Gedoneerde hoortoestellen uit Nederland krijgen een tweede leven bij slechthorende kinderen in Zambia

6 april 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

In totaal heeft Van Boxtel hoorwinkels 82 hoortoestellen opgehaald bij een inzamelingsactie voor stichting Orange Babies. Deze geschonken hoortoestellen gaan naar de PaKachele school in Zambia – een project dat wordt gesponsord door de stichting Orange Babies. Veel van de leerlingen daar hebben hun ouders verloren aan de hiv-epidemie. Als enige school in de omgeving zijn er kleinschalige klassen met dove en slechthorende leerlingen. De hoortoestellen die zij uit Nederland krijgen, verbeteren de kans op een zelfredzame toekomst.

hoortoestellen voor zambia van boxtel hoorwinkels namens Ornage babies
Een klas met dove en slechthorende kinderen van de PaKachele school in Zambia

Opvang slechthorende kinderen

Op de PaKachele school in Zambia (Lusaka) krijgen zo’n 400 kinderen les die één of beide ouders hebben verloren aan hiv, of op een andere manier geraakt zijn door het virus. De school ligt nabij een sloppenwijk waar veel weeskinderen vandaan komen. Ze worden hier opgevangen, krijgen onderwijs en twee maaltijden per dag. Er zijn twee kleinschalige klassen voor kinderen met gehoorproblemen waar tien kinderen tegelijkertijd les krijgen. De school heeft een audiometer waarmee ze het gehoor van de kinderen testen. Het is dan meestal de eerste keer dat hun gehoor wordt getest.

“Op dit moment draagt geen van de kinderen een hoortoestel. De kinderen lopen al erg achter op spraakontwikkeling en onderwijs.”

Veel kinderen met slechthorendheid in Zambia door infecties

Er zijn relatief veel kinderen met slechthorendheid in Zambia. Dit komt doordat de kinderen uit een leefomgeving komen met een slechte hygiëne waardoor de kinderen eerder infecties oplopen die het gehoor aantasten. Ook is er onvoldoende kennis over het probleem en wordt afwijkend gedrag of een spraakontwikkelingsachterstand, niet in verband gebracht met een verminderd gehoor.

Volgens Tanja Oostervink, directeur van Orange Babies, dragen de gedoneerde hoortoestellen bij aan de ontwikkeling van de slechthorende kinderen.

Oostervink: “Ieder kind wil gewoon normaal zijn. Waar je ook vandaan komt. Op dit moment draagt geen van de kinderen een hoortoestel. De kinderen lopen al erg achter op spraakontwikkeling en onderwijs. Buiten dat ze de lessen beter tot zich kunnen nemen, zorgt een hoortoestel ervoor dat ze weer mee kunnen doen. Ze stimuleren hun ontwikkeling en vergroten de kans op een zelfredzame toekomst. Wij zijn blij dat we deze toestellen zo een tweede leven kunnen geven!”

Rien van Gorkum van Boxtel hoorwinkels orange babies hoortoestellen voor zambia
Rien van Gorkum van Van Boxtel Hoorwinkels overhandigt de hoortoestellen aan Tanja Oostervink

Klanten Van Boxtel hoorwinkels geven hoortoestellen

De gedoneerde hoortoestellen komen van klanten en winkels van Van Boxtel hoorwinkels en zijn ook geschikt voor kinderen. Bij het inleveren zijn ze grondig schoongemaakt door de audiciens. Meestal wordt een hoortoestel in Nederland na een jaar of zes vervangen omdat de behoeftes van het gehoor zijn veranderd. Het oude hoortoestel is dan vaak nog in een goede staat.

Van Boxtel hoorwinkels is een maatschappelijke verantwoorde onderneming. Volgens Rien van Gorkum, Business Development Manager bij Van Boxtel hoorwinkels, is de actie voor Orange Babies onderdeel van een langdurig partnerschap.

Van Gorkum: “Wij zijn er om mensen beter te laten horen. Hoe mooi is het dat we ons als bedrijf kunnen inzetten voor kinderen die geen toegang hebben tot de hoorzorg zoals we dat hier kennen. Wij zullen Orange Babies blijven ondersteunen in hun missie. Wij zijn als bedrijf een maatschappelijk betrokken organisatie. Daarom hebben we in Nederland naast een partnerschap met Orange Babies ook een samenwerking met Alzheimer Nederland.”

De hoortoestellen inclusief batterijen en accessoires worden deze week naar Zambia gebracht.

Heeft u ook nog hoortoestellen liggen die u niet gebruikt? U kunt deze dan inleveren bij een winkel van Van Boxtel. Klik hier om een winkel te vinden.

Reacties (2)
 1. Zijn er nog meer winkels of organisaties die hoortoestellen een 2e leven geven. Van Boxtel zit niet in Emmen. Misschien is het bekend waar je in Emmen oude toestellen in kunt leveren?

  • Fabrikant Starkey zamelt ook hoortoestellen in voor het goede doel. Lees meer
   U kunt uw hoortoestellen inleveren bij bijvoorbeeld een van de zelfstandige audiciens, bij audicienswinkels van Eyecare, Hoorpartners, Oogwereld en Hans Anders
   Opsturen kan ook. U kunt dit doen naar het volgende adres:
   Starkey Nederland en België
   Laan van de Leeuw 50
   7325 PB Apeldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]