Geoptimaliseerde Starkey Thrive App biedt maximale connectiviteit

10 november 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

– Apple LEA2 communicatieprotocol voor hoortoestellen in december verwacht

Hoortoestelfabrikant Starkey heeft onlangs de Thrive App flink vernieuwd. Hierdoor is de compatibiliteit met Android smartphones sterk verbeterd. Ook brengt de laatste versie van de goed verzorgde Thrive App tal van handige aanpassingen en nieuwe eigenschappen.
In december wordt het nieuwe LEA2 communicatieprotocol van Apple verwacht. Hiermee kan de hoortoesteldrager met recente modellen van de iPhone en iPad van Apple volledig handsfree telefoneren en telewerken met hoortoestellen die dit protocol ondersteunen. Niet alleen met de verwachte Starkey Evolv AI
hoortoestellen is tweewegcommunicatie mogelijk, maar ook met alle hoortoestellen uit de Livio serie. Daarmee biedt Starkey ook binnen de vergoede zorg hoortoestellen die volledig handsfree bellen mogelijk maken.

Starkey thrive app Apple Lea2

Verbinding met vrijwel alle Android smartphones

Met de nieuwe Starkey Thrive App is het mogelijk om de Starkey hoortoestellen met de meest gangbare Android smartphones te verbinden. De app ondersteunt nu ook de in Nederland veel gebruikte Galaxy A serie. Hierdoor is het telefoneren, het luisteren naar podcasts en muziek vanaf een groot aantal merken en type telefoons nu mogelijk. De Starkey hoortoestellen werkten al zeer goed samen met Apple iPhone hoortoestellen.

Handsfree telefoneren met Apple

Met de nieuwste lijn hoortoestellen van Starkey Evolv AI die het bedrijf in het eerste kwartaal van 2022 verwacht te introduceren is het mogelijk echt handsfree te bellen of te telewerken met programma’s zoals Zoom en Teams. Dat kan met zowel de recente versies van de Apple iPhone als iPad. Daarvoor is het wel nodig de nieuwste versie van iOS 15 en iPad OS 15 op de apparaten te installeren. Voor de communicatie wordt dan gebruik gemaakt van het nieuwe LEA2 protocol van Apple. Dit protocol zal naar alle waarschijnlijkheid in december beschikbaar zijn. Ook voor andere hoortoestellenseries van Starkey komt er een firmware-update. Het laatste nieuws is dat de volledige Livio serie geschikt zal zijn voor het nieuwe protocol. Dat is goed nieuws want een deel van deze serie valt binnen de vergoede zorg.

Nieuw LEA2-protocol van Apple

Na de update kunnen de hoortoestellen gebruik maken van het nieuwe LEA2 protocol (tweewegcommunicatie LE Audio). Met dit Apple-protocol is tweerichtingsverkeer tussen de smartphone en de hoortoestellen mogelijk. Daarnaast is het nieuwe protocol, dat naar alle waarschijnlijkheid in december uitkomt, volledig stereo en ook energiezuiniger.

Tweewegcommunicatieprotocol

Bij hoortoestellen die beschikken over het nieuwe tweeweg LEA2 protocol van Apple wordt de eigen stem van de hoortoesteldrager door de microfoons van de toestellen opgevangen en overgestuurd naar de gesprekspartner. De stem van de gesprekspartner is hoorbaar in de hoortoestellen. In vaktermen wordt dit ‘bi-directionele streaming’ genoemd: de audio kan twee kanten op. Fabrikant Phonak heeft om deze tweewegcommunicatie mogelijk te maken een aantal jaar geleden een eigen chip (de SWORD-chip) ontwikkeld en had daarmee een voorsprong op concurrenten. Ook recente modellen van andere merken blijken voorbereid op het nieuwe Apple-protocol. Het is nog niet duidelijk welke dat precies zullen zijn.

Android telefoons: externe microfoon nodig voor tweewegcommunicatie

Bij Android telefoons is het voorlopig bij bijna alle hoortoestellen (op een aantal modellen van Phonak na) nog nodig in de microfoon van de telefoon te spreken. Om tweewegcommunicatie wel mogelijk te maken, is er een andere oplossing: gebruik maken van een externe microfoon. Starkey heeft daar de Remote Microphone+ voor. Daarmee is volledig handsfree telefoneren mogelijk met alle telefoons die beschikken over Bluetooth en het zogeheten Headset protocol (HSP). Ook andere fabrikanten leveren zo’n externe microfoon.

