Kans op tinnitus groter onder gebruikers marihuana

22 december 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Er blijkt een verband te zijn tussen tinnitus en het gebruik van marihuana (wiet). Dat laten onderzoekers van de KNO-afdeling van Stanford Universiteit in Californië zien met een grootschalig database onderzoek en een grondige analyse van de gegevens.
De twee onderzoekers van Stanford, Jason Qian en Jennifer Alyono, concluderen dat de kans op tinnitus onder gebruikers van wiet 20x hoger ligt dan onder niet-gebruikers.

marihuana vergroot kans op tnnitus

Marihuana versterkt tinnitus zowel bij dieren als mensen

In het verleden werd nog weleens gedacht dat marihuana verlichting kan geven bij tinnitus. Dat zou uit een onderzoek onder muizen blijken. Ondertussen zijn er aardig wat dierstudies naar het verband tussen marihuana en tinnitus gedaan. Volgens de onderzoekers laten al deze studies dat cannabis geen positief effect heeft op tinnitus. Sterker nog het kan tinnitus versterken of ervoor zorgen dat het zich juist ontwikkelt. Dat komt overeen met bevindingen van de onderzoekers uit Stanford die ook de relatie laten zien tussen het gebruik van wiet en het ervaren van tinnitus onder mensen.

Geen enkel therapeutisch effect van cannabis binnen oorheelkunde

Twee recente literatuuronderzoeken laten eveneens zien dat er tot op heden ook geen enkel bewijs is voor het therapeutisch effect van cannabis binnen de oorheelkunde en dus ook niet op tinnitus.

Marihuana
belangrijkste verklaring relatie met tinnitus

De onderzoekers uit Stanford hebben natuurlijk ook gekeken of er geen andere variabelen zijn die het verband met tinnitus kunnen verklaren. Immers er kunnen ook andere factoren zijn die een rol spelen bij het ontstaan van tinnitus. Zoals bekend spelen bij tinnitus een aantal risicofactoren een rol zoals leeftijd, geslacht, slechthorendheid, blootstelling aan hard lawaai, depressie, angst, roken, vasculaire problemen, bloedruk en diabetes. Wanneer er voor deze variabelen werd gecontroleerd, bleken deze geen betere verklaring voor de ervaren tinnitus te geven. Het gebruik van alcohol, cocaïne, heroïne en methamphetamine (crystal meth) bleek ook geen relatie te hebben met de ervaren tinnitus.
Uit de analyse bleek dat het een of meer keer gebruiken van marihuana in de afgelopen maanden de belangrijkste verklarende variabele was die overbleef.

(advertentie)

Frequentie en hoeveelheid marihuana geen invloed op ernst en frequentie tinnitus

Hoe vaak en hoeveel marihuana er gebruikt werd had geen invloed op de ernst van de ervaren tinnitus en ook niet hoe vaak de tinnitus ervaren werd.
De factoren slechthorendheid, lawaai op de werkplek, depressie en angst blijken zoals verwacht wel bij te dragen aan tinnitus.

Chemische stoffen in marihuana en hasj

In marihuana en hasj zitten ruim 400 chemische stoffen. Het stofje dat het ‘high’ effect veroorzaakt bij gebruikers heet THC (TetraHydroCannabinol). Deze stof zorgt voor de veranderingen in bewustzijn. Omdat THC bewustzijnsveranderende effecten heeft, wordt het als drug aangemerkt. Marihuana (wiet) bestaat uit gedroogde en gemalen bladeren en bloemtoppen. Hasj wordt op zijn beurt gemaakt uit de hars die zich op de bloemtoppen bevindt. Wiet is de meest gebruikte cannabis soort.

Bron: American Journal of Otolaryngology Volume 41, Issue 1, January–February 2020, 102314

Reacties (3)
  1. Beste. Ik heb sinds enkele maanden enorm last in mijn rechter oor. Ik ervaar dan een enorme druk rond het oor en een heel erg irriterend brommend geluid. Deze beïnvloed m’n dagelijkse activiteiten enorm. Wel is het zo dat ik al 5 jaar dagelijks cannabis rook. Ben van nature een zenuwachtig persoon en zo voel ik me stukken beter en kan ik de dingen beter achterwege laten waar ik anders veel langer zou blijven over piekeren. De eerste keer toen ik dit ervaarde in mijn rechteroor was na een weekend veel blowen. Ik ben dan 8 dagen gestopt het was toen veel beter. Klein beetje druk toen nog maar het geluid was er niet meer. Dacht dat alles terug veilig was en rookte met verstand over enkele dagen een paar joints. Terug dezelfde ervaringen terug druk op mijn oor. Brommend geluid. Wel niet zo erg dan dat ik veel intensiever rookte. Maar wel genoeg om er dagelijks met bezig te lopen.

    • Ik heb ook al heel wat testen achter de rug. Gehoortesten zijn perfect. MRI was perfect. Alles blijkt normaal. Ik weet alleen niet hoe het opeens komt dat ik hier maanden met sukkel. Ik krijg echt slechte gedachten doordat ik er dagelijks last van ervaar. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Is het door de cannabis,… Hoe komt het dan dat ik in het verleden hier nooit last van had,… Ik wil er gewoon Vannaf. Laat me aub een antwoord hierover weten. Ervoor nog nooit met iemand over gesproken over m’n dagelijks gebruik van cannabis. Uit schrik voor reacties. Groeten Kevin

  2. Dag Kevin ik ben net als jou een dagelijkse gebruiker en ik stel voor dat je gaat leren doseren. Probeer overdag productief te zijn en s’avonds als je geen zorgen meer aan je hoofd hebt een jointje te roken. Ik durf zeggen dat dit voor mij veel gehlopen heeft. een hele dag stoned rond lopen heb je nooit baat aan. zelf ben ik ook stressgevoelig maar ik zet deze om in energie en kracht, probeer jezelf te aanvaarden voor wie je bent en onderdruk je karaktertrekken niet te veel met verdovende middelen. Rook omdat je graag rookt en niet voor de effecten dat het met je doet. Overthinking raad ik ook ten strengste af dit leid tot doemdenken. Raadpleeg een arts en denk aan slaap en voeding deze hebben mij ook geholpen. En remember, een mens heeft heel wat nodig om op te geven en het wordt alleen maar beter, alles went en alles kan. groeten maxim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – maart en april 2024 – Schrijf in!

29 februari 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

MED-EL ontvangt wereldwijde certificering voor beveiliging en privacybescherming

28 februari 2024 | Fabrikant van gehoorimplantaten MED-EL ontvangt wereldwijd de ISO/IEC 27001:2022 certificering. Het certificaat krijgt het bedrijf [...]

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]