Gehoorbeschermers voor afsteken vuurwerk: test gehoorbeschermers

17 december 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Al zijn er prima gehoorbeschermers voor het afsteken van vuurwerk, toch worden deze nog maar weinig gedragen. Dit terwijl het afsteken van vuurwerk nogal wat risico’s met zich mee, ook voor de toeschouwer. Niet alleen ogen, handen en huid kunnen beschadigen, maar er kan ook gehoorschade door vuurwerk optreden. Inmiddels zien we bij de jaarwisseling kinderen steeds vaker met een vuurwerkbril rondlopen, echter aan de oren wordt nog nauwelijks gedacht terwijl deze van een flinke knal vlakbij permanent kunnen beschadigen.

Nationale Hoorstichting geeft tips

Tip 1: Houdt voldoende afstand

De Nationale Hoorstichting geeft dan ook tips om het gehoor te beschermen. Allereerst raden zij aan voldoende afstand te houden (tip 1) om gehoorschade door vuurwerk te voorkomen. Rotjes kunnen met gemak de 120 decibel halen, terwijl illegale strijkers wel richting de 160 decibel kunnen gaan. Helaas wordt er ook met regelmaat met vuurwerk gegooid en vuurpijlen vallen nogal eens  om en schieten zo de verkeerde kant op. Wanneer een vuurpijl of rotje vlak bij het oor afgaat, is de kans op permanente gehoorschade groot. In zo’n geval kan zelf het trommelvlies scheuren. Er treedt zo niet alleen gehoorschade op, maar het slachtoffer houdt er ook een permanente piep aan over in zijn oor (tinnitus).

vuurwerk gehoorschade oud en nieuw

Tip 2: draag gehoorbeschermers

De Nationale Hoorstichting raadt daarom dan ook aan om gehoorbeschermers te dragen (tip 2). Eenvoudige pluggen met een speciaal filter kunnen al een bescherming bieden van zo’n 20 decibel waardoor eventuele gehoorschade door vuurwerk in ieder geval beperkt kan worden. Om het gehoor nog beter te beschermen zijn oorkappen nodig.     

Tip 3: bescherm het gehoor van kinderen

En last but not least raadt de hoorstichting ten zeerste aan het gehoor van kinderen te beschermen om zo te voorkomen dat ook zij blijvende gehoorschade oplopen (tip 3). Hiervoor zijn speciale kinderoorkappen te verkrijgen en deze kunnen het beste in combinatie met filteroordoppen worden gebruikt, die evenals de oorkappen in een kindermaat verkrijgbaar zijn.

Last van gehoor: ga naar huisarts of audicien

Wanneer je na het afsteken van vuurwerk last blijft houden van je gehoor, negeer dit dan niet en ga langs bij je huisarts of audicien

Gehoorbeschermers voor afsteken vuurwerk getest

In de uitzending van het VARA tv programma Kassa zijn 9 oordoppen met filter getest. De test is uitgevoerd door audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Bij het testen werd de zogeheten dempingswaarde van de oordoppen bepaald. Dit werd gedaan door de een heel klein slangetje (1 mm) vlak voor het trommelvlies aan te brengen en vervolgens een meting te doen waarbij lawaai werd aangeboden. Daarbij werd ook gemeten met welke intensiteit het geluid zonder demping het oor bereikt.

gehoorbeschemers voor afsteken vuurwerk: Jan de Laat test oordoppen in programma Kassa

Jan de Laat (LUMC) test gehoorbeschermers in het VARA programma Kassa

Er zijn oordoppen getest met een speciaal hobby/vuurwerkfilter als oordoppen met een speciaal muziekfilter. Jan de Laat geeft in de uitzending aan dat oordoppen met muziekfilter ook goed beschermen tegen vuurwerk. Het voordeel van deze oordoppen is dat ze ook daarna goed zijn te gebruiken op een feest of evenement. 

Oordoppen zijn verkrijgbaar bij uw audicien, online en bij winkels zoals het Kruidvat.

gehoorbeschermers muziek pluggerz

Best geteste oordoppen (muziek gehoorbeschermers ook voor afsteken vuurwerk)

Top 3 oordoppen met een muziekfilter volgens VARA Kassa test

Merk en type Gemiddelde demping Prijs
1. Pluggerz All-fit Music 24,5 dB €9,95 bij het Kruidvat
2. Thunderplugs Music 19 dB €3-€5 op feesten, online €9,95
3. Noizezz Green Plug & Play 17,5 dB €9,95 bij Hans Anders, €12,50 via de webshop

Top 3 oordoppen met een hobby/vuurwerk-filter volgens VARA Kassa test

Merk en type Gemiddelde demping Prijs
1. Pluggerz All-fit Hobby 18 dB €14,95 online
2. No Noise Firework 16,5 dB €22,95 online
3. Alpine WorkSafe 16,5 dB €10,95 online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]