Geluidhinder op nummer 1 bij veroorzakers hinder

12 september 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Geluidhinder staat op nummer 1 bij de veroorzakers van hinder in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en CBS onder ruim 8000 inwoners van 16 jaar en ouder. De top drie van geluidhinder wordt gevormd door wegverkeer, burenlawaai en vliegverkeer.

Brommers en scooters

Bij het verkeer op wegen met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur zorgen brommers en scooters voor de meeste geluidshinder.

geluidhinder scooters

Foto door Pawel Durka

Geluidhinder buren

Burenlawaai blijkt vooral veroorzaakt te worden door traplopen, slaan met deuren, lopen op harde vloeren en geluid dat buren buiten maken.

Geluidhinder door verkeer

Geluidhinder door militair vliegverkeer is afgenomen en de hinder van vliegtuigen van de burgerluchtvaart is op landelijk niveau ongeveer gelijk gebleven. Geluidhinder door treinverkeer valt landelijk gezien buiten de top drie. Hierin staan wegverkeer, burenlawaai en vliegverkeer. Desondanks kan treinverkeer lokaal voor flink wat hinder zorgen. Vooral het goederenvervoer blijkt daarbij een boosdoener.

geluidhinder vliegtuigen

Foto door Collins Lesulie

Verstoring van de slaap door geluidhinder

Dat geluid tot verstoring van de slaap kan leiden zal niemand verbazen. Hierbij zijn het vooral geluiden van het wegverkeer, de buren en geluiden van kermissen en sportvelden e.d. de boosdoener zo blijkt uit het onderzoek. Slaapverstoring door vliegverkeer komt voornamelijk voor in de omgeving van Schiphol. Rondom andere burgerluchthavens is er minder sprake van slaapverstoring omdat daar ook minder nachtvluchten zijn. In het westen van het land is er een opvallende toename van de slaapverstoring door overvliegende helikopters.

Laagfrequent geluid

Van de Nederlandse bevolking heeft maar liefst acht procent last van laagfrequent geluid. Hierbij blijkt het lastig één specifieke bron als oorzaak aan te wijzen. Volgens de onderzoekers is de omvang van het probleem een signaal voor de overheid om de overlast van laagfrequent geluid in haar beleid mee te nemen.

Andere bronnen van hinder

Naast geluidhinder klagen mensen ook over geurhinder en hinder door trillingen. Geurhinder wordt vooral veroorzaakt door activiteiten van buren. Denk hierbij aan het barbecueën, het fikkie stoken in de tuin in een vuurkorf en natuurlijk de geur van openhaarden en allesbranders. Bij de hinder door trillingen staat wegverkeer op nummer 1, gevolgd door bouw- en sloopactiviteiten en vliegtuigen en helikopters.

Bron: website RIVM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]

William Demant Invest vergroot investering in GN

2 april 2024 | Uit de financiële verslagen van William Demant Invest blijkt dat het bedrijf zijn eigendomsbelang in [...]