De bestuurders van GGMD voor Doven en Slechthorenden en Koninklijke Kentalis hebben een intentieverklaring getekend, waarin staat dat de GGMD het voornemen heeft als stichting binnen Kentalis door te gaan. De GGMD denkt niet als zelfstandige organisatie op termijn verder te kunnen. De bestuurders vinden namelijk dat de organisatie op dit moment onvoldoende omvang heeft om het brede pakket aan hulp- en dienstverlening met een landelijke dekking te kunnen leveren. Vooral de overhead van de financiële administratie drukt zwaar op de relatief kleine organisatie.
Door de brede maatschappelijke dienstverlening en geestelijke gezondheidszorg die de organisatie biedt, heeft de GGMD te maken met een veelheid aan financieringsstromen met tal van eisen en voorwaarden voor de registratie en declaratie van geleverde zorg.
De bestuurders van de GGMD zijn daarom op zoek gegaan naar een organisatie die de beste synergie heeft qua inhoud en omvang. De GGMD vond bij Kentalis de beste aansluiting.
Behoud van hulp- en dienstverlening van GGMD
“We zijn blij met deze samenwerking, omdat we op deze manier onze gespecialiseerde hulp- en dienstverlening voor mensen met een auditieve beperking kunnen waarborgen”, stelt Harry Bosma, bestuurder van GGMD. De samenwerking met Kentalis biedt op het gebied van bedrijfsvoering de nodige schaalvoordelen en biedt GGMD tegelijkertijd de mogelijkheid voor het grootste deel onder eigen naam zijn diensten aan te blijven bieden. Harry Bosma: “Voor de cliënten verandert er eigenlijk niets, dat is ook een belangrijk uitgangspunt geweest. Zij krijgen dezelfde hulp- of dienstverlening als voorheen en houden dezelfde hulpverlener.”
Synergievoordelen voor zowel GGMD als Kentalis
Zowel voor GGMD als Koninklijke Kentalis zijn de synergievoordelen die de samenwerking oplevert aantrekkelijk. Henk Bakker, bestuurder van Koninklijke Kentalis: “Ons belang is dat er een samenhangend aanbod voor doven en slechthorenden beschikbaar blijft. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid dat GGMD en Kentalis samen de bestaande dienstverlening en beschikbare expertise aan hen in stand houden.”
De portefeuilles van GGMD en Kentalis vullen elkaar goed aan. Kentalis richt zich met name op jeugd en GGMD vooral op volwassenen. Daar waar jeugd- en volwassenhulpverlening elkaar raken, is er overwegend sprake van aanvullende diensten. Op deze manier kunnen beide organisaties elkaar versterken en kan werkgelegenheid voor de hulpverleners behouden blijven.