Gezonde voeding draagt bij aan een gezond gehoor

27 november 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Een gezond voedingspatroon kan de kans op slechthorendheid flink verlagen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door het ‘Brigham and Women’s Hospital’ in Boston onder ruim 3000 vrouwen. 

gezond gehoor gezonde voeding

Onderzoek

De onderzoekers volgden maar liefst 3135 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Er werd gekeken hoe dicht de voedingsgewoontes van de vrouwen overeenkwamen met verschillende diëten. Dat kon bijvoorbeeld een dieet zijn om hoge bloeddruk te verminderen of een mediterraan dieet. Na 3 jaar werd de gevoeligheid van het oor opnieuw getest met een piepjestest (toonaudiogram). Dat gebeurde op 10 verschillende plekken verspreid over de Verenigde Staten.

Verlaagd risico op gehoorverlies

Vrouwen die het dichtst bij de dieetrichtlijnen zaten hadden een 30% lagere kans om gehoorverlies in de middenfrequenties te krijgen in vergelijk met vrouwen die het dieet niet goed volgden. Voor de hoge frequenties gold dat ze een 25% lagere kans hadden om hun gehoorvermogen te verliezen.

Bron:  American Journal of Epidemiology.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Tv reclame van Specsavers laat zien dat support vanuit omgeving voor slechthorende belangrijk is

15 januari 2021 | Op tv is een nieuwe reclame van Specsavers te zien met Wibi Soerjadi in de [...]

Misofonie bij kinderen vaak niet onderkend door ouders

12 januari 2021 | Ouders weten vaak niet dat bepaald gedrag bij hun kinderen door misofonie kan worden veroorzaakt. [...]

Tinnitusbehandeling ook positief effect op cognitief functioneren

11 januari 2021 | Bekend is dat tinnitus bij sommige patiënten tot gezondheidsproblemen leidt en ook voor geheugen- en [...]

Oproep: Vul de enquête over COVID-19 en tinnitus van Hoormij∙NVVS in!

5 januari 2021 | Van 1 t/m 6 februari 2021 vindt de jaarlijkse internationale Week van het Oorsuizen (WvhO) [...]