Hoortoestelreclame Hans Anders mag niet van reclamecodecommissie

13 februari 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

hans anders reclame code

“Ik wil gewoon niet te veel betalen voor een goed hoortoestel. Maar volgens mij zijn ze hier zelf Oost-Indisch doof. Beter horen kost nou eenmaal geld, zeggen ze.” De man die dit uitspreekt in de commercial van Hans Anders wijst ondertussen naar een winkel achter zich waar een poster hangt met daarop een hoortoestel afgebeeld. De commercial gaat even later verder met een voice-over: “Maar het kan ook anders, want bij Hans Anders heeft u al voor nul euro keuze uit de beste hoortoestellen in hun prijsklasse. Wees er snel bij en profiteer nu nog van de vergoeding van uw zorgverzekeraar. Hans Anders, ik zou niet anders willen.”
Deze reclame van Hans Anders is door de reclamecodecommissie aangemerkt als een vergelijkende reclame waarin Hans Anders wordt vergeleken met Beter Horen. De tekst in de reclame wordt namelijk vlak achter elkaar uitgesproken en de commissie gaat ervan uit dat de gemiddelde consument de audiciensketen Beter Horen kent, en deze zal dan ook zal associëren met deze handelsnaam. Ook de gelijkenis in kleur van de poster die zich in de reclame voordoet met de huisstijl van Beter Horen zorgt voor associatie, aldus de commissie.
Daarnaast is de informatie in de reclameuiting niet correct. Er wordt namelijk gesuggereerd dat bij Beter Horen altijd geld moet worden bijbetaald, terwijl Beter Horen op het moment van reclame ook zogeheten nul-euro toestellen leverde.
Beter Horen is overigens wel een handelsnaam echter het woordmerk wordt niet als zodanig erkent door het Benelux merkenbureau. Het teken “Beter Horen” is volgens de uitspraak van de rechter uitsluitend beschrijvend en het teken combineert woorden op een daarvoor gebruikelijke wijze, zonder begripsmatig, visueel of auditief de som van de afzonderlijke bestanddelen te ontstijgen. Een woordmerk als HOorzaken registeren bij het merkenbureau zal daarom ook niet kunnen.

Bronnen:
https://www.reclamecode.nl/webuitspraak.asp?ID=86010&acCode
http://www.iept.nl/files/2008/IEPT20080529_Hof_Den_Haag_Beter_Horen.pdf

Hans Anders reclame

Meer nieuws

Abonnement op opties in hoortoestellen: betalen per maand

30 maart 2023 | Deze week besteedde het programma Radar aandacht aan opties in auto’s die steeds vaker als [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – april 2023

29 maart 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Cochleair implantaat heeft negatief effect op waarneming prosodie in een vreemde taal

28 maart 2023 | Marita Everhardt deed de afgelopen jaren onderzoek naar het leren van een vreemde taal door [...]

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]