Gezonde voeding draagt bij aan een gezond gehoor

27 november 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Een gezond voedingspatroon kan de kans op slechthorendheid flink verlagen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door het ‘Brigham and Women’s Hospital’ in Boston onder ruim 3000 vrouwen. 

gezond gehoor gezonde voeding

Onderzoek

De onderzoekers volgden maar liefst 3135 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Er werd gekeken hoe dicht de voedingsgewoontes van de vrouwen overeenkwamen met verschillende diëten. Dat kon bijvoorbeeld een dieet zijn om hoge bloeddruk te verminderen of een mediterraan dieet. Na 3 jaar werd de gevoeligheid van het oor opnieuw getest met een piepjestest (toonaudiogram). Dat gebeurde op 10 verschillende plekken verspreid over de Verenigde Staten.

Verlaagd risico op gehoorverlies

Vrouwen die het dichtst bij de dieetrichtlijnen zaten hadden een 30% lagere kans om gehoorverlies in de middenfrequenties te krijgen in vergelijk met vrouwen die het dieet niet goed volgden. Voor de hoge frequenties gold dat ze een 25% lagere kans hadden om hun gehoorvermogen te verliezen.

Bron:  American Journal of Epidemiology.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Armband laat dragers cochleair implantaat beter horen

29 september 2020 | Onderzoekers van de Universiteit van Southampton ontwikkelen een armband die ervoor moet gaan zorgen dat [...]

Boek Evenwicht in Uitvoering – een recensie

23 september 2020 | Tijdens de Balance Awareness Week die plaatsvond van 13 tot 19 september, is het boek [...]

Ook audiciens krijgen voorrang bij afname coronatest

22 september 2020 | Audiciens krijgen evenals een deel van het onderwijs- en zorgpersoneel voorrang bij afname van een [...]

Op weg naar een cochleair implantaat – Het traject van Marja – deel 4: aansluiting CI spraakprocessor

18 september 2020 | Hoorcoach Marja de Kinderen heeft door de erfelijke aandoening DFNA9 een gehoorverlies dat steeds verder [...]