Grotere kans op slechthorendheid na hartoperatie bij zuigelingen

18 februari 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Zuigelingen die een hartoperatie hebben ondergaan, maken een grotere kans op slechthorendheid. De kans op gehoorschade na een hartoperatie is zelfs 20 keer groter dan normaal. Vroegtijdige gehoorscreening van deze geopereerde kinderen is cruciaal omdat ze het risico lopen op taal-, aandachts- en cognitieve problemen tegen de tijd dat ze vier jaar zijn. Dit staat te lezen in het tijdschrift The Journal of Pediatrics van januari 2018.

De onderzoekers bestudeerden 348 nog niet schoolgaande kinderen die eerder een hartoperatie ondergingen. Bij 21% vonden zij een gehoorverlies, wat twintig keer zo hoog is dan in de normale populatie wordt gevonden. De onderzoekers bevelen aan dat kinderen die een hartoperatie ondergaan gehooronderzoek krijgen op een leeftijd tussen de 24 en 30 maanden. Hiermee wordt de kans op tijdige gehoorrevalidatie vergroot en zijn taalachterstand, cognitieve en aandachtsproblemen te voorkomen.

slechthorendheid na hartoperatie zuigelingen

Het onderzoek maakte deel uit van een prospectieve observationele studie naar de neurologische ontwikkeling onder nog niet schoolgaande kinderen die als zuigeling een hartoperatie ondergingen voor aangeboren hartaandoeningen. Het onderzoek was een zogeheten cohortstudie waarbij 348 kinderen betrokken waren en die op vierjarige leeftijd onderzocht werden. Dit gebeurde tussen 2003 en 2008.

Bekend is dat zuigelingen die een hartoperatie hebben ondergaan een grotere kans hebben op problemen met de ontwikkeling van het zenuwstelsel, waaronder daaruit voortkomende leerproblemen. Deze studie is de eerste die daarbij ook het gehoor heeft meegenomen.

De auteurs van het artikel komen met een aantal mogelijke oorzaken voor het ontstaan van het gehoorverlies, zoals hoogfrequent lawaai op de intensive care afdeling en medicatie die als bijwerking gehoorverlies heeft.

[su_youtube url=”https://youtu.be/ndIb8037m8A”]

Een van de beperkingen van het onderzoek is dat de onderzoekers niet weten hoeveel kinderen gehoorverlies hadden voordat ze geopereerd werden.  Een andere beperking is dat de helft van de 75 kinderen met een gehoorverlies een vorm van geleidingsslechthorendheid bleek te hebben. Geleidingsslechthorendheid kan tijdelijk zijn en bijvoorbeeld veroorzaakt worden door middenoorproblematiek zoals een middenoorontsteking.

Toekomstig onderzoek kan meer duidelijkheid geven over het gehoorverlies en de mogelijke risico’s daarop onder jonge hartpatiënten.

Bron: Sciencedaily

Tijdschrift:
Madison A. Grasty, Richard F. Ittenbach, Carol Knightly, Cynthia B. Solot, Marsha Gerdes, Judy C. Bernbaum, Gil Wernovsky, Thomas L. Spray, Susan C. Nicolson, Robert R. Clancy, Daniel J. Licht, Elaine Zackai, J. William Gaynor, Nancy B. Burnham. Hearing Loss after Cardiac Surgery in Infancy: An Unintended Consequence of Life-Saving Care. The Journal of Pediatrics, 2018; 192: 144 DOI

Oticon Medical Neuro2 leverbaar

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]