Gehoorschade door vuurwerk: KNO-artsen willen verbod op consumentenvuurwerk

26 december 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Omdat KNO-artsen jaarlijks met gehoorschade door vuurwerk in hun praktijk worden geconfronteerd, pleiten ook zij voor een verbod op consumentenvuurwerk. Ze willen zo schade aan het gehoor door vuurwerk in de toekomst voorkomen. Ieder jaar lopen vele honderden mensen letsel aan handen, benen, ogen, gezicht en ook oren op. Dit zijn vaak kinderen en jongeren die staan te kijken bij het afsteken van het vuurwerk. Harde knallen van zowel rotjes, potten (cakes) als ook vuurpijlen, kunnen voor flinke gehoorschade en ook tot tinnitus leiden. 

Geluidsnorm

Er is weliswaar een geluidsnorm voor vuurwerk, maar die gaat ervan uit dat er voldoende afstand wordt gehouden. Aan die afstand kan een individuele burger op straat met veel anderen om zich heen, die ook nog eens allemaal tegelijkertijd vuurwerk afsteken, zich natuurlijk maar moeilijk houden. Daarnaast hebben sommigen er veel plezier in anderen de stuipen op het lijf te jagen door vuurwerk in portieken of andere kleine ruimte af te steken. De belasting voor het oor is in (deels) afgesloten ruimtes vele malen groter.
Ook vindt het afsteken van vuurwerk vaak plaats onder invloed van de nodige alcoholische drankjes, wat de veiligheid niet ten goede komt.
Omdat oren van kinderen veel kleiner zijn dan die van volwassenen is de kans bij hun op gehoorschade ook nog eens groter.

Onmiddellijke gehoorschade door Illegaal vuurwerk

Dan is er ook nog het vuurwerk dat in Nederland illegaal de grens overkomt. Daarvan kunnen de knallen makkelijk tot boven de 160 dB uitkomen. Bij dat soort intensiteiten kan vuurwerk direct schade aan het gehoor veroorzaken, zeker omdat de voorgeschreven afstand die daarbij vaak meer dan enkele tientallen meters moet zijn, bijna nooit wordt gehaald.

Gehoorschade en tinnitus door vuurwerk 

Bij zo’n ontzettend harde knal dichtbij onze oren, kan er van alles mis gaan. Er kan schade binnenin het slakkenhuis ontstaan (zie lawaaislechthorendheid), maar ook schade aan het trommelvlies, de gehoorbeentjes of aan de structuur van het gehoororgaan zelf is mogelijk. Mensen ervaren na zo’n harde knal vaak een piep of gesuis in hun oor (tinnitus). Dat kan als ze geluk hebben tijdelijk zijn, maar net zo goed blijvend. Nooit meer stilte kunnen ervaren is voor veel mensen maar moeilijk te accepteren. 

Gehoorschade door vuurwerk van anderen

Hoe voorzichtig men zelf ook is en ook al kiest men bewust voor legaal vuurwerk, ook daar kunnen natuurlijk altijd ongelukken mee gebeuren. Denk aan omvallende potten (cakes) en vuurpijlen die bij omstanders voor schade aan oren, ogen, ledematen en huid zorgen. Milieu Centraal heeft berekend dat elke jaarwisseling naar schatting tussen de 800 en 1600 mensen blijvende gehoorschade oplopen door vuurwerk. 

Gehoorbeschermers bij vuurwerk

Tegenwoordig dragen kinderen en volwassenen steeds vaker veiligheidsbrillen bij het afsteken van vuurwerk en ook aansteeklonten zijn gewoon geworden. Helaas denken nog maar weinig mensen aan hun gehoor. Het dragen van gehoorbeschermers bij het afsteken van vuurwerk is helemaal nog niet zo gewoon. Dit terwijl simpele gehoorbeschermers het geluid van vuurwerk tussen de 15 en 25 dB kunnen dempen. Dat geeft winst, al zal het bij illegaal vuurwerk in veel gevallen zeker niet voldoende zijn. Kappen dempen weer meer, maar daar zullen weinig mensen bereid zijn mee rond te lopen. De gelukwensen voor het nieuwe jaar van de buren hoor je daarmee immers ook niet meer.   

Ondanks maatregelen onvoldoende daling slachtoffers

De afgelopen jaren zijn er steeds meer maatregelen genomen ook door gemeenten om het aantal vuurwerkslachtoffers te reduceren. Helaas leiden die nog tot onvoldoende daling. Daarom zijn de Nederlandse KNO-artsen voor een verbod op consumentenvuurwerk en ook voorstander van professionele shows. Daar kan iedereen volgens hen veilig en ontspannen genieten van het vuurwerk. 
Marleen Vleming, voorzitter KNO-vereniging zegt daarover: “Zolang wij de politiek met dovemansoren toespreken zullen patiënten met dove oren op ons spreekuur blijven komen.”

Overlast door vuurwerk

De jaarwisseling is natuurlijk een fijn feest en het afsteken van vuurwerk is vanaf de jaren zeventig een traditie geworden die velen erbij vinden horen. Het is tegelijkertijd een traditie die voor ook veel mensen en dieren overlast en stress veroorzaakt en voor een flinke kostenpost zorgt. Zo worden hulpverleners regelmatig met vuurwerk bekogeld, brievenbussen, bus- en tramhokjes moeten het ontgelden en daarnaast raken vogels, honden en katten er flink van in de stress.
Ook voor mensen met een beperking is het een lastige tijd. Denk hierbij aan mensen die afhankelijk zijn van een hulphond of aan mensen die door een beperkt gezichtsvermogen een knal niet kunnen zien aankomen. 

