Verband gevonden tussen erectiestoornissen en tinnitus

10 april 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Taiwanese onderzoekers hebben in een grootschalig onderzoek een verband gevonden tussen erectiestoornissen en tinnitus. Eerdere onderzoeken hebben reeds laten zien dat seksuele problemen vaker voorkomen bij mensen met tinnitus. De onderzoekers dringen bij artsen erop aan om alert te zijn op erectiestoornissen bij patiënten die voor tinnitus worden of zijn behandeld.

tinnitus en erectieproblemen

Erectiestoornissen

Bij een erectiestoornis heeft een man moeite met het krijgen of houden van een erectie. Het zal niet verwonderlijk zijn dat veel mannen dat als vervelend ervaren. Volgens het wetenschappelijk artikel dat gepubliceerd is op de website Nature.com komt het vooral voor bij mannen ouder dan 40 jaar en heeft het een negatief effect op relaties, stemming, zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven.

Psychosomatische aandoening

De helft van de mannen krijgt tijdens hun leven te maken met erectiestoornissen. Hoe vaak het zich precies voordoet is niet bekend. Studies geven flink uiteenlopende percentages aan, namelijk tussen de 17 en 52%. Het is te zien als een psychosomatische aandoening. Per individu kan het verschillen in welke mate psychologische en medische factoren eraan bijdragen.

Lichamelijke en psychische oorzaken

Ziektes zoals hart- en vaatproblemen, diabetes, hoge bloeddruk en infecties aan de urinewegen kunnen er een rol bij spelen. Ook neurologische en hormonale factoren kunnen tot erectieproblemen leiden. Daarnaast kan medicijngebruik, roken, gebruik van drugs, overmatig alcoholgebruik, overgewicht en te weinig bewegen eraan bijdragen. Beschadiging van zenuwen tijdens een operatie aan de rug, buik of prostaat, kan ook een oorzaak van erectieproblemen zijn.
In veel gevallen spelen ook psychologische factoren er een rol bij. Zo kunnen angst, stemmingsproblemen of interpersoonlijke problemen tot erectiestoornissen leiden of deze in stand houden.

Tinnitus

Bij tinnitus geven mensen aan dat zij fluiten, zoemen, brommen, gesis of een ander geluid waarnemen, zonder dat dit daadwerkelijk in de omgeving aanwezig is. Of en in welke mate tinnitus een negatief effect heeft, zal van persoon tot persoon verschillen. Terwijl de tinnitus alleen maar irritant vindt, kan de ander er slaapproblemen door krijgen of er zich angstig of gedeprimeerd door gaan voelen. Ook kunnen concentratiestoornissen zich voordoen. De invloed van tinnitus varieert van lichte irritatie tot volledige belemmering van het leiden van een normaal leven. Ongeveer vijfentwintig procent van de personen die chronische last heeft van oorsuizen, lijdt er onder. De meeste mensen met tinnitus krijgen er uiteindelijk, al dan niet met begeleiding, controle over.

Verband tussen tinnitus en erectiestoornissen

Dat de onderzoekers een verband vonden tussen tinnitus en erectieproblemen, wil natuurlijk niet zeggen dat tinnitus erectieproblemen veroorzaakt of andersom. Wat de onderzoekers vonden is dat tinnitus en erectieproblemen wel vaker samengaan. Andere lichamelijke en/of psychische oorzaken kunnen daar de oorzaak van zijn.  

Beperkingen onderzoek naar tinnitus en erectiestoornissen

Zoals elk onderzoek dat wel heeft, kent ook dit onderzoek zijn beperkingen. Daar wijzen de onderzoekers dan ook op. Doordat erectiestoornissen sociale en cultureel stigma vastzit, is de kans aanwezig dat het minder vaak gerapporteerd wordt dan dat het zich daadwerkelijk voordoet. Seksuele problemen zullen volgens de onderzoekers in Taiwan niet zo snel ter tafel worden gebracht. Hierdoor zullen mannen het accepteren als iets dat hoort bij het ouder worden of ze zien het als hun lot. Taiwanese mannen zullen mogelijk dan ook geen medische hulp zoeken voor dit probleem. Ook worden medicijnen voor erectieproblemen in Taiwan niet vergoed door de nationale gezondheidsdiensten. De data gaven daarnaast geen inzicht of de deelnemers de tinnitus als hinderlijk of als niet-hinderlijk ervaren. Ook hadden de onderzoekers geen zicht op leefstijlfactoren zoals gewicht, alcoholgebruik en roken.

Conclusie onderzoek naar tinnitus en erectiestoornissen

De onderzoekers concluderen dat zij met hun onderzoek een nieuw verband hebben blootgelegd tussen tinnitus en erectiestoornissen, dit na correctie voor andere samengaande medische aandoeningen en sociaal-economische factoren. Omdat tinnitus en erectieproblemen kunnen worden veroorzaakt en onderhouden door zowel lichamelijke klachten (bijvoorbeeld hart- en vaatproblemen en diabetes e.d.) en psychologische factoren (neerslachtigheid, angst, relatieproblemen), moeten artsen volgens de onderzoekers zich bewust worden van de verschillende psychosomatische factoren. Daarmee kunnen zij een holistische en uitgebreide behandelstrategie inzetten die met meerdere factoren rekening houdt.

Bron: Association of erectile dysfunction with tinnitus: a nationwide population-based study; Yen-Fu Cheng, Sudha Xirasagar, Nai-Wen Kuo, Shiu-Dong Chung, Herng-Ching Lin. Website Nature.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]

Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken [...]