De 22 jarige Zuid-Afrikaanse Jordan Groenewald is vier jaar geleden naar Nederland geëmigreerd. Door haar stralende lach, haar positieve uitstraling en haar zelfvertrouwen vult ze iedere ruimte die ze binnenkomt met energie. Ze heeft van jongs af aan twee cochleair implantaten van MED-EL die ze gebruikt met de SONNET-2 geluidsprocessor. In Nederland heeft ze als een grafisch ontwerper een eigen bedrijf opgericht. In haar vrije tijd gaat ze graag uit. Lees hieronder haar inspirerende verhaal en het interview met haar.
Het verhaal van Jordan
Op hele jonge leeftijd al CI’s
Jordan werd geboren met ernstig gehoorverlies aan beide oren. Ze kreeg haar MED-EL cochleaire implantaten (CI’s) in Zuid-Afrika toen ze nog geen anderhalf jaar oud was. Op hele jonge leeftijd al een CI geïmplanteerd krijgen heeft flinke voordelen: kinderen kunnen daardoor uiteindelijk beter horen en praten, en ook geluiden en muziek beter begrijpen dan kinderen die hun CI pas op latere leeftijd krijgen (lees meer).
Natuurlijk keek de familie van Jordan uit naar de dag dat haar audioloog haar audioprocessors voor het eerst zou activeren en instellen. Dat was het moment dat Jordan hen voor het eerst kon horen!
Speciale school
Na de implantatie van haar CI’s volgde de revalidatiefase. Jordan kreeg een plekje op een speciale school in Zuid-Afrika: de Eduplex-school in Pretoria. In de klas deelden drie kinderen met een normaal gehoor en goede leerprestaties, een tafel met één kind met een cochleair implantaat. De onderwijsstijl op deze school legt naast de speciale ondersteuning de nadruk op herhaling en leren door ervaring.
Tot bloei op normale basisschool
Door de vroege implantatie en de stevige basis van twee jaar op de speciale school in Pretoria, kon Jordan op haar zevende al overstappen naar een reguliere basisschool. Daar kwam ze helemaal tot bloei. Dankzij haar cochleair implantaten kon ze net zo leren praten als haar goedhorende klasgenoten. Inmiddels heeft ze in Nederland al weer een aantal jaren haar eigen succesvolle bedrijf als grafisch ontwerper: JordanDesignSpace.
Interview met Jordan Groenewald
Lees hieronder het interview met Jordan Groenewald waarin ze verteld over haar gehoorverlies, haar cochleair implantaten, en de invloed die ze nu hebben op haar leven als 22-jarige.
Je lijkt ontzettend veel zelfvertrouwen te hebben en vertelt graag over je CI. Waar haal je de motivatie vandaan?
Jordan: Ik vind het fijn als mensen mij vragen stellen over mijn aandoening en ervaringen. Als mensen geïnteresseerd zijn in mijn verhaal en mijn situatie, dan voel ik me compleet. Het is alsof ik hier op aarde ben om andere mensen te inspireren en te laten beseffen dat het oké is als je gehoor niet goed werkt.
Je bent actief en ontzettend sociaal. Hoe ga je om met je geluidsprocessoren in drukke omgevingen?
Jordan: Bepaalde evenementen zoals muziekfestivals of concerten kunnen best uitdagend zijn. Ik vind het heerlijk om uit te gaan, naar harde muziek te luisteren en met vrienden op pad te zijn. Als ik het ritme voel en de harde beats hoor, dan voel ik me goed. Het maakt me gelukkig! Het is moeilijker om gesprekken te voeren in dit soort omgevingen, maar dat staat mijn plezier niet in de weg. Ik werk er gewoon omheen.
Ik ben mijn familie ontzettend dankbaar – zeker mijn moeder -. Zij heeft me altijd aangemoedigd om sociaal te zijn, en om moed en vertrouwen te hebben. Ze heeft me ook nooit anders behandeld. Er waren thuis altijd duidelijke regels en grenzen. Ze heeft me ook geleerd om onder alle omstandigheden positief te zijn en motiveerde me tijdens mijn studie en tijdens mijn carrière erna.
Zonder mijn familie zou ik misschien niet zo sociaal en gelukkig zijn als nu, en niet zoveel zelfvertrouwen hebben. Ik ben nu echt mijn beste zelf.
Draag je jouw processors ook als je gaat joggen?
Jordan: Ik draag een petje dat de processors op hun plek houdt. Daarmee kan ik comfortabel rennen zonder dat ik me zorgen hoeft te maken dat ze van mijn hoofd vallen. Dat gebeurt bijna nooit, maar soms voel ik ze bewegen op mijn hoofd of op mijn oren. Daarom is een petje voor mij de perfecte oplossing. Ik maak me ook nooit echt druk over zweet op mijn processors. Als ik echt veel zweet, doe ik ze even af en wrijf ik ze droog aan mijn kleding.
Hoe volg je gesprekken als je naar een restaurant gaat en met vrienden om een tafel zit?
Jordan: Als de akoestiek in het restaurant niet te veel echoot, kan ik gesprekken goed volgen. Ik heb gemerkt dat ik me op drie of vier mensen tegelijk kan concentreren. De rest van de tijd zal ik meestal liplezen. Als er veel echo’s zijn en mensen meerdere gesprekken tegelijk voeren, dan wordt het vaak wat lastiger.
En je gaat dus graag naar concerten? Dat lijkt me juist een hele luide omgeving.
Jordan: Ik ben dol op festivals, concerten en clubs – ik heb zoveel geluk dat ik muziek kan horen! Het geluidsniveau is dankzij de CI voor mij geen enkel probleem. Sterker nog: soms zou ik willen dat de muziek nog harder stond, maar ik begrijp dat te harde muziek voor normaalhorenden heel schadelijk kan zijn.
Hoe ga je om met telefoongesprekken en online meetings, of bijvoorbeeld met de soms onduidelijke aankondigingen in het openbaar vervoer?
Jordan: Als ik in het Engels aan het videobellen ben en mensen praten duidelijk hardop, kan ik het gesprek eigenlijk altijd volgen. Het is lastiger als mensen in een online meeting een heel ander accent hebben dan waar ik aan gewend ben. Aankondigingen in bussen en trams in Amsterdam zijn voldoende, en in treinen kan ik ze duidelijk genoeg horen als er geen andere afleidingen zijn.
Het is ontzettend bijzonder om de stemmen van mijn familie en vrienden te kunnen horen. Ik zou willen dat ik me de eerste dag kon herinneren dat ik mijn ouders kon horen. Maar ik weet dat sinds die dag mijn leven is veranderd in iets geweldigs.
Als ik nieuwe mensen leer kennen, vind ik het leuk om niet direct te vertellen dat ik doof ben. Pas na een paar keer verras ik ze dan met het feit dat ik niet kan horen zonder mijn CI’s. Je zou hun gezichten moeten zien! De meeste mensen kunnen het niet geloven.
Meer weten over de Sonnet 2 geluidsprocessor van MED-EL? Klik hier
Lees ook: