Haarcellen slakkenhuis oor blijken wortels te hebben

24 maart 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Onderzoekers van de universiteit van Illinois hebben ontdekt dat de haarcellen in het slakkenhuis nog niet eerder gevonden wortels hebben. Hier kunnen ze mogelijk met de zenuwcellen communiceren en kunnen de hersenen de gevoeligheid voor geluid en hoofdpositie regelen. De bevindingen zijn online te vinden vooruitlopend op een publicatie in het tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

De haarachtige structuren in de cochlea ook wel stereocilia genoemd zijn vrij star en zijn aan de bovenkant onderling verbonden. Wanneer het hoofd wordt bewogen of wanneer geluid ons oor binnenkomt, zorgt de beweging van de vloeistof in het binnenoor ervoor dat de haarcellen gaan bewegen en zich uitstrekken. Hierdoor worden ionenkanalen geopend waardoor de cel geëxciteerd wordt. Vervolgens wordt er informatie naar de hersenen gestuurd.

De stereocilia hebben hun basis is een gel-achtige structuur aan de bovenkant van de cel. Verondersteld wordt dat dit helpt de haarcel naar zijn rustpositie terug te brengen.

Met een speciale elektronenmicroscoop was de auteur van het artikel, Florin Vranceanu, in staat een composiet afbeelding te maken van de volledige topsectie van de haarcel.
In boeken wordt over deze structuur geschreven dat de stereocilia eindigen in de de bovenkant van de cel. De nieuwe plaatjes laten zien dat de wortels doorlopen, waarbij ze een hoek van 110 graden maken en zelfs doorlopen tot in het membraan aan de andere kant van de cel.

Dit geeft nieuw inzicht hoe de haarcellen mogelijk werken. Net als de hersenen de gevoeligheid van de retina cellen in het oog voor licht aanpassen, kan het zijn dat op een zelfde manier de gevoeligheid van de haarcellen wordt beïnvloed voor geluid en de positie van het hoofd.
Klik hier om de afbeelding te zien.

 

Meer nieuws

Schoonenberg Hoorsupport komt met kerstcommercial op tv

28 november 2023 | Vanaf 4 december aanstaande is de nieuwe kerstcommercial van Schoonenberg Hoorsupport op televisie te zien. [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2023 en januari 2024

27 november 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Widex SoundConnect zendt computergeluid naar Moment hoortoestellen

19 november 2023 | Goed nieuws voor dragers van Widex Moment hoortoestellen: sinds afgelopen week is de Widex SoundConnect [...]

Stroomdiagram helpt diagnose somatosensorische tinnitus vast te stellen

15 november 2023 | Professor dr. Sarah Michiels verbonden aan de Universiteit van Hasselt heeft recent een stroomdiagram ontwikkeld [...]