Evaluatie Corona-richtlijn bij audicienbedrijven valt positief uit – REM meting verplicht

4 februari 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Koepelorganisaties van audiciensbedrijven hebben de Corona richtlijn die op dit moment in de audicienspraktijk geldt, geëvalueerd. Zij concluderen dat de huidige richtlijn goed functioneert en dat er geen aanleiding is tot aanpassing ervan. Audicienwinkels van zowel ketenbedrijven als zelfstandigen gaan dan ook weer door met het leveren van volledige hoorzorg. De organisaties stelden eerder gezamenlijk het Corona Protocol Veilige Hoorzorg op wat zij voorlegden aan het RIVM.  
StAr bestuurders Wouter van der Hoeven (NVAB) en Dennis Havermans (CVZA – dKA) benadrukken dat naast het hanteren van de richtlijnen ook het uitvoeren van de zogeheten REM-meting verplicht is, omdat ook deze meting bijdraagt aan de borging van de kwaliteit van de Hoorzorg.

Corona Protocol Veilige Hoorzorg Adriaan Wolter

Samenwerking voor veilige omgeving

De gezamenlijke audicienbedrijven werken al sinds de uitbraak van de Corona pandemie nauw samen aan een veilige omgeving voor zowel klanten als medewerkers.
Door tijdens de Corona crisis het aanpassen van hoortoestellen en ook de verkoop van andere hoorhulpmiddelen te continueren, zorgen audiciensbedrijven ervoor dat ook slechthorenden toegang hebben tot cruciale informatie en ook kunnen blijven communiceren; of dat nu via de telefoon, in de winkel, op straat of via sociale media is.
Dit is in een tijd waarin mensen afstand nemen, mondkapjes dragen en bezoek bij elkaar thuis tot een minimum is gereduceerd, van groot belang.

Evaluatie richtlijn

De meest recente richtlijn is kortgeleden geëvalueerd. Hierbij is gekeken of er op basis van nieuwe richtlijnen of inzichten vanuit de praktijk aanpassingen noodzakelijk zijn. De koepelorganisaties concluderen dat de huidige richtlijn goed functioneert en dat er geen aanleiding is tot aanpassing ervan. Hoewel alle audiciens in Nederland frequent worden gewezen op het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en de hygiëne-voorschriften, hebben de vertegenwoordigers afgesproken aandacht hiervoor te houden. De sector committeert zich aan het toezien op een goede naleving van de afspraken uit het protocol. Safety first’ blijft het devies.

REM meting verplciht

REM meting verplicht

StAr bestuurders Wouter van der Hoeven (NVAB) en Dennis Havermans (CVZA – dKA) wijzen er ook op dat audiciens de REM-meting dienen te verrichten. Een REM-meting dient voor de evaluatie van de versterking van het aangepaste hoortoestel,
In maart 2020 plaatste de StAr een bericht waarin stond dat van de kwaliteitsnorm zou kunnen worden afgeweken en dat een REM meting met opgave van geldige reden kon worden nagelaten. Hoewel sinds mei 2020 de REM meting weer volledig onderdeel uitmaakt van het reguliere proces, wil het bestuur dit nogmaals onder de aandacht brengen. Zo blijft ook de kwaliteit van de hoorzorg op het gebied van evaluatie van de hoortoestelaanpassing geborgd.

Bron: Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]

Meting voorspelt spraakverstaan met CI

15 februari 2024 | Een zogeheten functional near-infrared spectroscopy meting (fNIRS) in rusttoestand lijkt een goede voorspeller te zijn [...]

Nathalie haar zoontje Finn werd doof geboren – Lees hier haar ervaringsverhaal

14 februari 2024 | Op het moment dat na de geboorte duidelijk werd dat Nathalie haar zoontje Finn tweezijdig [...]