om daar een uitgebreidere gehoortest te doen of loop binnen bij je huisarts. De gehoortest kan minder goed uitpakken als je bijvoorbeeld gehoorschade hebt opgelopen door lawaai of muziek of dat je door het ouder worden beetje bij beetje minder goed bent gaan horen. Je gehoor kan ook minder goed zijn omdat het bijvoorbeeld in de familie zit.

download HearWHO app gehoortest in app stire of google play
Scan de QR Code om de app te downloaden

HearWHO app: In de App Store of Google Play Store

De app is beschikbaar in de App Store (Apple) en in de Googe Play Store (Android). Dezelfde gehoortest met cijfers kun je trouwens ook via internet doen. Ga daarvoor naar de website hoortest.nl.

soorten gehoorbeschermers
Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers verkrijgbaar. Ook met een speciaal filter. Op maat gemaakte gehoorbeschermers bieden de beste bescherming en zijn ook met een koordje verkrijgbaar. Standaard gehoorbeschemers zijn op veel plekken verkrijgbaar zoals bij de drogist. Voor op maat gemaakte gehoorbeschermers kun je terecht bij een audicienwinkel.

Gehoorschade door muziek of lawaai

Het kan zijn dat je de volgende dag na een concert of festival iets minder goed hoort. Dat kan ook als je in hard lawaai hebt gewerkt. Soms hoor je dan ook een ruis of piep. Dat wordt ook wel tinnitus genoemd. Doe de test dan een paar dagen later nog een keer. Je gehoor zal dan in de meeste gevallen wel weer (zo goed als) hersteld zijn. Natuurlijk is het verstandig als je regelmatig naar concerten en festivals gaat, gehoorbeschermers te dragen. Dat geldt helemaal als je dagelijks in lawaai werkt. Ons gehoor is namelijk kwetsbaar en we moeten er lang mee doen. En al zijn hoortoestellen vandaag de dag wondertjes van techniek, ze kunnen helaas in de meeste gevallen je gehoor niet volledig herstellen. Wees er dus zuinig op. Gelukkig dragen steeds meer mensen gehoorbeschermers. Dat is te zien aan de forse stijging van de verkoop ervan.

5% wereldbevolking gehoorbeperking

De Wereld Gezondheidsorganisatie (World Health Organization-WHO) schat dat 5% van de wereldbevolking een gehoorbeperking heeft. Dat komt neer op ongeveer 360 miljoen mensen. Zo’n 32 miljoen daarvan zijn 15 jaar of jonger. Kinderen kunnen een aangeboren vorm van slechthorendheid hebben of op latere leeftijd slechthorend worden.

Oorzaken slechthorendheid bij kinderen

Onder aangeboren oorzaken bij baby’s vallen een laag geboortegewicht en infecties die optreden bij hun zwangere moeders. Verschillende soorten bacteriën, virussen, schimmels of parasieten kunnen deze infecties veroorzaken. Maar ook na de geboorte kan slechthorenheid ontstaan. Dat kan door middenooronstekingen, blootstelling aan lawaai of muziek, of door gebruik van bepaalde medicijnen die giftig zijn voor het gehoor. Ook infectieziektes zoals hersenvliesontsteking (meningitis), de bof en mazelen kunnen de oorzaak zijn. Volgens de WHO kan het merendeel van de gevallen van slechthorendheid behandeld worden door vroegtijdige interventie.

Periodiek testen gehoor belangrijk

Het aantal kinderen dat op latere leeftijd slechthorendheid ontwikkelt, is mogelijk even hoog als het aantal kinderen dat met de zogeheten neonatale gehoorscreening eruit wordt gehaald. Daarom is periodiek testen van het gehoor bij kinderen en jongeren belangrijk. Ook voor volwassenen is het goed om het gehoor regelmatig te testen. Gehoorverlies kan leiden tot stress, burn-out, sociale isolatie, psychische klachten zoals angst en depressie en er blijkt ook een verband te zijn met cognitieve achteruitgang en dementie. Hoortoestellen kunnen op hun beurt mogelijk een positieve bijdrage leveren aan het voorkomen van dementie. Met de HearWHO app kan een ieder zijn gehoor zelf regelmatig testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]