Gehoorverlies heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van oudere volwassenen

14 februari 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Uit recent onderzoek is gebleken dat slechthorendheid de levenskwaliteit bij ouderen meer beïnvloedt dan hoge bloeddruk, osteoporose en zelfs een beroerte.

ouderen_crocket

De deelnemers aan het onderzoek, allen boven de 65, gaven aan dat slechthorendheid zowel hun lichamelijke als geestelijke levenskwaliteit in grotere mate beïnvloedt dan hypertensie, een beroerte osteoporose, Ischias en kanker. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 5500 ouderen.

Wanneer met alle andere factoren rekening werd gehouden die de score kon beïnvloedde, liet het onderzoek zien dat slechthorendheid zelf resulteert in een gemiddelde afname van 3.25 in “Physical Component Score” en een 3.22 reductie in de “Mental Component Score”. Deze scores worden beiden algemeen toegepast de aan de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven in kaart te brengen. Een score van 3.0 of hoger wordt klinisch als relevant gezien.
Dr. Yeh zegt hierover: “Dit onderzoek moet artsen, patiënten en hun familie waarschuwen voor de potentiele negatieve impact die slechthorendheid kan hebben op ouderen”. Volgens haar moeten ouderen praten met hun arts over hun gehoor en meer leren over de mogelijkheden die voorhanden zijn wanneer zij last hebben van slechthorendheid.

Het onderzoek, “The Prevalence of Hearing Impairment and Its Burden on the Quality of Life Among Adults with Medicare Supplement Insurance,” is verschenen in september van afgelopen jaar in het tijdschrift ‘Quality of Life Research’. Het officiële tijdschrift van de International Society of Quality of Life Research. Het onderzoek is uitgevoerd door AARP Services, Inc and UnitedHealthcare.

Bron:
www.hear-it.org

Comments are closed.

Meer nieuws

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]

Hoorexpert organiseert regionale open dag over toegankelijkheid

13 september 2023 | Tussen 2 tot en met 7 oktober 2023 vindt de Week van de Toegankelijkheid plaats. [...]