Gehoorschade MP3 spelers en CD spelers

30 juni 2005
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

De te gekke kleine CD spelers en MP3 spelers kunnen gemakkelijk tot gehoorschade leiden en ook tinnitus (oorsuizen) veroorzaken.

Veel van dit soort spelers zijn instaat aanzienlijke geluidsniveaus te produceren. Uit een onderzoek van de Universiteit van Boston blijkt dat MP3 en Cd spelers tussen de 91 en 121 dB halen. Wanneer er andere hoofdtelefoontjes worden aangehangen kan het zijn dat er zelfs 139 dB uitkomt.

Om gehoorschade te voorkomen mag het gehoor niet langer dan twee uur per dag worden blootgesteld aan niveaus van zo’n 90 dB. Doordat op straat of in de trein het achtergrondlawaai hoog is, worden de spelers al snel harder gezet.

Sommige MP3 en CD spelers hebben een begrenzer op het apparaat zitten die er voor zorgt dat het geluidsniveau niet boven de 100 dB uit komt. Veel jongeren zetten echter deze begrenzer uit.

Klik hier om je eigen MP3 speler te checken.

Bron: ”Output levels of commercially available portable compact disc players and the potential risk to hearing”, Ear and Hearing, December 2004, Vol. 25 No. 6.

 

Zoekwoorden: gehoorschade MP3 spelers, slechthorendheid, CD spelers, dB

Meer nieuws

Webinar ‘Cochleaire implantatie: Het traject en revalidatie’ | Professional

8 februari 2023 | Op 9 maart 2023 organiseert Cochlear tussen 12:00 en 13:00 uur een webinar met de [...]

Facebookgroep Eerste Hulp bij Oorsuizen biedt ondersteuning

7 februari 2023 | In de Facebookgroep Eerste Hulp bij Oorsuizen kunnen mensen met tinnitus terecht voor onderlinge steun [...]

Forse stijging verkoop gehoorbeschermers

6 februari 2023 | De verkoop van gehoorbeschermers is het afgelopen halfjaar sterk gestegen. Dat schrijft journalist Sebastaan Quekel [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – februari 2023

2 februari 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]