Gehoorschade door muziek begint al op 9-jarige leeftijd

16 oktober 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Dit meldt de Facebook pagina van prevENT. Uit een inventarisatie naar het luistergedrag van kinderen in de leeftijd tussen de 9 en 12 jaar door de commissie PrevENT van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde blijkt dat ruim één derde van deze groep soms een piep in het oor hoort na het luisteren naar harde muziek en zelfs 3 procent dat vaak of altijd heeft. De kans op gehoorschade door muziek lijkt zich zo al op jonge leeftijd voor te doen.

In het afgelopen schooljaar gaven KNO-artsen en audiologen door het hele land voorlichting aan meer dan 2000 kinderen in groep 7 en 8 over de gevolgen van lawaai door harde muziek. Wat blijkt is dat maar liefst 90 procent van de leerlingen bereid is oordoppen te dragen om gehoorbeschadiging te voorkomen. Een voorwaarde daarvoor is dat hun leeftijdgenootjes dat ook doen. Als hun omgeving echter de oordoppen links laat liggen, wil nog maar 55 procent deze gehoorbescherming dragen.

kinderen gehoorschade door muziek

Daarnaast is gebleken dat circa 1 op 3 leerlingen meer dan een uur per dag naar muziek luistert. De meeste leerlingen hebben een MP3-speler, soms al vóór hun 6e jaar. Ze luisteren met name naar muziek op hun eigen slaapkamer, tijdens het maken van hun huiswerk en op straat. Bovendien gaan basisscholieren al regelmatig naar feestjes met harde muziek (69%), die overigens met name thuis plaatsvinden (40%). Deze gegevens moedigen aan om voorlichting op basisscholen voort te zetten en dit onderwerp thuis bespreekbaar te maken.

Met het onderzoek willen KNO-artsen duidelijk maken dat voorlichting over gehoorschade door muziek noodzakelijk is, zodat preventie van gehoorschade net zo vanzelfsprekend zou moeten worden als tandenpoetsen nodig is voor het voorkomen van gaatjes.

Ouders blijken over het algemeen te weinig te praten met hun kinderen over gehoorschade. Wel blijken ze bereid te zijn om hun kinderen te beschermen tegen excessieve blootstelling aan geluid, maar zij onderschatten de risico’s omdat de kennis bij hen onvoldoende is. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Ook dit najaar wordt er, verspreid over het land,  door KNO-artsen voorlichting gegeven over gehoorschade door harde muziek en hoe dit kan worden voorkomen aan leerlingen van groep 7 en 8.  Wil je ook graag voorlichting bij jou op school, op de school van uw kind of in uw klas? Stuur dan een mail naar prevent@kno.nl

KNO-prevent-logo gehoorschade door muziek

Kijk voor meer informatie over gehoorpreventie bij kinderen op de website van KNO-prevEnt en lees hier meer over gehoorpreventie in het algemeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

World of Hearing van Schoonenberg nu ook in hartje Rotterdam

2 juni 2023 | Deze week opent World of Hearing feestelijk haar achtste vestiging in Rotterdam. De nieuwe winkel [...]

Doppies: nieuwe campagne ‘I love My Ears’

1 juni 2023 | Afgelopen week is de nieuwe I love My Ears campagne gestart met de naam ‘Doppies’. [...]

MedRx AVANT WARC zorgt voor efficiënte aanpassing | Professional

30 mei 2023 | Diatec, distributeur van audiologische apparatuur, brengt met de MedRx Avant WARC een combi-meettoestel op de [...]

Verzekering hoortoestel of CI-geluidsprocessor: nodig of niet?

26 mei 2023 | Slechthorenden vragen zich nog weleens af of een verzekering van hun hoortoestellen of CI-geluidsprocessor nu [...]