Gehoorverlies heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van oudere volwassenen

14 februari 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Uit recent onderzoek is gebleken dat slechthorendheid de levenskwaliteit bij ouderen meer beïnvloedt dan hoge bloeddruk, osteoporose en zelfs een beroerte.

ouderen_crocket

De deelnemers aan het onderzoek, allen boven de 65, gaven aan dat slechthorendheid zowel hun lichamelijke als geestelijke levenskwaliteit in grotere mate beïnvloedt dan hypertensie, een beroerte osteoporose, Ischias en kanker. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 5500 ouderen.

Wanneer met alle andere factoren rekening werd gehouden die de score kon beïnvloedde, liet het onderzoek zien dat slechthorendheid zelf resulteert in een gemiddelde afname van 3.25 in “Physical Component Score” en een 3.22 reductie in de “Mental Component Score”. Deze scores worden beiden algemeen toegepast de aan de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven in kaart te brengen. Een score van 3.0 of hoger wordt klinisch als relevant gezien.
Dr. Yeh zegt hierover: “Dit onderzoek moet artsen, patiënten en hun familie waarschuwen voor de potentiele negatieve impact die slechthorendheid kan hebben op ouderen”. Volgens haar moeten ouderen praten met hun arts over hun gehoor en meer leren over de mogelijkheden die voorhanden zijn wanneer zij last hebben van slechthorendheid.

Het onderzoek, “The Prevalence of Hearing Impairment and Its Burden on the Quality of Life Among Adults with Medicare Supplement Insurance,” is verschenen in september van afgelopen jaar in het tijdschrift ‘Quality of Life Research’. Het officiële tijdschrift van de International Society of Quality of Life Research. Het onderzoek is uitgevoerd door AARP Services, Inc and UnitedHealthcare.

Bron:
www.hear-it.org

Comments are closed.

Meer nieuws

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]

Stichting SEMH: nieuwe partij voor kwaliteitsbewaking hoorhulpmiddelenzorg | Professional

20 maart 2023 | Interview met SEMH-directeur René Ungerer   De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. [...]

Financiële dienstverlener Alpina toegankelijk voor doven en slechthorenden

16 maart 2023 | Alpina is de eerste financiële dienstverlener die toegankelijk is voor doven, slechthorenden en mensen met [...]

Virtual Reality training verbetert ruimtelijk horen dragers één cochleair implantaat

14 maart 2023 | Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Italië en de Universiteit van Lyon in Frankrijk [...]