Ouders praten te weinig met hun kinderen over gehoorschade

5 december 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Gehoorschade jeugd

Veel jongeren lopen het risico op lange termijn gehoorschade door luide muziek of lawaai. Volgens een recent gepubliceerde studie in JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery zien ouders helaas niet de ernst van de blootstelling aan hard geluid in en bespreken dit gevaar en de effecten ervan dan ook niet met hun kinderen. Bij ouders blijken wel vaak vragen te bestaan over negatieve effecten van lawaai op het gehoor.

In Amerika blijkt een op de acht jongeren een vorm van slechthorendheid te hebben die zijn oorzaak heeft in overbelasting door hard geluid aldus het Centrum voor Ziekte Beheersing en Preventie.

Voor het onderzoek zijn 716 ouders via internet ondervraagd. 96% van de ondervraagde ouders had het idee dat hun kinderen slechts een klein beetje of helemaal geen risico liepen op gehoorschade door excessief lawaai. Van de respondenten had 69% nooit met hun kinderen gesproken over lawaai, voornamelijk omdat zij het risico zelf als klein ervaren. Bijna een gelijk percentage (65%) was wel bereid om beperkingen te stellen aan het muziekluistergedrag, de blootstelling aan excessief lawaaiige omstandigheden of erop te staan dat hun kinderen gehoorbeschermingsmiddelen gebruiken.
Ouders die begrepen dat zowel het volume als de blootstellingsduur de mate van gehoorschade bepalen, waren eerder geneigd om slechthorendheid bij hun kinderen ter sprake te brengen.

Ouders onderschatten risico’s

Wat het onderzoek laat zien is dat ouders bereid zijn om hun kinderen te beschermen tegen excessieve blootstelling aan geluid, maar dat zij de risico’s onderschatten omdat de kennis bij hen onvoldoende is. Kennis aan de kant van ouders over het gehoor en wat schadelijk is en wat niet kan dus bijdrage aan preventie van gehoorschade onder jongeren. Bewustwording aan de kant van de ouders is dus van groot belang.

De schadelijke effecten kunnen zich bij jongeren reeds op korte termijn voordoen, maar zich ook pas uiten wanneer het gehoor door de leeftijd verder achteruit gaat.
Natuurlijk kunnen ouders hun puberende kinderen niet permanent in de gaten houden, toch zou het een pluspunt zijn als het wel ter sprake komt wanneer zaken als gezondheid en veiligheid worden besproken op jongere leeftijd.

Jongeren mogelijk te positief beeld over hoortoestellen

Mogelijk leven veel jongeren in de veronderstelling dat high-tech hoortoestellen de problemen wel oplossen tegen de tijd als ze er echt last van krijgen. Hoortoestellen zij knappe staaltjes van techniek, maar kunnen helaas het hoorvermogen maar zelden volledig herstellen: Wat kapot is in het oor blijkt kapot.

Nationale Hoorstichting doet veel aan preventie

In Nederland wordt door de Nationale Hoorstichting al veel aan preventie gedaan. Zo is door de stichting voor lagere scholen het lespakket de ‘Hoortoren’ ontwikkeld om kinderen kennis bij te brengen over geluid en wat al dan niet schadelijk is. Ook is het gehoor sinds 2013 opgenomen in verschillende leefstijl/preventieprogramma’s in het basis en voortgezet onderwijs en MBO. In 2013 zijn in het kader van de Jeugdimpuls van het RIVM Centrum Gezond Leven voorlichtingslessen gegeven op een groot aantal basisscholen. Dit wordt in 2014 voortgezet in het basis en voortgezet onderwijs. Daarnaast is het gehoor opgenomen in het vignet Gezonde School en wordt sinds 2013 ingezet op het voortgezet onderwijs en het MBO via het leefstijlprogramma ‘Testjeleefstijl.nl’. In al deze projecten is de Nationale Hoorstichting een belangrijke partner.
Ook zijn er beperkingen opgelegd aan het maximale volume dat MP3 spelers kunnen produceren en is er met de muziekbranche een convenant opgesteld om ook het volume bij concerten, dancings en andere uitgaansgelegenheden binnen de perken te houden.

Wanneer ouders hun kinderen bewust maken van mogelijke gehoorschade, kan dit verder bijdragen aan een gezond gehoor bij volgende generaties. Het is te hopen dat de overheid voor deze kant van preventie geld vrijmaakt, zodat de Nationale Hoorstichting zich ook hier op kan richten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]