Speelgoed kan tot gehoorschade bij kinderen leiden

15 juni 2006
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Door de “Sight and Hearing Association” is in samenwerking met de Universiteit van Minesota 14 stuks speelgoed getest op het geproduceerde lawaai. De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat zeven soorten speelgoed een geluidsniveau van boven de 100 dB bereikten. Een elektronische gitaar wist zelfs de 117 dB te bereiken en een Barbie™ “Jam with me” gitaar de 113 dB. Dit zijn geluidsniveaus die hard genoeg zijn om binnen 10 minuten gehoorschade aan te richten. Omdat kleine kinderen kortere armen hebben, bevinden zij zich dichter bij de geluidsbron dan volwassenen en soms zijn kinderen geneigd hun oor op de luidspreker te leggen.
Bij de test bevonden zich eveneens twee geluidproducerende boekjes bedoeld voor kinderen van 18 maanden en ouder. Deze boeken bereikten een niveau van 90 dB bij de luidspreker. De vereniging waarin de speelgoedfabrikanten zijn gebundeld in de USA blijven aangeven dat speelgoed niet schadelijk is voor het gehoor en geven aan dat wat mensen als onaangenaam vinden persoonlijk is. Waar rekening moet worden gehouden is dat lawaaislechthorendheid echter een optelling is van blootstelling aan lawaai over de tijd heen. Speelgoed dat zelfs boven de 90 dB uitkomt, kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. De auteur July Sylvester die in de Hearing Review hierover een artikel schreef vindt het belangrijk dat kinderen door hun ouders en verzorgers gewezen worden op de gevaren van lawaai, net zoals zij kinderen waarschuwen niet in de zon of in een felle lamp te kijken.

Vreemd genoeg bestaan er in Nederland geen normen voor het lawaainiveau dat speelgoed mag maken. In een rapport van de Gezondheidsraad wordt in 1994 reeds het volgende geschreven: “Hun ‘piepende’ speelgoed blijkt op een afstand van tien centimeter equivalente geluidniveaus van 78 tot 108 dB(A) te kunnen produceren. Dit geldt voor ook voor ander stilstaand of bewegend speeltuig. Voor speelgoedwapens zijn op een afstand van 50 centimeter maximale geluiddrukniveaus tot 150 dB gemeten.”

Daar de speelgoedindustrie zelf haar verantwoordelijkheid in deze niet neemt kan wellicht de Nationale Hoorstichting zich inzetten voor ‘geluidveilig’ kinderspeelgoed in Nederland. Het is langzamerhand tijd dat het geluidniveau van speelgoed aan banden wordt gelegd om kinderen te beschermen tegen vroegtijdige gehoorschade.

Bronnen:
The Hearing Review, Toys and Noise, Vol. 13 No.1 January 2006.
Gezondheidsraad: Commissie Geluid en gezondheid. Geluid en gezondheid. Den Haag: Gezondheidsraad, 1994; publikatie nr 1994/15.

Zoelwoorden: gehoorschade speelgoed

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]