Emoties in spraak moeilijker te herkennen door toondoofheid

2 november 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Uit onderzoek blijkt dat mensen met toondoofheid moeite hebben met het herkennen van de emotionele ondertoon in spraak. Hierdoor hebben ze niet zo snel in de gaten of iemand boos, geïrriteerd, verdrietig, angstig of blij is. Het is niet onwaarschijnlijk dat sommige slechthorenden hier ook last van hebben.
In spraak zit een vorm van muzikaliteit die wordt gecreëerd door verschillen in timing, toonhooge en volume van de spreker. Waar bijvoorbeeld de nadruk in de zin ligt kan de betekenis ervan doen veranderen. Een vragende zin heeft een andere muzikaliteit dan een zin waarin iets wordt beweerd. Ook kan de toon waarop iets wordt gezegd voor de luisteraar duidelijk maken of de spreker bijvoorveeld blij, verdrietig of boos is. Mensen waarvan het gehoor niet muzikaal is, ook wel toondoofheid of amusie genoemd, missen vaak de emoties die besloten liggen in spraak. Uit het onderzoek kwam naar voren dat zij vooral de subtiele veranderingen in de toonhoogte van de spreker niet goed oppikten. Volume en duur werden wel opgemerkt door de mensen met toondoofheid. Mensen met toondoofheid bleken zich ook meer te richten op gezichtsuitdrukkingen en handbewegingen. Muziek bleek minder invloed om hun stemming te hebben en ook minder belangrijk te zijn in hun leven dan mensen die wel een muzikaal gehoor hebben. Doordat de toondoven zich bewust zijn van hun beperking compenseren ze hier ook voor. Dit compenseren zal extra inspanning vereisen.
Wellicht is dat ook een van de oorzaken waarom slechthorenden aangeven, na veel gesprekken moe te zijn. Het is immers niet alleen het verstaan wat extra inspanning kost, maar ook de inspanning om te herkennen hoe iets bedoeld wordt door de spreker.

Voor meer informatie:
http://medicalxpress.com/news/2012-10-tone-deaf-people-limited-ability-emotional.html#jCp


Wat is toondoofheid? Wanneer iemand toondoof is, hoort hij de stem prima en heeft hij ook in de gaten hoe snel er gesproken wordt. Wat er gezegd wordt komt ook goed over maar de achterliggende emoties worden gemist. Om de gesprekspartner in te kunnen schatten is het nodig om deze te zien. Meestal zijn toondove mensen ook amuzikaal en raken ze ook minder snel ontroerd, blij, opgewekt of verdrietig door muziek. Hun stemming wordt door muziek niet of nauwelijks beïnvloedt.


Meer nieuws

Abonnement op opties in hoortoestellen: betalen per maand

30 maart 2023 | Deze week besteedde het programma Radar aandacht aan opties in auto’s die steeds vaker als [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – april 2023

29 maart 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Cochleair implantaat heeft negatief effect op waarneming prosodie in een vreemde taal

28 maart 2023 | Marita Everhardt deed de afgelopen jaren onderzoek naar het leren van een vreemde taal door [...]

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]