Gehoorschade bij Formule 1 races: bezoekersvraag

10 september 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Via onze website kwam een bezoekersvraag binnen over gehoorschade bij Formule 1 races. Bezoeker: “Ik ben Formule 1 liefhebber en ga graag naar de races toe. Ik maak me zorgen over gehoorschade zeker omdat ik last heb van tinnitus. De ene keer zit ik wat hoger op de tribune en verder weg van het circuit, maar soms ook vrij dicht erop. Ik heb op maatgemaakte oordoppen. Omdat ik gelezen heb dat langs de baan het lawaai gemakkelijk 130 decibel haalt, lijkt het me verstandig ook oorkappen te dragen als ik dicht bij de baan zit. Ik heb daar meerdere vragen over.” Audioloog Peter van Hengel werkzaam bij het Audiologisch Centrum van Pento in Apeldoorn geeft antwoord.

gehoorschade bij formule 1 races

Vraag 1: Biedt dubbele gehoorbescherming ook daadwerkelijk dubbele bescherming. Ik kan de verzwakking (30 dB van de op maat gemaakte oordoppen + 33db voor de 3M Peltor oorkappen) zeker niet bij elkaar optellen. Of kan dat wel?

Antwoord Peter van Hengel: In principe telt de bescherming wel degelijk bij elkaar op. De Peltor gehoorkap verzwakt het geluid met 33 dB en dat verzwakte geluidsniveau komt bij de oordoppen aan die vervolgens hun eigen verzwakking geven. Echter: de verzwakking is afhankelijk van de frequentie en de getallen zijn slechts gemiddelden. Eigenlijk zou je dus de verzwakkingscurven bij elkaar op moeten tellen en daarvan opnieuw het gemiddelde berekenen.

Vraag 2: Is het zo dat ondanks de bescherming op je oren de schade ook groter kan worden door het geluid wat via de rest van lichaam hoofd, botten et cetera door trillingen binnenkomt?

Antwoord Peter van Hengel: Ja, dat kan. Zeker bij zulke extreem hoge geluidsniveaus speelt dit een rol. In het algemeen wordt aangenomen dat geluid via geleiding door het lichaam op z’n minst zo’n 50 dB verzwakt wordt. Maar voor niveaus van 130 dB komt dat dus uit op 80 dB belasting. Dit geldt niet als risico bij kortdurende belasting (max 1 dag), maar indien mogelijk is het advies om af en toe even een rustpauze te gunnen aan de oren.

Vraag en antwoord door audioloog Peter van Hengel

Vraag 3: Is het risico dicht op het circuit veel groter dan hoger op de tribune?

Antwoord Peter van Hengel: In principe geldt dat geluidsniveaus in de open lucht afnemen met 6 dB per verdubbeling van de afstand. Maar hier is niet echt sprake van open lucht door de afdekking van de tribune. Het geluid zal hogerop de tribune dan ook niet zo heel veel zwakker zijn.

Antwoord Peter van Hengel: Mijn advies aan tinnituspatiënten is meestal om geen dingen te laten die het leven een stukje prettiger of leuker maken. In dit geval is er wel een risico, maar dat lijkt beperkt. Uitproberen is een optie en regelmatig ook even uit het lawaai om de oren rust te geven is aan te raden.

Gehoorbescherming belangrijk om gehoorschade bij Formule 1 races te voorkomen

Door het zeer hoge geluidsniveau dat Formule 1 wagens produceren is het sowieso raadzaam gehoorbeschermers te dragen. Langs de baan kan het geluidsniveau zo maar 130 decibel zijn. Dat kan zonder gebruik van gehoorbeschermers tot onmiddellijke en blijvende gehoorschade leiden. Daarom hebben zes KNO-artsen bij de Dutch Grandprix die afgelopen week plaatsvond in Zandvoort oordoppen uitgedeeld. Ook gingen zij het gesprek aan met bezoekers om hen bewust te maken van gevaren van hard geluid en hoe negatieve effecten zijn te voorkomen. Hard geluid kan namelijk tot gehoorschade en tinnitus leiden. De artsen waren op het circuit herkenbaar aan hun witte jas met daarop de slogan ‘OORbehoedsmiddelen’.
Binnen Nederlandse Vereniging van KNO-artsen zetten artsen zich in voor de preventie van gehoorschade. Toen de artsen aanklopten bij de Dutch Grand Prix stond de organisatie meteen open voor samenwerking.

Voor informatie over het Audiologisch Centrum Apeldoorn: klik hier

Lees ook:

Gehoorschade en gehoorbeschermers: vraag en antwoord en

Gehoorschade bij slechthorendheid

Disclaimer

Reacties (1)
  1. Op voorwaarde dat de eerste gehoorbeschermer (oordop) het gehoorkanaal ‘lekdicht’ afsluit, zal het gebruik van een tweede gehoorbeschermer (oordopje+oorkap) weinig verschil opleveren ten aanzien van de enkele gehoorbescherming. Vergelijk het met een dam om water tegen te houden. Als er geen bressen (lekken) zijn in de eerste dam dan heeft een tweede dam weinig zin. Het is dus zaak om de ‘lekdichte afsluiting’ van je oordoppen te laten controleren. Dergelijke test kan makkelijk uitgevoerd worden bij op maat gemaakte oordoppen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Ernst gehoorverlies gaat samen met mate van vervorming van muziek en verminderde plaatsing instrumenten en zangers in de ruimte

2 oktober 2024 | Dat komt naar voren uit het vragenlijstonderzoek dat Golden Hearing dit jaar uitvoerde naar muziekbeleving. [...]

“De focus bij Oticon Medical is nu juist om een nog sterkere positie voor de toekomst te bouwen.”

30 september 2024 | Eind mei werd bekend dat de overname van het cochleair implantaat (CI) onderdeel van Oticon [...]

Hoe ervaart u communicatie? Doe mee aan onderzoek Hoge School Utrecht

26 september 2024 | Logopedist Nicole ter Wal doet bij de Hogeschool Utrecht onderzoek naar communicatieproblemen. Ze wil een [...]

Signia Active Pro IX: oortjes voorzien van top hoortoesteltechniek

25 september 2024 | Signia komt met hippe oortjes waarin de nieuwste techniek uit de krachtige Integrated Xperience serie [...]