Interview met gepensioneerd audicien Ineke Temmingh over haar ervaring met de Oticon More hoortoestellen

2 december 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 6 min

Ineke Temmingh heeft jaren gewerkt als audicien bij Horen Nederland en later bij Beter Horen. Ze is sinds 2016 gepensioneerd. Ze las op HOorzaken een artikel over de Oticon More en reageerde per mail daarop. In haar mail geeft ze aan dat ze last heeft van een pittige vorm van erfelijksheidsslechthorenheid van zo’n 60%. Ze was lang verknocht aan een ander merk hoortoestel. Op advies van haar vroegere opleiders Ed de Geus en Wouter de Wolf van Second Opinion hoortoestellen, is ze gestart met het testen van de Oticon More hoortoestellen. Haar ervaring beschrijft ze als ‘geweldig’. Reden genoeg om te informeren naar haar ervaringen met de Oticon hoortoestellen en deze hier te delen.

ervaringen met de Oticon More hoortoestellen Ineke Temmingh
Ineke Temmingh bij Second Opnion Hoortoestellen waar zij de Oticon More hoortoestellen testte

Wanneer merkte je voor het eerst dat je minder goed hoorde?

Dat was in 2006, ik was toen 54 jaar.

Waaraan merkte je dat?

De communicatie met mijn gezin liet te wensen over, de tv moest harder en ik ging volgens mijn huisgenoten harder praten. Dat heb je zelf niet in de gaten. Ik kende de verschijnselen natuurlijk vanuit het vakgebied. Bij meting van mijn gehoor bleek ik een zogeheten vlak verlies te hebben. Dit duidt meestal op erfelijkheid. Bovendien had ik ook last van oorsuizen als gevolg van een Ménière aanval. Dit in combinatie met het gehoorverlies was het mij overduidelijk!

Ben je toen direct hoortoestellen gaan dragen?

Ja, ik wilde het graag en zat dicht bij het vuur. Als audicien leer je hoe belangrijk het is hoortoestellen op tijd aan te schaffen. Het adaptatieproces van de hersenen speelt hierbij een rol. Ik wist natuurlijk dat een perceptief gehoorverlies blijvend is en langzaam achteruitgaat naarmate je ouder wordt. Je doet jezelf echt tekort door hoortoestellen uit te stellen!  Wat was ik blij dat ik normaal kon communiceren en in mijn geval het over kon brengen aan klanten. Een belangrijk gegeven is dat door de versterking de tinnitus bij mij naar de achtergrond werd gedrongen. Wat een rust! Tot op de dag van vandaag is het zo dat wanneer ik de hoortoestellen in doe de tinnitus nagenoeg weg is.

Je draagt dus al geruime tijd hoortoestellen. Kun je wat meer vertellen over je ervaring daarmee?

Ik draag inmiddels 16 jaar hoortoestellen en met veel plezier. In het begin met een licht verlies kon ik volstaan met een eenvoudig hoortoestel waarbij het wel belangrijk was dat ik zo min mogelijk zelf hoefde te regelen. Naarmate mijn gehoor slechter werd, was ik genoodzaakt meerdere programma’s te gebruiken, via een afstandsbediening kon ik de programma’s gemakkelijk regelen, ook het volume. Mijn behoeftepatroon bestond vooral uit een programma voor gezelschap, een ringleiding- en een muziekprogramma. Dat was een welkome verbetering.

“Mijn spraakverstaan zowel thuis als in gezelschap is verbeterd. Maar wat ook erg belangrijk is dat nu de omgevingsgeluiden niet meer overheersen….Zelfs met vier personen in een druk restaurant kan ik het gesprek op een normale manier volgen.”

Je geeft in je email aan dat je de afgelopen jaren erg veel geprobeerd hebt voordat je aan de Oticon More begon. Op welke gebieden had je behoefte aan verbetering?

Ik wilde graag verbetering op het gebied van verstaan van spraak, met name in gezelschap. Ook gaf het telefoneren nog steeds problemen.

ervaringen met de Oticon More hoortoestellen bij second opinion hoortoestellen
Audicien Wouter de Wolf van Second Opinion hoortoestellen inspecteert het oor van Ineke

Wat merkte je als grootste verbeteringen met de Oticon More hoortoestellen?

Mijn spraakverstaan zowel thuis als in gezelschap is verbeterd. Maar wat ook erg belangrijk is dat nu de omgevingsgeluiden niet meer overheersen. Na twee dagen de Oticon More gedragen te hebben wilde ik ze al niet meer kwijt. Ik ben echt ongelofelijk blij. Zelfs met vier personen in een druk restaurant kan ik het gesprek op een normale manier volgen. Voor de zekerheid heb ik wel een extra microfoon! Daarnaast had ik altijd een tv-oplossing nodig, nu slechts nog af en toe! Ik hoor er gewoon weer bij en het verbetert de kwaliteit van mijn leven.

