Kans op tinnitus groter onder gebruikers marihuana

22 december 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Er blijkt een verband te zijn tussen tinnitus en het gebruik van marihuana (wiet). Dat laten onderzoekers van de KNO-afdeling van Stanford Universiteit in Californië zien met een grootschalig database onderzoek en een grondige analyse van de gegevens.
De twee onderzoekers van Stanford, Jason Qian en Jennifer Alyono, concluderen dat de kans op tinnitus onder gebruikers van wiet 20x hoger ligt dan onder niet-gebruikers.

marihuana vergroot kans op tnnitus

Marihuana versterkt tinnitus zowel bij dieren als mensen

In het verleden werd nog weleens gedacht dat marihuana verlichting kan geven bij tinnitus. Dat zou uit een onderzoek onder muizen blijken. Ondertussen zijn er aardig wat dierstudies naar het verband tussen marihuana en tinnitus gedaan. Volgens de onderzoekers laten al deze studies dat cannabis geen positief effect heeft op tinnitus. Sterker nog het kan tinnitus versterken of ervoor zorgen dat het zich juist ontwikkelt. Dat komt overeen met bevindingen van de onderzoekers uit Stanford die ook de relatie laten zien tussen het gebruik van wiet en het ervaren van tinnitus onder mensen.

Geen enkel therapeutisch effect van cannabis binnen oorheelkunde

Twee recente literatuuronderzoeken laten eveneens zien dat er tot op heden ook geen enkel bewijs is voor het therapeutisch effect van cannabis binnen de oorheelkunde en dus ook niet op tinnitus.

Marihuana
belangrijkste verklaring relatie met tinnitus

De onderzoekers uit Stanford hebben natuurlijk ook gekeken of er geen andere variabelen zijn die het verband met tinnitus kunnen verklaren. Immers er kunnen ook andere factoren zijn die een rol spelen bij het ontstaan van tinnitus. Zoals bekend spelen bij tinnitus een aantal risicofactoren een rol zoals leeftijd, geslacht, slechthorendheid, blootstelling aan hard lawaai, depressie, angst, roken, vasculaire problemen, bloedruk en diabetes. Wanneer er voor deze variabelen werd gecontroleerd, bleken deze geen betere verklaring voor de ervaren tinnitus te geven. Het gebruik van alcohol, cocaïne, heroïne en methamphetamine (crystal meth) bleek ook geen relatie te hebben met de ervaren tinnitus.
Uit de analyse bleek dat het een of meer keer gebruiken van marihuana in de afgelopen maanden de belangrijkste verklarende variabele was die overbleef.

(advertentie)

Frequentie en hoeveelheid marihuana geen invloed op ernst en frequentie tinnitus

Hoe vaak en hoeveel marihuana er gebruikt werd had geen invloed op de ernst van de ervaren tinnitus en ook niet hoe vaak de tinnitus ervaren werd.
De factoren slechthorendheid, lawaai op de werkplek, depressie en angst blijken zoals verwacht wel bij te dragen aan tinnitus.

Chemische stoffen in marihuana en hasj

In marihuana en hasj zitten ruim 400 chemische stoffen. Het stofje dat het ‘high’ effect veroorzaakt bij gebruikers heet THC (TetraHydroCannabinol). Deze stof zorgt voor de veranderingen in bewustzijn. Omdat THC bewustzijnsveranderende effecten heeft, wordt het als drug aangemerkt. Marihuana (wiet) bestaat uit gedroogde en gemalen bladeren en bloemtoppen. Hasj wordt op zijn beurt gemaakt uit de hars die zich op de bloemtoppen bevindt. Wiet is de meest gebruikte cannabis soort.

Bron: American Journal of Otolaryngology Volume 41, Issue 1, January–February 2020, 102314

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Van Boxtel hoorwinkels viert 65e verjaardag en trakteert

14 januari 2020 | Van Boxtel hoorwinkels bestaat 65 jaar. Om dit te vieren vergoedt het jubilerende audiciensbedrijf tijdelijk [...]

Banenmarkt voor slechthorenden en doven

13 januari 2020 | Ben je slechthorend, doof of auditief beperkt? En op zoek naar een leuke werkgever met [...]

Onderbuikgevoel en eigen voorkeur leidend bij behandelingen door KNO-artsen

8 januari 2020 | KNO-artsen laten zich bij beslissingen voor de keuze van een klinische behandeling meer leiden door [...]

Rondleidingen in het Amsterdam Museum voor slechthorende en dove bezoekers (2020)

7 januari 2020 | Ook in 2020 organiseert het Amsterdam Museum rondleidingen voor slechthorende en dove bezoekers. Het museum [...]