Gehoorschade MP3 spelers en CD spelers

30 juni 2005
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

De te gekke kleine CD spelers en MP3 spelers kunnen gemakkelijk tot gehoorschade leiden en ook tinnitus (oorsuizen) veroorzaken.

Veel van dit soort spelers zijn instaat aanzienlijke geluidsniveaus te produceren. Uit een onderzoek van de Universiteit van Boston blijkt dat MP3 en Cd spelers tussen de 91 en 121 dB halen. Wanneer er andere hoofdtelefoontjes worden aangehangen kan het zijn dat er zelfs 139 dB uitkomt.

Om gehoorschade te voorkomen mag het gehoor niet langer dan twee uur per dag worden blootgesteld aan niveaus van zo’n 90 dB. Doordat op straat of in de trein het achtergrondlawaai hoog is, worden de spelers al snel harder gezet.

Sommige MP3 en CD spelers hebben een begrenzer op het apparaat zitten die er voor zorgt dat het geluidsniveau niet boven de 100 dB uit komt. Veel jongeren zetten echter deze begrenzer uit.

Klik hier om je eigen MP3 speler te checken.

Bron: ”Output levels of commercially available portable compact disc players and the potential risk to hearing”, Ear and Hearing, December 2004, Vol. 25 No. 6.

 

Zoekwoorden: gehoorschade MP3 spelers, slechthorendheid, CD spelers, dB

Meer nieuws

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]

William Demant Invest vergroot investering in GN

2 april 2024 | Uit de financiële verslagen van William Demant Invest blijkt dat het bedrijf zijn eigendomsbelang in [...]

Stil servies van QUIET kan gehoorschade voorkomen

30 maart 2024 | Het Franse bedrijf QUIET heeft het voor elkaar gekregen ‘stil servies’ te ontwikkelen. Dat meldt [...]