Harde muziek zorgt voor meer genot en extra energie

18 februari 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Dat harde muziek schadelijk is voor ons gehoor staat vast: Te vaak en te lang op een hoog volumeniveau naar muziek luisteren of blootstaan aan lawaai beschadigt ons gehoor. Waarom zetten jongeren de volumeknop dan zo hoog? Dat vroegen Deense onderzoekers zich af. Wat blijkt is dat harde muziek tieners meer genot geeft en een dosis extra energie oplevert.

MP3-speler harde muziek

De Deense onderzoekers onderzochten de gewoonte en houding van ruim 1800 Deense tieners ten aanzien van het luisteren naar MP3 spelers. De tieners kregen vragen voorgeschoteld waarin zij onder meer de geluidsblootstelling, het luistergedrag en de ervaren beloning van het luisteren rapporteerden. Ook werd de tieners gevraagd welke media zij prefereerden voor het verkrijgen van informatie over preventie.

Tien procent van de onderzochte jongeren werd gerekend tot de risicogroep: Zij luisterden het vaakst en op de hoogste geluidsniveaus naar muziek. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er meerdere redenen zijn voor het luisteren naar luide muziek bij deze risicogroep. De meest genoemde redenen waren:
“Ik kan meer van de muziek genieten als deze luid is”, “Ik kan mezelf verliezen in harde muziek” en “Ik krijg energie van luisteren naar muziek”.

De jongeren gaven de voorkeur eraan om informatie over de mogelijke gevaren van het gebruik van MP3 spelers te ontvangen via televisie en reclame of van dokters en verplegers.

Dat harde muziek extra energie geeft is niet zo verwonderlijk. Harde muziek zorgt voor een adrenaline-kick (zie ook functies van geluid). Deze extra dosis adrenaline kunnen we gebruiken om bijvoorbeeld tijdens het autorijden wakker te blijven, ons fitter te voelen als we even een dip hebben of tot een betere prestatie te komen tijdens het sporten. Net als in andere kicks zit ook hier een verslavend element in en bekopen we dit op termijn met gehoorschade en oorsuizen.

Bron: Hear-it.org; Artikel: Attitudes, rewards and listening habits in Danish Youth (by M. Reiness, Carsten Daugaard and Per Nielsen)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]