Film Sound of Metal laat impact zien van plotsdoofheid

13 december 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Recensie Film Sound of Metal

Afgelopen week is de film Sound of Metal in première gegaan. De film gaat over een ex-verslaafde drummer Ruben die samen met zijn vriendin Lou met een camper rondtoert. Vlak voor een optreden merkt Ruben dat zijn gehoor plots wegvalt. De ontroerende film weet goed over te brengen hoe het is om plotsdoof te worden. De frustratie, boosheid en het afscheid van het horende leven worden goed voor het voetlicht gebracht. De film maakt ook hoorbaar hoe de geluidswereld klinkt voor iemand die zeer ernstig slechthorend of doof is. De geluidsontwerper van de film laat de kijker ook beleven hoe een cochleair implantaat klinkt: het geluid van metaal. De film Sound of Metal heeft lovende recensies ontvangen en krijgt op IMBD een 7.8.
Hieronder staat beschreven wat er zich afspeelt in de film. Mocht je de film nog gaan zien, dan is het raadzaam pas na afloop verder te lezen. Helemaal onderaan staat waar de film te zien is.

sound of metal film recensie

Plotsdoof

Vlak voor de geluidscheck van een optreden staat Ruben (Riz Ahmed) bij de tafel met merchandise. Plots merkt hij dat zijn gehoor hem in de steek laat. De volgende dag probeert hij, terwijl hij voor de spiegel in zijn camper staat, door zijn oren te klaren en door te geeuwen het nare doffe geluid kwijt te raken. Dat lukt helaas niet. Het is echt een serieus gehoorprobleem. Geluidsontwerper Nicolas Becker weet goed duidelijk te maken aan de kijker hoe zijn geluidswereld nu klinkt: dof alsof je hoofd diep onderwater zit.

Bij de audioloog

Bij een apotheek vraagt hij zo goed en kwaad als dat gaat, om hulp. Deze stuurt hem direct door naar een audioloog. In een geluidarme cabine wordt een gehoortest afgenomen en moet hij woordjes nazeggen. De audioloog constateert dat hij nog maar 23% kan verstaan van wat een goedhorende kan. Hij waarschuwt Ruben dat hij zijn oren rust moet gunnen en niet meer moet optreden. Ruben wil natuurlijk een oplossing voor zijn plotselinge gehoorverlies. De audioloog geeft aan dat daar een cochleair implantaat voor nodig is en dat dit wel tussen de 40.000 en 80.000 euro kost en niet vergoed wordt. Hij moet rust nemen, zijn oren sparen en later nog maar eens terugkomen om de test over te doen om zo een beter beeld van zijn uiteindelijke gehoorverlies te krijgen.

Toch door met optreden

Ruben gaat toch door met optreden. Nadat hij radeloos tijdens een optreden naar buiten rent, zegt hij tegen zijn vriendin dat hij nu echt niks meer hoort. Zij wil dat hij niet meer optreedt. Zijn vriendin maakt zich zorgen om hem en is bang dat hij terugvalt in zijn verslavingsgedrag. Ruben gebruikte in het verleden van alles en nog wat maar vooral heroïne, maar is al vier jaar clean.

Naar de dovengemeenschap

Lou brengt hem in contact met een dovengemeenschap waarvan ook meerdere bewoners ex verslaafden zijn. Omdat hij daar het contact met de buitenwereld en dus ook dat met zijn metgezel Lou moet verbreken, keert hij om. Dat nooit! Ook zijn vriendin Lou heeft een belast verleden zo blijkt tegen het einde van de film: haar moeder heeft zichzelf van het leven beroofd. In het begin van de film is te zien dat Lou zichzelf krast op haar armen.

Lou wil dat hij toch naar de dovengemeenschap gaat en daar gebarentaal leert. Ze vertrekt en Lou gaat met de camper die nog vol staat met geluidsapparatuur en een drumstel alsnog naar de dovengemeenschap. Hier mag hij op kosten van de kerk verblijven. Bij aankomst moet hij zowel de sleutels van de camper als zijn smartphone inleveren. Hij mag geen contact meer met de buitenwereld hebben. Zo af en toe sluipt hij naar het kantoor om toch op de computer naar mails te kijken van Lou.  

