Gehoorschade door hoofdtelefoons bij jonge kinderen: KNO-arts waarschuwt

6 maart 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

In het tv programma EenVandaag waarschuwt KNO-arts Jan van der Borden voor het gevaar van gehoorschade door hoofdtelefoons bij jonge kinderen. De combinatie van een te hoog volume samen met een lange luisterduur zorgt volgens hem voor gehoorschade.
“Kinderen worden voor de tv gezet, met de koptelefoon of achter in de auto met allebei een eigen schermpje”, zegt hij in het tv programma. “Kinderen luisteren vaak de hele dag naar geluid. Zo krijgen de oren geen rust meer”, aldus Van der Borden werkzaam als KNO-arts in het Bovenij Ziekenhuis in Amsterdam.

gehoorschade door hoofdtelefoons

KNO-arts Jan van der Borden in het televisie programma EenVandaag

Volgens EenVandaag zien KNO-artsen jonge kinderen steeds vaker op het spreekuur met oorsuizen, gehoorverlies of concentratieproblemen. KNO-artsen vrezen voor een toename van jonge mensen met een gehoorprobleem.

Uiteindelijke gehoorschade is een stapeleffect van veelheid aan factoren

Ons gehoor gaat in de loop van ons leven langzamerhand achteruit. Dat heeft te maken met tal van oorzaken. Deels wordt het gehoorverlies veroorzaakt door het verouderingsproces, maar ook door het gebruik van bepaalde medicijnen (zelfs paracetamol en ibuprofen zijn bij frequent gebruik slecht voor ons gehoor), alcohol, nicotine, het werken met voor het oor giftige stoffen én door een te lange en hoge lawaai- of muziekbelasting. Ook erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van gehoorverlies en ook het plaatsen van trommelvliesbuisjes resulteert in een klein gehoorverlies (6 dB HL). Het uiteindelijke gehoorverlies is dus een stapeleffect van een veelheid aan factoren.
Omdat het gehoor van het ene kind kwetsbaarder is dan dat van het andere en we gemiddeld steeds ouder worden en daarom ook steeds langer met ons kwetsbare gehoor moeten doen, is het goed om voorzichtig met onze oren te zijn en deze niet aan onnodige risico’s bloot te stellen. Omdat gehoorverlies zeker door lawaai nogal eens samen gaat met een irritante tuut in het oor (tinnitus) waardoor het nooit meer stil is in het hoofd, is voorzichtigheid dubbel en dwars geboden.

Gehoorgang kinderoortje kleiner dan van volwassene

Ouders die een hoofdtelefoon op de oren van hun kind zetten, beoordelen vaak zelf even het volume en zetten het dan op de oren van hun kind. Wat zij daarbij vergeten, is dat de gehoorgang van een kinderoortje veel kleiner is dan hun eigen oor. Hierdoor is de geluidsdruk op het trommelvlies van hun kind groter dan bij hun eigen oor. Daarnaast zal het in veel gevallen zo zijn dat het eigen gehoor van de ouder al een beetje achteruit is gegaan. Veel vaders en moeders zijn immers als hun kind kleuter is reeds ergens tussen de 30 en 40 of zelfs ouder. Een leeftijd waarbij een gehoorverlies van tussen de 5 en 10 dB HL in de hoge tonen niet ongebruikelijk is. Het is daarom goed om het volume een stuk zachter te zetten dan wat je als ouder comfortabel vindt.

Maak verstandig omgaan met muziek en lawaai bespreekbaar met kinderen

Ook is het goed om kinderen te waarschuwen voor het te lang en te vaak luisteren naar harde muziek via de hoofdtelefoon. Anderhalfuur naar het geluid van een film luisteren, is natuurlijk prima, maar niet te hard en daarna niet weer gelijk naar muziek op een hoog niveau. Houdt er rekening mee dat er ook een stapeleffect optreedt door geluid: gehoorschade loop je normaliter niet zo maar op, maar wel door te vaak, te lang en op hoge niveaus naar muziek te luisteren of in lawaai te bivakkeren. Zo is ook het lawaainiveau in kinderdagverblijven vaak hoog door gebruik van harde materialen (zeil op de grond, houten meubilair e.d.), het gegil van kinderen en het speelgoed zelf.
Verstandig omgaan met muziek en lawaai, zou net als de omgang met alcohol en drugs door ouders bespreekbaar moeten worden gemaakt. Onderzoek heeft laten zien dat ouders weliswaar bereid zijn om hun kinderen te beschermen tegen excessieve blootstelling aan geluid, maar dat zij de risico’s onderschatten omdat de kennis bij hen onvoldoende is. Kennis aan de kant van ouders over het gehoor en wat schadelijk is en wat niet kan dus bijdrage aan preventie van gehoorschade onder jongeren. Bewustwording aan de kant van de ouders is dus van groot belang (lees meer).

Wat kapot is, is kapot

Muzikant Quinten Huigen die in het tv programma aan het woord komt, vertelt hoe hij door in een band te spelen gehoorschade heeft opgelopen. Bij het zeer frequent maken van muziek heeft hij niet de juiste gehoorbescherming gedragen. Nu heeft hij een permanente piep in zijn oren en verkoopt hij zijn eigen merk gehoorbeschermers.
KNO-arts van der Berden benadrukt dat gehoorschade door muziek en lawaai blijvend is. Voor schade aan het oor door muziek en lawaai geldt: wat kapot is, is kapot.

Kijk hieronder om het item in de aflevering van EenVandaag te zien

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

B-Audio Lentebijeenkomst 2025: ‘Music to our Ears’ | Professional

21 maart 2025 | Op 2 en 22 april 2025 organiseert B-Audio de online Lentebijeenkomst 2025: ‘Music to our [...]

Cochleaire implantaten effectief bij gehoorverlies dat verband houdt met WFS1

19 maart 2025 | Mensen met zogeheten mono-allelische mutaties in het WFS1-gen, geassocieerd met Wolfram-achtig syndroom en DFNA6/14/38, kunnen [...]

Intelligente geluidslokalisatie met DNN-chip tilt hoortoestellen naar een hoger niveau

18 maart 2025 | Moderne hoortoestellen worden steeds slimmer. Dankzij technieken uit de kunstmatige intelligentie (AI) – en specifiek [...]

Luisteren, horen en inschatten van verstaan: een actief samenspel

17 maart 2025 | Ons brein doet meer dan alleen geluid verwerken. Het denkt ook actief mee over hoe [...]