Huidige oud- en nieuwviering niet meer van nu

Tegenstanders van het afsteken van vuurwerk door consumenten, vinden de huidige manier van Oud en Nieuw vieren niet meer van deze tijd. Zij vinden dat vuurwerk alleen afgestoken moet worden door professionals op daarvoor door de gemeente aangewezen plekken. 

Kabinet legt eerder aanbevelingen Onderzoeksraad voor Veiligheid naast zich neer

Het kabinet heeft in 2018 de belangrijkste aanbeveling van de Raad voor Veiligheid naast zich neergelegd. Om de veiligheid tijdens de jaarwisseling te vergroten, vindt de Raad dat vuurwerk verboden moet worden dat veel letsel veroorzaakt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om vuurpijlen. Datzelfde geldt voor vuurwerk dat uitnodigt tot gevaarlijk gedrag en overlast geeft, zoals vuurwerk dat enkel is ontworpen om een knaleffect te creëren.
De overige aanbevelingen uit het in 2017 uitgebrachte rapport werden slechts ten dele opgevolgd. De Raad stelt vast dat de onveiligheid door vuurwerk hiermee blijft bestaan.

Vuurwerkmanifest vaak ondertekend 

Steeds meer organisaties en particulieren tekenen nu het vuurwerkmanifest om te laten blijken dat zij tegen het afsteken van vuurwerk door particulieren zijn. Inmiddels hebben 1700 organisaties en 78.000 particulieren het vuurwerkmanifest getekend. Hieronder zijn oogartsen, kinderartsen, jeugdartsen, KNO-artsen, plastisch chirurgen, huisartsen, dierenorganisaties, zorgverzekeraars en ook de Nederlandse projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie. Inmiddels komt er ook vanuit de politiek steeds meer steun voor het afschaffen van consumentenvuurwerk.

Wat vindt u van een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten? Eens met het verbod of oneens?  Laat het weten in een reactie.

Reacties (7)
 1. Per direct verbieden

 2. Verbieden had al vele jaren eerder moeten gebeuren toen massaal levensgevaarlijke zeg maar bijna handgranaten uit Oostbloklanden hier terecht kwamen en nog. Troep waar je complete auto’s en bushokjes kunt opblazen. Hoeveel idiote jaren moet het nog duren voordat er een kabinet zal zijn dat durft om de streep er doorheen te trekken. Vuurwerk is voor professionals, niet voor leken.

 3. Direct verbieden. Er worden gewoon cobras 8 in woonwijken afgestoken. Zonder waarschuwing.. de enige manier is een totaalverbod. Anders is niet te handhaven.

 4. Onmiddelijk verbieden!
  Maanden voor en na oud en nieuw zijn ze zelfs bezig.
  In zo’n periode heb ik (bijna) de hele dag gedwongen oordempers, koptelefoon of zelfs beide in want elke knal geeft me alleen maar meer stress en kost me het meer tijd om te herstellen. In ruil daarvoor kan ik niet meer vaak op een normale manier sociaal communiceren met andere mensen wat ik verschrikkelijk jammer vindt en dat al helemaal tijdens de feestdagen waarbij ik familie weer zie. :'(
  Ik ben blij als ik op mijn werk ben want qua geluiden die ik daar mee krijg, krijg ik geen of nauwelijks stress van.
  In de laatste maand(en vooral dan de laatste dagen) van het jaar wordt ik er helemaal depressief van.
  Ik heb overgevoeligheid voor meerdere geluiden waaronder vuurwerk.
  De symptomen die ik heb komen zonder twijfel overeen met Hyperacusis dat ik even heb opgezocht.

  • Ja ik heb tinnitus opgelopen bij een auto ongeluk. Leuk oorsuizen aan over gehouden. Na vijf jaar eraan gewend hoorde het niet de hele dag maar alleen als stil is en als ik eraan denk. Nu de volgende zogenaamde klootzak. Stap met oud en nieuw in de auto gooit een ook weer zo ’n leuke vriend een nitraat weg terwijl hij weet dat ik last heb van mijn gehoor. Rolt dat ding bijna onder mijn auto terwijl mijn raam open staat. Kon nog mijn slechte rechter kant dicht houden. Ding gaat af voel een druk golf en meteen een piep in mijn goede oor. De piep aan goede oor is nu weg maar ik heb nu ook zeker weten hyperacusis opgelopen. Kan gelach van mijn dochtertje niet verdragen. Bekers neerzetten doet pijn aan mijn oren. Druk in mij oren en de tinnitus is zo hard geworden en constant dat het soms gewoon pijn doet in de oren. Ik heb in mijn jeugd vaak oorontsteking gehad en meerdere keer buisjes dus heb al last maar mijn o zo goede vrienden hebben het even afgemaakt. Dankjewel klootzakken. Hoop dat dit gedeeltelijk weg trekt. Dank God op mijn knieën. Loop al bij adelante. Kan iemand mij gerust stellen en de waarheid vertellen of het op den duur iets ook al is het maar iets afneemt dat het verdragelijk word. Iemand die hier ook last van heeft

 5. 2 jaar geleden op een dag dat men nog geen vuurwerk mocht afsteken heb ik gehoorbeschadiging opgelopen door zwaar verboden vuurwerk. 10 maanden lang verschrikkelijke oorpijn gehad en op de dag van vandaag nog dagelijks last van een harde piep links en rechts halfdood. En men vuurwerk nu wel gaan verbieden maar als er geen handhaving voor is dan schieten we er niks mee op. In Hilversum zuid zijn ze in een natuurgebied al vanaf oktober 2019 dagelijks aan het knallen, meestal zwaar tot heel zwaar vuurwerk…niemand die er wat aan doet.

  • Sorry, moet half doof zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]