Verlies van gehoor onder ogen zien

Ruben die elke dag vroeg wakker is, stort zich op klusjes. Leider Joe (Paul Raci) geeft aan dat dat niet nodig is, en zegt dat hij moet gaan schrijven. Niet meer vluchten door te doen, maar het verlies van zijn gehoor onder ogen zien. Joe zegt dat hij de stilte moet leren omarmen. De onmacht, boosheid en het achterliggende verdriet komen bij Ruben op het moment dat hij alleen is in de lege kamer waarin alleen een stoel en tafel staat, naar boven.   

film sound of metal drummen

Horende toekomst

In de gemeenschap leert hij gebarentaal en neemt ook deel aan het onderwijsprogramma van de jongste bewoners. Hij leert de leerlingen drummen op emmers. Hij neemt een steeds belangrijkere rol in de groep in. Leider Joe ziet wel een toekomst voor hem in de gemeenschap. Ruben wil echter een horende toekomst en besluit het mengpaneel en andere spullen uit de camper te verkopen en de camper te belenen. Met het geld wat dat oplevert laat hij zich opereren en laat aan twee zijden een cochleair implantaat plaatsen.

Vertrouwen geschaad: weg uit dovengemeenschap

Terug bij de gemeenschap vraagt hij aan de leider of deze hem geld wil lenen om de camper terug te kopen. Hij wil zijn oude leven met Lou weer voortzetten. Ook wil hij nog in de gemeenschap blijven totdat de audioloog zijn geluidsprocessoren aansluit.
Het wordt hem echter duidelijk gemaakt dat zijn keuze om zich te laten opereren niet geaccepteerd wordt binnen de gemeenschap. Daar wordt doof zijn niet als handicap gezien. Terugkeer naar de groep zou te veel onrust geven. Het vertrouwen is geschaad zo wordt hem duidelijk gemaakt en Ruben moet zijn koffers pakken.

Tekortkoming

In de film Sound of Metal wordt niet goed duidelijk gemaakt waarom dit zo is. Er bestond (en dat bestaat op sommige plekken vast nog steeds) een aparte dovencultuur waarin de groepsleden die daartoe behoren, vinden dat dove mensen hun doofheid volledig moeten omarmen. In de dovengemeenschap in de film worden mensen die zich laten opereren dan ook als ‘verraders’ gezien van de gemeenschap.   

Weerzien met Lou

Ruben gaat vervolgens naar de vader van Lou en maakt duidelijk dat hij weer verder wil met zijn muziektour en daar geld voor nodig heeft. De vader geeft aan dat hij vroeger moeite met Ruben had.  Bij de vader thuis is ’s avonds een feest en ook Lou komt daarheen. Ze liggen na afloop van de avond in bed. Ruben maakt duidelijk dat hij verder wil met optreden. Er volgt prachtig acteerwerk waarbij de twijfel bij Lou pijnlijk duidelijk wordt voor Ruben. Ook zij heeft stappen gezet.

Stilte

Ruben vertrekt vroeg in de ochtend en loopt de stad in. Op een bankje hoort hij de geluiden van de straat en de klokken van de kerk. Het klinkt niet natuurlijk. Hij trekt zijn geluidsprocessoren van zijn hoofd en ervaart de stilte. De stilte waar leider Joe hem toe uitnodigde om die te omarmen.  

Film Sound of Metal: in bioscoop en op Amazon Prime

De film Sound of Metal is momenteel te zien in de bioscoop in Amsterdam en Utrecht. Ook is de film te zien via Amazon Prime. Het is mogelijk een gratis 30 dagen proefabonnement te nemen op de primevideo van Amazon en zo de film te bekijken.  

Bekijk hier de trailer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]