Gehoorverlies heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van oudere volwassenen

14 februari 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Uit recent onderzoek is gebleken dat slechthorendheid de levenskwaliteit bij ouderen meer beïnvloedt dan hoge bloeddruk, osteoporose en zelfs een beroerte.

ouderen_crocket

De deelnemers aan het onderzoek, allen boven de 65, gaven aan dat slechthorendheid zowel hun lichamelijke als geestelijke levenskwaliteit in grotere mate beïnvloedt dan hypertensie, een beroerte osteoporose, Ischias en kanker. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 5500 ouderen.

Wanneer met alle andere factoren rekening werd gehouden die de score kon beïnvloedde, liet het onderzoek zien dat slechthorendheid zelf resulteert in een gemiddelde afname van 3.25 in “Physical Component Score” en een 3.22 reductie in de “Mental Component Score”. Deze scores worden beiden algemeen toegepast de aan de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven in kaart te brengen. Een score van 3.0 of hoger wordt klinisch als relevant gezien.
Dr. Yeh zegt hierover: “Dit onderzoek moet artsen, patiënten en hun familie waarschuwen voor de potentiele negatieve impact die slechthorendheid kan hebben op ouderen”. Volgens haar moeten ouderen praten met hun arts over hun gehoor en meer leren over de mogelijkheden die voorhanden zijn wanneer zij last hebben van slechthorendheid.

Het onderzoek, “The Prevalence of Hearing Impairment and Its Burden on the Quality of Life Among Adults with Medicare Supplement Insurance,” is verschenen in september van afgelopen jaar in het tijdschrift ‘Quality of Life Research’. Het officiële tijdschrift van de International Society of Quality of Life Research. Het onderzoek is uitgevoerd door AARP Services, Inc and UnitedHealthcare.

Bron:
www.hear-it.org

Comments are closed.

Meer nieuws

Kabinet negeerde NIVP advies over rookmelders

5 juli 2022 | Dat blijkt uit het journalistieke onderzoek van Brussel correspondent Frans Boogaard van het Algemeen Dagblad. [...]

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]