Flinke groei verwacht in toepassing van hoorimplantaten

10 januari 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Door de snelle technologische ontwikkelingen en steeds bredere acceptatie van hoorimplantaten wordt verwacht dat de de markt hiervan een flinke groei zal doormaken. De website Future Market Insights (FMI) verwacht in de periode tussen 2015 en 2025 een zogenaamde ‘dubbel digit growth’ van de toepassing van de diverse hoorimplantaten: een groei met een percentage van twee cijfers.

hoorimplantaten baha

BAHA (BCD) van Cochlear

Verschillende soorten hoorimplantaten

Bij slechthorendheid of beginnende doofheid kunnen hoortoestellen vaak uitkomst bieden. Soms is iemand echter zodanig doof of ernstig slechthorend dat een hoortoestel niet meer voldoet en bijvoorbeeld een cochleair implantaat de enige mogelijke oplossing is. Ook kan het zijn dat er sprake is van een zodanig groot geleidingsverlies of dat door een chronische ontsteking van de gehoorgang een regulier hoortoestel niet (meer) voldoet en er gekozen moet worden voor een zogeheten ‘botverankerd hoortoestel’.
Hoorimplantaten zijn dus een optie wanneer reguliere hoortoestellen niet langer voldoende voordeel bieden of de toepassing ervan tot andere problemen leidt. Er zijn verschillende soorten hoorimplantaten beschikbaar. Naast de al genoemde cochleair implantaten (CI’s) en botverankerde toestellen (bone conduction devices, afgekort BCD’s), zijn er ook nog middenoorimplantaten en ‘auditory brainstem implants’. Alle implantaten worden chirurgisch geïmplanteerd. De plaatsing van het implantaat voor een botverankerd toestel is een relatief kleine ingreep. Voor de andere implantaten is een veel grotere chirurgische ingreep noodzakelijk.

cochleair implantaten

Cochleair implantaat

Verwachte toename toepassing hoorimplantaten en hoortoestellen

De Wereld Gezondheidsorganisatie, de WHO, schat dat er wereldwijd in 2025 1.2 miljard mensen boven de 60 zijn. Slechthorendheid neemt toe met de leeftijd. Hierdoor krijgt 42% van de mensen boven de 50 jaar en 70% boven de 70 jaar daarmee te maken. Het aantal hoortoesteldragers en ook het aantal gebruikers van hoorimplantaten zal zowel door de vergrijzing als door de toename van de levensverwachting toenemen.

Hoorimplantaten voldoen steeds beter aan wensen slechthorenden

Hoorimplantaten zijn de afgelopen jaren steeds verder verbeterd. Ook de aan de implantaten gekoppelde signaalprocessoren zijn cosmetisch steeds fraaier geworden en ook de functionaliteit is toegenomen door samenwerking met andere apparatuur zoals telefoons, tv en audioinstallatie en soloapparatuur. Hierdoor voldoen hoorimplantaten steeds beter aan de wensen van slechthorende gebruikers. De overname door of samenwerking met fabrikanten van hoortoestellen en onderlinge concurrentie heeft daar aan bijgedragen.

Belangrijkste fabrikanten hoorimplantaten

Cochlear Limited (BCD’s en CI’s), William Demant Holding (BCD, CI en hoortoestellen -Oticon, Bernafon-), Sonova Holding (CI’s en hoortoestellen -Phonak, Unitron-), MED-EL (CI’s, middenoorimplntaten) zijn momenteel de belangrijkste spelers op het gebied van hoorimplantaten.

Bron: Future Market Insights (FMI) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]