De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft de potentie werkzaam te zijn. Recent onderzoek laat zien dat bij chronische pijn deze Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie zoals deze in het Nederlands heet, zelfs beter werkt dan cognitieve gedragstherapie. Of deze therapie bij tinnitus goed werkt moet nog worden onderzocht. In wetenschappelijke medische database Pubmed zijn nog geen artikelen te vinden over onderzoeken op het gebied van EAET therapie bij tinnitus. Omdat tinnitus veel gelijkenis kent met chronische pijn, kan onderzoek naar deze therapievorm bij tinnitus de moeite waard zijn.
| Onderzoek
Wat is Emotional Awareness and Expression Therapy?
Bij EAET therapie vraagt de therapeut een moeilijke gedachte (of traumatische) herinnering op te roepen om vervolgens te vragen hoe de bijbehorende emoties in het lichaam aanvoelen. De patiënt drukt deze gevoelens vervolgens uit in woorden of beeld om ze daarna los te laten. In het geval van pijn leert de patiënt ook dat de hersenen sterk de waarneming ervan kunnen beïnvloeden. Juist door het vermijden van angst, verdriet en woede kan de beleving van pijn verergeren. Psycho-educatie maakt een belangrijk onderdeel uit van de therapie.
Cognitieve gedragstherapie die zowel bij pijn als tinnitus als de ‘gouden standaard’ wordt gezien, werkt anders. Daarbij richt zich het verbeteren van de klachten op het aanpassen van gedachten of de beelden die de patiënt heeft bij zijn klachten. Ook ontspanningsoefeningen kunnen deel uitmaken van zo’n traject.
Gebrek aan controle bij pijn en tinnitus
Bij pijn speelt net als bij tinntus een gebrek aan controle veelal een rol. Dat kan leiden tot gevoelens van onmacht. Hierdoor kan boosheid ontstaan en ook angst. Bij tinnitus kunnen er net als bij pijn daarnaast schuldgevoelens ontstaan. Zo kan iemand met tinnitus denken: “Had ik maar mijn gehoorbeschermers in gedaan” of “Was ik maar niet zo dicht bij de luidsprekers gaan staan.”
Resultaten onderzoek naar ‘Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie’ bij pijn
De onderzoeksresultaten naar de EAET therapie bij pijn zijn te lezen op de JAMA Network Open website. Het onderzoek is het eerste onderzoek dat bij pijn de ‘Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie’ vergelijkt met cognitieve gedragstherapie. Het onderzoek laat zien dat twee derde van de patiënten (veteranen tussen de 60 en 90 jaar) minimaal 30% vermindering van de pijn beperkten. Bij cognitieve gedragstherapie lag dat op 17%. De klinische studie liet daarnaast zien dat ook deelnemers aan het onderzoek met depressie en angst beter reageerden op de EAET therapie. Het onderzoek suggereert dat het gevonden effect te danken is aan de EAET therapie.
Ook na 6 maanden was er bij de EAET-therapiegroep een grotere klinisch significante vermindering dan bij de groep die cognitieve gedragstherapie kreeg.
De studie laat zien dat bij chronische pijn het oproepen en uitdrukking geven aan emoties beter werkt dan de louter cognitieve aanpak van emoties in de therapie van patiënten met chronische pijn.
Potentie van Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij de behandeling van tinnitus
Chronische pijn kent flink wat parallellen met tinnitus. Bij beide klachten spelen de hersenen een belangrijke rol. De emoties die samen gaan met de tinnitusklachten beïnvloeden ook de perceptie van de tinnitus. Daarnaast doen zich bij tinnitus net als bij pijn zich veelvuldig depressieve- en angstklachten voor. Het is het mogelijk dat de ‘Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie’ ook positieve resultaten geeft bij tinnitus en wellicht ook daarbij beter werkt dan cognitieve gedragstherapie.
We vroegen Professor dr. Annick Gilles (Hoofd TINTRA tinnituskliniek Universitair Ziekenhuis Antwerpen) naar haar visie op de mogelijkheden van deze EAET-therapie bij tinnitus.
Gilles: “Voor klachten zoals pijn en tinnitus is en blijft psycho-educatie van kapitaal belang. Begrijpen hoe ons brein werkt en hoe dit inwerkt op onze fysieke en mentale perceptie draagt enorm bij tot het kunnen wijzigen daarvan. EAET lijkt daarom absoluut potentieel te hebben voor de behandeling van tinnitus. Tevens zie ik ook mogelijkheden voor de behandeling van misofonie ermee waar mensen een disproportionele reactie vertonen (van walging of woede) als reactie op specifieke (vaak menselijke) geluiden zoals eetgeluiden, smakken, ademhaling enz. Ook hier komt de reactie vaak vanuit een geconditioneerde respons van de hersenen op het geluid waarbij ze ook een fysiologische respons (verhoogde hartslag, hyperventilatie, zweten, etc.) in gang zetten.”
Bron:
Yarns BC, Jackson NJ, Alas A, Melrose RJ, Lumley MA, Sultzer DL. Emotional Awareness and Expression Therapy vs Cognitive Behavioral Therapy for Chronic Pain in Older Veterans: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2024;7(6):e2415842. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.15842