Hans Anders geeft 15.000 sets gehoorbeschermers tegen vuurwerk weg

2 december 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Hans Anders herhaalt z’n boodschap voor afstekers én toeschouwers van vuurwerk: “Bescherm je oren!”
Om de waarschuwing te onderstrepen en gehoorschade te voorkomen, geeft Hans Anders aan het einde van het jaar 15.000 gratis setjes gehoorbeschermers tegen vuurwerk weg.

Hans Anders vindt de actie nodig, omdat het dragen van gehoorbescherming tijdens de jaarwisseling nog niet voldoende ingeburgerd is, dit terwijl blijvende gehoorschade door knallend vuurwerk een realistisch gevaar is. De knallen hebben een geluidssterkte tot wel 140 dB.  Ook door de toenemende handel in illegaal en steeds zwaarder wordend vuurwerk neemt de kans op gehoorschade toe.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit zelfs voor een verbod op risicovol vuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk, zo bleek deze week uit een conceptrapport. De Raad noemt de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar en vindt de risico’s tijdens oud en nieuw onaanvaardbaar groot. Jaarlijks zijn er 4.000 incidenten die te maken hebben met consumentenvuurwerk. Eerder waarschuwde de Nationale Hoorstichting voor het gevaar op gehoorschade door vuurwerk.

vuurwerk en hyperacusis

Gehoorschade door vuurwerk

Bij vuurwerk gaat het net als bij knallen van een vuurwapen om zogeheten impulslawaai. Dat is lawaai dat zeer snel en plots een hoog geluidsniveau bereikt. Juist dat soort lawaai is flink schadelijk. Als we weten dat er een knal gaat komen, spannen nog snel de spiertjes in ons middenoor aan . Dat zorgt voor een lichte bescherming van een paar decibel. Maar lang niet voldoende om bij vuurwerk uit de gevarenzone te blijven.

Blijvende piep in je oor door vuurwerk

Elk jaar worden er zo’n 80 meldingen gedaan van gehoorschade door vuurwerk. Maar deskundigen vermoeden dat er meer mensen tijdens oud en nieuw gehoorbeschadiging oplopen. Vaak wachten mensen eerst een week af voordat ze zich met een piep (tinnitus) of dof gevoel in hun oor bij de huisarts melden. Deze meldingen worden niet meegeteld in de statistieken.

Kinderen lopen risico

Ook kinderen lopen bij de jaarwisseling risico op gehoorschade. Hun oren zijn kleiner en de druk op het trommelvlies zal daardoor groter zijn. Kinderen dragen bij de jaarwisseling wel vaak al een beschermingsbril, maar aan gehoorbeschermers wordt door ouders nog te weinig gedacht.

Onderzoeksraad voor veiligheid pleit voor vuurwerkverbod

De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit zelfs voor een vuurwerkverbod. De Raad noemt de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar en vindt de risico’s tijdens oud en nieuw onaanvaardbaar groot. Dat is te lezen in het conceptrapport.
Jaarlijks blijken er 4.000 incidenten te zijn die te maken hebben met consumentenvuurwerk. De raad hekelt de slechte kwaliteitskeurmerken voor legaal vuurwerk. De grootschalige handel in steeds zwaarder illegaal vuurwerk vind de Raad voor Veiligheid een groot probleem. Naast gevaar voor ander letsel (oog- en huidletsel en letsel aan ledematen) vormt dit zwaardere vuurwerk natuurlijk ook een extra groot risico op gehoorschade.

gehoorbeschermers vuurwerk

Gratis setjes gehoorbeschermers tegen vuurwerk en speciale vuurwerkpakketten

De gratis setjes gehoorbescherming van Hans Anders zijn tussen kerst en oud & nieuw op te halen in de winkel of nu alvast te reserveren via www.hans-anders.nl/demp-je-gehoor. De actie geldt t/m zondag 31 december 2017 en zolang de voorraad strekt. Het vooraf reserveren is mogelijk van 1 december t/m 15 december. Daarnaast biedt Hans Anders tijdelijk nog twee ‘vuurwerkpakketten’: gehoorbescherming en met een gratis vuurwerkbril. Deze zijn verkrijgbaar voor kinderen en volwassenen.
Beter is nog te kiezen voor gehoorkappen. Deze worden ook geleverd door Hans Anders en ook door andere audicienbedrijven. Lees voor een test van gehoorbeschemers onderstaand artikel.

 

https://www.hoorzaken.nl/gehoorschade-door-vuurwerk-tinnitus/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]