De filosofie van de Oticon More is anders dan die van andere hoortoestellen. Ze maken geen gebruik meer van directionaliteit zoals andere merken dat wel doen en waarmee omgevingsgeluiden buiten de deur worden gehouden. Is veel meer meekrijgen van stemmen en omgevingsgeluiden vanuit je omgeving dan niet storend?

Ik ervaar het niet zo, het is een rustig toestel. De innovatie hiervan betekent voor mij dat de geluiden heel natuurlijk overkomen. Dat is een heel nieuw aspect! En zoals ik al eerder aangaf: de omgevingsgeluiden overheersen niet waardoor ik rust krijg in mijn hoofd.

Mis je de zoom-functie in de Oticon More hoortoestellen nooit, bijvoorbeeld in een druk restaurant of op een receptie?

Nee, ik weet als geen ander dat het spraakverstaan in een druk restaurant en op een receptie lastig kan zijn. Ik gebruik dan een extra programma voor spraak in gezelschap. Verder kan ik ook kiezen voor een rustig programma. Het gaat er uiteindelijk om dat je kunt kiezen wat het beste bij je past, afhankelijk van de situatie! Zo gebruik ik bij een etentje met kinderen en kleinkinderen de extra microfoon. Ik leef in het besef dat een hoortoestel een hulpmiddel is maar wel een heel fijn hulpmiddel. Zonder dit zou mijn leefwereld heel klein zijn!

Oticon More gehoorapparaat oplaadbaar

Merk je nog andere voordelen ten opzichte van de eerdere toestellen die je gedragen en getest hebt?

Ja, ik heb een app op mijn telefoon waarmee ik normaal kan telefoneren. Ik ervaar daarmee bij het telefoneren geen beperking meer. Ik hoor namelijk in beide hoortoestellen de stem. Daar ben ik superblij mee! Mijn man en kinderen merkten meteen dat ik weer goed kon telefoneren: zij zijn mijn graadmeter! Zoals ik eerder aangaf kan ik prima de tv volgen met de hoortoestellen. Voor de tv heb ik wel ook een zogeheten tv-adapter. Hiermee kan ik zelf tv kijken zonder dat het geluid door de kamer klinkt. Ik zet het volume van de tv dan op 0 en kies dan in de app op mijn telefoon voor een programma waardoor de hoortoestellen zich verbinden met de tv-adapter. Zo komt het geluid draadloos bij mijn hoortoestellen terecht. Hierdoor kan ik alles perfect verstaan. Zo ervaren we ook geen belemmering meer als de één wil lezen en de ander tv wil kijken!

In je mail gaf je aan naar een concert van Jos van Veldhoven in Tivoli te zijn geweest. Kun je beschrijven hoe je ervaringen zijn met de Oticon More hoortoestellen en het luisteren naar muziek?

Het muziekprogramma is prachtig! Bovendien kan ik diegene die naast mij zit ook gewoon verstaan. Ik zing zelf al 50 jaar klassieke zang in een oratoriumkoor en met de hoortoestellen op het muziekprogramma kan ik zingen. Het orkest overheerst voor mij dan niet. Dat betekent voor mij heel veel, want ik hoef dit niet op te geven. Tijdens een concert gebruik ik de kleine afstandsbediening om het muziekprogramma te activeren, die kan ik makkelijk bij me houden en trekt niet de aandacht naar het publiek, dat is discreet. Dat in tegenstelling wanneer ik mijn iPhone als afstandsbediening gebruik.

Je schrijft in je reactie die je mailde: “Ik zal het iedereen aanraden.” Als audicien weet je natuurlijk dat gehoorverlies erg individueel is en dat eigenschappen die voor de een goed werken bij de ander minder goed kunnen uitpakken. Welk advies zou je aan andere slechthorenden mee willen geven na je ervaring met de Oticon More?

Dat is natuurlijk ook zo: gehoorverlies is individueel en het behoeftepatroon is voor iedereen verschillend. Met de ervaring die ik nu heb kan ik alleen maar zeggen dat de Oticon More hoortoestellen het proberen waard zijn. Dat heb je zelf in de hand, gewoon proberen, meer kan ik er niet over zeggen. En af en toe heb je een duwtje nodig. Dat duwtje heb ik zelf ook gehad namelijk van audiciens Ed en Wouter van Second Opinion hoortoestellen! Ik draag mijn Oticon hoortoestellen de hele dag, altijd en overal. Ik denk er niet meer aan, met andere woorden: het hoort bij mij, zodra ik ze in heb denk ik: “Ik ben er weer!” en dan is het goed. Ook de draadloze Bluetooth-technologie voor connectiviteit met de apparaten die ik gebruik is fantastisch. Mijn gehoor zal natuurlijk verslechteren naarmate ik ouder word, maar door de innovatie ga ik een stap voorwaarts. Ik ben super gelukkig met deze toestellen!

Lees in het artikel hieronder meer over de Oticon More hoortoestellen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]