Gehoorschade door explosie bomaanslag marathon Boston

15 november 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Vorig jaar april ontplofte twee zelfgemaakte snelkookpanbommen vlakbij de finish van de Boston Marathon. Veel mensen liepen door de explosie ernstig letsel op en drie mensen kwamen om het leven.

De ernst van de verwondingen werd soms pas enige tijd na de tragische gebeurtenis in volle omvang duidelijk. Naast de direct zichtbare fysieke schade aan lijf en ledematen door de bomaanslag, bleek dat er ook sprake is van schade aan het oor en slechthorendheid door de explosie bij de slachtoffers, al werd dat niet direct onderkend.   

gehoorschade-door-explosie-boston-marathon

Onderzoekers van Harvard Medicial School hebben gekeken naar de effecten van het knaltrauma bij 94 slachtoffers van de Boston marathon bomaanslag. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Otology and Neurotology. Onder de 94 slachtoffers die zich op de dag of weken erna zich hebben gemeld voor behandeling in ziekenhuizen, zaten zowel volwassenen als kinderen.

Bijna iedereen had een goed gehoor voor de explosie, maar kampten met een serieus gehoorverlies erna. De meest voorkomende schade was een beschadigd trommelvlies.
In 38 procent van de gevallen bleek het trommelvlies uit zichzelf te herstellen. Sommige slachtoffers ondergingen een operatie om de schade te herstellen, weer anderen hadden last van permanente gehoorschade door de explosie.

Uit het onderzoek bleek dat slachtoffers die ernstig letsel hadden opgelopen in het algemeen ook grotere kans hadden op gehoorschade. Het screenen van het gehoor en inspecteren van het oor bij slachtoffers van dit soort tragische gebeurtenissen is raadzaam. Slachtoffers zijn na zo een dergelijke gebeurtenis vaak getraumatiseerd en hebben last van emotionele problemen. Soms hebben zij pas dagen of weken erna door dat ze minder goed horen en dat er wat serieus mis is met het gehoor.

Ook deden zich klachten voor zoals duizeligheid en tinnitus. Dit laatste bleek bij sommige slachtoffers nog steeds flinke invloed te hebben op hun dagelijks leven.

Interessant was dat er flinke individuele verschillen waren. De helft van de slachtoffers die schade aan het trommelvlies opliepen door de explosie stonden op 3 meter afstand. Er waren echter ook mensen die op 6 meter afstand van de gebruikte snelkookpan-bommen afstonden die schade aan het trommelvlies opliepen. Weer anderen die slechts op 1,5 meter stonden hadden hier geen last van.

Ook waren er patiënten die aangaven dat ze minder goed konden horen terwijl dit niet uit een standaard gehoortest naar voren kwam. Wellicht is er bij deze patiënten sprake van schade in de hele hoge frequenties die wel een negatieve invloed heeft op het spraakverstaan in moeilijke situaties zoals in lawaai. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]