Gehoorverlies heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van oudere volwassenen

14 februari 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Uit recent onderzoek is gebleken dat slechthorendheid de levenskwaliteit bij ouderen meer beïnvloedt dan hoge bloeddruk, osteoporose en zelfs een beroerte.

ouderen_crocket

De deelnemers aan het onderzoek, allen boven de 65, gaven aan dat slechthorendheid zowel hun lichamelijke als geestelijke levenskwaliteit in grotere mate beïnvloedt dan hypertensie, een beroerte osteoporose, Ischias en kanker. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 5500 ouderen.

Wanneer met alle andere factoren rekening werd gehouden die de score kon beïnvloedde, liet het onderzoek zien dat slechthorendheid zelf resulteert in een gemiddelde afname van 3.25 in “Physical Component Score” en een 3.22 reductie in de “Mental Component Score”. Deze scores worden beiden algemeen toegepast de aan de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven in kaart te brengen. Een score van 3.0 of hoger wordt klinisch als relevant gezien.
Dr. Yeh zegt hierover: “Dit onderzoek moet artsen, patiënten en hun familie waarschuwen voor de potentiele negatieve impact die slechthorendheid kan hebben op ouderen”. Volgens haar moeten ouderen praten met hun arts over hun gehoor en meer leren over de mogelijkheden die voorhanden zijn wanneer zij last hebben van slechthorendheid.

Het onderzoek, “The Prevalence of Hearing Impairment and Its Burden on the Quality of Life Among Adults with Medicare Supplement Insurance,” is verschenen in september van afgelopen jaar in het tijdschrift ‘Quality of Life Research’. Het officiële tijdschrift van de International Society of Quality of Life Research. Het onderzoek is uitgevoerd door AARP Services, Inc and UnitedHealthcare.

Bron:
www.hear-it.org

Comments are closed.

Meer nieuws

Misofonie en paranoia-achtige gedachten: onderzoek naar verband

23 november 2022 | Poolse wetenschappers werkzaam bij het Experimenteel Psychopathologie lab van het Psychologisch Instituut in Warschau hebben [...]

Speaksee Microfoon Kit voor groepsgesprekken nu verkrijgbaar

15 november 2022 | Vandaag lanceert Speaksee officieel de Speaksee Microfoon Kit: het eerste microfoonsysteem dat spraak ter plekke [...]

Betahistine bij tinnitus niet werkzaam

9 november 2022 | De inzet van het medicijn Betahistine bij tinnitus veroorzaakt door gehoorverlies blijkt niet effectief. Dat [...]