Starkey Thrive App Apple LEA2 protocol

Verbeteringen Starkey Thrive App

Starkey voert aan de hand van feedback van gebruikers en analyses verbeteringen door in zowel producten als in hun app. Zo is er naast de verbeterde compatibiliteit met Android smartphones hard gewerkt aan kleine aanpassingen die de gebruiksvriendelijkheid ten goede komen. De laatste versie van de Thrive App is dan ook voorzien van een geheel nieuw en gebruiksvriendelijker startscherm. Daarnaast is er een optie om vanuit de App rechtstreeks de zogeheten Edge Mode te activeren.

Edge Mode in Starkey Thrive App

De Edge Mode is een optie in de Thrive App voor de top hoortoestellen van Starkey: de Livio Edge AI toestellen. Wanneer de drager deze stand in de app activeert, voert het hoortoestel een op artificiële intelligentie gebaseerde analyse van de omgeving uit. Op grond daarvan voert het toestel direct verbeteringen door in de instellingen van het hoortoestel om zo het verstaan van spraak te verbeteren. Deze Edge Mode weet ook bij de aanwezigheid van achtergrondlawaai en geroezemoes de instellingen te optimaliseren.

Inzicht in gebruik en gezondheid

Met de Thrive app heeft de drager niet alleen controle over de instellingen van zijn hoortoestellen (volume links-rechts, equalizer functie, wind- en lawaaifilter, mate van focus), ook geeft de app inzicht in de dagelijkse bewegingsactiviteit en de hoeveelheid communicatie van de drager. Dat is belangrijk omdat zowel bewegen als communiceren belangrijk zijn voor zowel een goede mentale als lichamelijke gezondheid. De nieuwe app maakt dat overzichtelijk duidelijk.

Sensoren in Starkey hoortoestellen zorgen voor valdetectie

Door de aanwezigheid van sensoren in de hoortoestellen kan de app ook registeren wanneer de drager onverhoopt valt. Gebeurt dit, dan zorgt de app ervoor dat er automatisch een sms-bericht wordt gestuurd naar de noodnummers. Daarbij krijgt de gealarmeerde ook de locatie door waar de gebruiker is gevallen. Zodra de contactpersoon het bericht leest, hoort de gebruiker in zijn hoortoestel “Alarm Ontvangen”. Hierdoor weet hij of zij dat het alarm ontvangen en hulp onderweg is. Welke personen een sms moeten ontvangen is zelf in te stellen.

TeleHear

Met de app is het mogelijk flink wat instellingen zelf te wijzigen. Natuurlijk kan het alsnog nodig zijn de instellingen door de audicien te laten aanpassen. Dit kan dan via TeleHear optie. De audicien kan via deze optie via de app contact met zijn client maken en op afstand de hoortoestellen programmeren en voorzien van de nieuwe geoptimaliseerde instellingen.  Zo kan de audicien het hoortoestel ook in (problematische) situaties afstellen waar de drager juist aanpassingen wenst. Denk daarbij aan het werk.

Aanvullende eigenschappen

Naast de eerdergenoemde instellingsmogelijkheden biedt de app ook nog tal van andere aanvullende handige eigenschappen. Zo kan het toestel gesproken taal vertalen en spraak naar tekst omzetten. Ook biedt de app connectie met de Voice Assistent op uw telefoon (Siri, Google Assistant, Bixby en Alexa).
Daarnaast beschikken de Starkey hoortoestellen ook nog over een eigen ingebouwde Thrive Assistent. Daarmee zijn de hoortoestellen volledig met de eigen stem te bedienen. Denk aan het aanpassen van volume, programma’s, starten of stoppen van het streamen, herinneringen opslaan en zo meer.

Nieuwe Starkey Thrive App nu beschikbaar

De vernieuwde en goed verzorgde Thrive app is nu beschikbaar in zowel de Apple Store als de Play Store (voor Android smartphones). De Thrive app is onder de naam Thrive Hearing Control daar te vinden.

Firmware update bestaande gebruikers

Voor hoortoesteldragers die reeds Starkey Livio hoortoestellen hebben, zal het vanaf begin volgend jaar mogelijk zijn hun hoortoestel te laten updaten. Na de firmware update kunnen ook zij volledig handsfree telefoneren en telewerken met hun hoortoestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]