Vraag: “Ik heb een flink gehoorverlies en draag een gehoorapparaat met oorstukjes. Omdat ik geluidsoverlast zonder mijn gehoorapparaat niet als storend ervaar heeft het dan ook geen negatieve invloed op mijn gehoor?”

24 maart 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min
Vraag en antwoord door audioloog Peter van Hengel

Audioloog Peter van Hengel werkzaam bij het Audiologisch Centrum van Pento in Apeldoorn geeft antwoord:

Op welk niveau geluidsoverlast schade aan het gehoor kan opleveren is afhankelijk van het gehoorverlies. In sommige gevallen kan een gehoorverlies – zonder gebruik van hoortoestellen – een beetje bescherming bieden, maar dat zijn de uitzonderingen. Meestal blijft de gevoeligheid voor harde geluiden gelijk en deze kan zelfs iets toenemen. Het is dus ook voor slechthorenden van belang hun gehoor goed te beschermen. Daarbij is niet alleen het geluidsniveau, maar ook de duur van de blootstelling van belang. Hoe langer de blootstelling, hoe lager het niveau van het geluid dat schadelijk kan zijn.
De kans dat je als slechthorende je overgebleven hoorvermogen beschadigd is in de meeste gevallen dus net zo groot als bij een goedhorende.

Inschatten lastig

Het is lastig om zowel voor goedhorenden als slechthorenden in te schatten wanneer de totale geluidsbelasting voor het gehoor te veel is. Hier geldt dan ook: ‘Better safe than sorry’ of te wel: voorkomen is beter dan genezen. Dat laatste kan bij gehoorschade nu eenmaal niet.

Criterium ‘storend’ geen betrouwbare maat

Het criterium of geluid als storend wordt ervaren is geen betrouwbare maat als het gaat om het inschatten van het risico. Het storend zijn van geluid is namelijk ook weer afhankelijk van de context: in huis kan een geluid van 75 dBA zeer storend zijn terwijl muziek in een dancing bij 110 dBA, helemaal niet storend hoeft te zijn. Dit terwijl het wel een potentieel schadelijk niveau is voor ons gehoor.

Vuistregel: verheffen stem

Een bruikbaardere vuistregel voor goedhorenden en bij het dragen van een hoortoestel is dat als je je stem moet verheffen om jezelf voor iemand anders verstaanbaar te maken, het verstandig is je gehoor te beschermen.
Het gebruik van een app op de smartphone voor het meten van geluidsniveau kan een goede indicatie geven. Door deze informatie te combineren met gegevens over welke geluidsniveaus bij welke duur van blootstelling risico opleveren kan een indicatie geven over de veiligheid. Op internet zijn daar twee goede apps voor: de SafeSoundapp en de ArboSafeSound tool.

Gehoorschade en gehoorapparaat

Hoortoestellen worden overigens in principe altijd zo ingesteld dat ze geen extra risico op gehoorschade opleveren. Bij harde geluiden wordt de versterking automatisch verlaagd en er kan een begrenzing worden ingesteld voor het geluidsniveau dat maximaal uit het toestel kan komen.
Er zijn wel hoortoestellen verkrijgbaar die geluidsniveaus kunnen produceren die schadelijk kunnen zijn. Een goede audicien zal deze toestellen alleen toepassen als het nodig is en altijd zorgvuldig instellen. Bij twijfel kan de audicien of slechthorende gebruik maken van advies en controle van een audiologisch centrum.

Voor informatie over het Audiologisch Centrum Apeldoorn: klik hier

Disclaimer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kerstcommercial Schoonenberg stelt verbinding centraal

4 december 2024 | Ook dit jaar komt audiciensbedrijf Schoonenberg Hoorsupport met een kerstcommercial. In de reclame laat Schoonenberg [...]

Slechthorenden overschatten vaak hun hoorcapaciteit

2 december 2024 | Mensen met gehoorverlies denken vaak dat ze meer verstaan van de spraak in hun omgeving [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2024 en januari 2025 – Schrijf in!

28 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Onderzoeken naar Signia IX laten potentie van multistream techniek zien

26 november 2024 | Signia presenteert twee onderzoeken waarin de Signia Pure C&G T 7IX is vergeleken met hoortoestellen [...]