Een gezond voedingspatroon kan de kans op slechthorendheid flink verlagen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door het ‘Brigham and Women’s Hospital’ in Boston onder ruim 3000 vrouwen.
Onderzoek
De onderzoekers volgden maar liefst 3135 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Er werd gekeken hoe dicht de voedingsgewoontes van de vrouwen overeenkwamen met verschillende diëten. Dat kon bijvoorbeeld een dieet zijn om hoge bloeddruk te verminderen of een mediterraan dieet. Na 3 jaar werd de gevoeligheid van het oor opnieuw getest met een piepjestest (toonaudiogram). Dat gebeurde op 10 verschillende plekken verspreid over de Verenigde Staten.
Verlaagd risico op gehoorverlies
Vrouwen die het dichtst bij de dieetrichtlijnen zaten hadden een 30% lagere kans om gehoorverlies in de middenfrequenties te krijgen in vergelijk met vrouwen die het dieet niet goed volgden. Voor de hoge frequenties gold dat ze een 25% lagere kans hadden om hun gehoorvermogen te verliezen.
Bron: American Journal of Epidemiology.