Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ van de avond lof voor haar illustraties die op creatieve wijze de ervaringen van mensen met gehoorverlies communiceren. Op woensdag 5 juni jongstleden werden de winnaars van de awards bekendgemaakt in de Stadsschouwburg van Utrecht. Naast Geeske werden ING, Mustafa Makhlouf, Rolf Schama geëerd voor hun uitzonderlijke bijdrage aan inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer in Nederland. Op dit moment zit een zeer groot percentage (71%) van de mensen met een auditieve en/of visuele beperking werkloos thuis. De genomineerden lieten zien dat met de juiste instelling en doorzettingsvermogen, iedereen zijn of haar talenten volledig kan benutten, ongeacht hun beperkingen.

| Nieuws

Geeske van Voorthuijsen uitblinker ctalensts diamond awards folder zo hoor ik jou
Illustrator Geeske van Voorthuijsen is uitblinker bij de CTalents Diamond Awards.
Foto: Waves & Woods Studio

‘Zo hoor ik jou!’ folder helpt slechthorenden effectief behoeften te communiceren

Geeske van Voorthuijsen die de Ctalents Uitblinker award kreeg is illustrator. Door haar opleiding en werkervaring is ze in staat om ingewikkelde concepten helder tot uitdrukking te brengen door middel van beeld. Met de door haar ontwikkelde ‘Zo hoor ik jou!’ folder biedt ze slechthorenden een creatief en innovatief instrument om te communiceren over hun behoeften.

Geeske: “Al mijn hele leven kamp ik met ernstig gehoorverlies, wat mij vaak onzichtbaar en onbegrepen liet voelen. Totdat ik besefte dat mijn kunst een middel kon zijn om verbinding te maken.”

brochure Zo hoor ik jou Geeske van Voorthuijsen bestellen
De brochure “Zo hoor ik jou!” is in de webshop van Geeske te bestellen

Geeske wil met haar folder een bijdragen leveren om de communicatiebarrières van zowel haarzelf als andere slechthorenden te helpen overwinnen. Geeske daarover: “De grootste uitdaging was het uitleggen hoe mensen het beste met mij konden communiceren. Daarom creëerde ik de ‘Zo hoor ik jou!’ folder met communicatietips. Deze folder wordt inmiddels door veel anderen gebruikt.”

Ze kreeg de Ctalents award omdat haar brochure leidt tot een breder begrip en betere toegankelijkheid voor mensen met gehoorverlies.

Over de prijs zegt Geeske:” Deze award was een enorme verassing! Maar het geeft mij echt een boost om door de knallen met bewustwording creëren. Ik hoop dat het een mooie springplank is voor alle projecten waar ik mee bezig ben op dit gebied.”

Inspiratie voor anderen met een beperking

Geeske wil anderen met een gehoorbeperking inspireren om hun grenzen te verleggen en hun potentieel te ontdekken. “Lange tijd dacht ik dat mijn gehoorverlies mij alleen maar beperkte. Nu zie ik dat het juist ook mijn kracht kan zijn. Wij hebben als mensen met een beperking ‘superpowers’ in opmerkzaamheid en doorzettingsvermogen,” zegt Geeske.

Toekomstdroom

Geeske streeft ernaar om een inclusievere samenleving te creëren. Ze zegt daarover: “Mijn toekomstdroom is dat elke slechthorende zich gezien en geaccepteerd voelt. Ik hoop dit te bereiken door bewustwording te blijven creëren met mijn illustraties.”

Geeske is van plan om een visueel boek te publiceren met daarin een bundeling van haar tekeningen. Daarmee wil ze op een laagdrempelige manier meer inzicht geven in de wereld van gehoorverlies.

Advies voor een inclusieve werkomgeving

Aan organisaties en mensen die streven naar een meer inclusieve werkomgeving, wil Geeske het volgende advies meegeven: “Probeer te begrijpen waarom mensen een aanpassing nodig hebben. Als je het zelf begrijpt, zal het makkelijker zijn om met hun behoeften rekening te houden. En als ze eenmaal de kans krijgen om te schitteren, krijg je er zoveel talent voor terug!”

winnaars Ctalents Diamon Awards 2024
uitblinker Geeske van Voorthuijsen
De winnaars van de Ctalents Diamond Awards 2024

Ctalents Diamond Awards

De Diamond Awards zijn een initiatief van Ctalents, een detacheringsbureau dat gespecialiseerd is in het inzetten van sensorisch talent. Ctalents matcht blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden starters, young professionals en experts. Lees meer over de andere winnaars hier.

Arbeidsmarkt in Nederland

Nederland kampt al lange tijd met een krappe arbeidsmarkt. Het vinden van geschikt talent blijkt voor veel branches een uitdaging waar nog steeds geen structurele oplossing voor is. Dit terwijl er een flinke pool van werktalent onbenut blijft. Zo zit er op dit moment een groep van ruim 213.000 mensen met een gehoor -of zichtbeperking werkeloos thuis. Deze mensen kunnen met de juiste aanpassingen voor exact dezelfde output zorgen als ieder ander.

Deze groep wordt echter structureel over het hoofd gezien door het bedrijfsleven. Enerzijds vanwege onwetendheid over de mogelijkheden die kleine aanpassingen kunnen brengen, anderzijds vanwege vooroordelen over de inzetbaarheid van deze krachten. In een tijd waarin inclusiviteit op de werkvloer steeds meer aandacht krijgt, werpt Ctalents een nieuw licht op de potentie van slechthorende en slechtziende talenten middels de Ctalents Diamond Awards.

Over de Ctalents Diamond Awards

Ctalents, opgericht in 2013 door Sandra Ballij, streeft ernaar de talenten van mensen met een beperking zichtbaar te maken en maximaal te ontwikkelen. Toen Sandra tijdelijk in een rolstoel kwam te zitten, besloot Sandra haar missie kracht bij te zetten door mensen met een beperking succesvol te laten integreren in de arbeidsmarkt. Met meer dan 450 succesvolle plaatsingen bij diverse organisaties en een indrukwekkend behoudspercentage van 90%, krijgt Ctalents de erkenning waar ze op hoopten.

Tijdens de Ctalents Diamond Awards geven ze individuen en bedrijven een podium om hun eigen ervaringen te delen rondom dit onderwerp en zo het woord nog verder te verspreiden. Ctalents vierde dit jaar de vijfde editie van de Ctalents Diamond Awards.

Bestellen ‘Zo hoor ik jou!’ folder

Bestellen van de ‘Zo hoor ik jou!’ folder kan via www.geeske-illustrations.nl/shop

Geeske deelt wekelijks tekeningen over haar ervaringen met leven met gehoorverlies op Instagram: @Hearing_Hard.

Voor werkplekaanpassingen kunnen slechthorenden en werkgevers terecht bij:

Adviesbureau PlanPlan en
Hoorexpert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]