Flinke groei verwacht in toepassing van hoorimplantaten

10 januari 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Door de snelle technologische ontwikkelingen en steeds bredere acceptatie van hoorimplantaten wordt verwacht dat de de markt hiervan een flinke groei zal doormaken. De website Future Market Insights (FMI) verwacht in de periode tussen 2015 en 2025 een zogenaamde ‘dubbel digit growth’ van de toepassing van de diverse hoorimplantaten: een groei met een percentage van twee cijfers.

hoorimplantaten baha

BAHA (BCD) van Cochlear

Verschillende soorten hoorimplantaten

Bij slechthorendheid of beginnende doofheid kunnen hoortoestellen vaak uitkomst bieden. Soms is iemand echter zodanig doof of ernstig slechthorend dat een hoortoestel niet meer voldoet en bijvoorbeeld een cochleair implantaat de enige mogelijke oplossing is. Ook kan het zijn dat er sprake is van een zodanig groot geleidingsverlies of dat door een chronische ontsteking van de gehoorgang een regulier hoortoestel niet (meer) voldoet en er gekozen moet worden voor een zogeheten ‘botverankerd hoortoestel’.
Hoorimplantaten zijn dus een optie wanneer reguliere hoortoestellen niet langer voldoende voordeel bieden of de toepassing ervan tot andere problemen leidt. Er zijn verschillende soorten hoorimplantaten beschikbaar. Naast de al genoemde cochleair implantaten (CI’s) en botverankerde toestellen (bone conduction devices, afgekort BCD’s), zijn er ook nog middenoorimplantaten en ‘auditory brainstem implants’. Alle implantaten worden chirurgisch geïmplanteerd. De plaatsing van het implantaat voor een botverankerd toestel is een relatief kleine ingreep. Voor de andere implantaten is een veel grotere chirurgische ingreep noodzakelijk.

cochleair implantaten

Cochleair implantaat

Verwachte toename toepassing hoorimplantaten en hoortoestellen

De Wereld Gezondheidsorganisatie, de WHO, schat dat er wereldwijd in 2025 1.2 miljard mensen boven de 60 zijn. Slechthorendheid neemt toe met de leeftijd. Hierdoor krijgt 42% van de mensen boven de 50 jaar en 70% boven de 70 jaar daarmee te maken. Het aantal hoortoesteldragers en ook het aantal gebruikers van hoorimplantaten zal zowel door de vergrijzing als door de toename van de levensverwachting toenemen.

Hoorimplantaten voldoen steeds beter aan wensen slechthorenden

Hoorimplantaten zijn de afgelopen jaren steeds verder verbeterd. Ook de aan de implantaten gekoppelde signaalprocessoren zijn cosmetisch steeds fraaier geworden en ook de functionaliteit is toegenomen door samenwerking met andere apparatuur zoals telefoons, tv en audioinstallatie en soloapparatuur. Hierdoor voldoen hoorimplantaten steeds beter aan de wensen van slechthorende gebruikers. De overname door of samenwerking met fabrikanten van hoortoestellen en onderlinge concurrentie heeft daar aan bijgedragen.

Belangrijkste fabrikanten hoorimplantaten

Cochlear Limited (BCD’s en CI’s), William Demant Holding (BCD, CI en hoortoestellen -Oticon, Bernafon-), Sonova Holding (CI’s en hoortoestellen -Phonak, Unitron-), Med-El (CI’s) zijn momenteel de belangrijkste spelers op het gebied van hoorimplantaten.

Bron: Future Market Insights (FMI) 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]

Phonak Audéo Fit: top hoortoestel dat de gezondheid monitort

23 juni 2022 | Phonak introduceerde afgelopen week in Amsterdam voor de internationale schrijvende pers een van haar nieuwe [...]