EMDR bij oorsuizen lijkt veelbelovend

23 september 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Een pilotstudie naar EMDR bij oorsuizen (tinnitus) lijkt veelbelovend. Dit komt naar voren uit onderzoek van psychologe Marian Rikkert van het Ziekenhuis Rivierenland en haar collega-onderzoekers. De onderzoekresultaten zijn recent gepubliceerd in de European Journal of Psychotraumatology. Bijna de helft van de patiënten met tinnitus profiteert van de behandeling met EMDR, zo blijkt. Om dit aan te tonen gebruikten de onderzoekers meerdere gestandaardiseerde vragenlijsten. Het onderzoek laat zien dat het positieve effect van de behandeling minstens 3 maanden aanhoudt. Nader onderzoek is nodig.

EMDR bij oorsuizen

EMDR bij oorsuizen

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De therapie is ontwikkeld voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van ervaringen uit het verleden die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben. EMDR is in de jaren negentig van de afgelopen eeuw ontstaan en werd in eerste instantie vooral gebruikt bij posttraumatische stressstoornissen.
EMDR wordt bij oorsuizen door diverse psychologen reeds toegepast, alleen gedegen onderzoek naar de effectiviteit van de therapie bij oorsuizen ontbrak. De onderzoekers startten daarom de pilotstudie.

Afname alertheid

De eerste keer dat patiënten het indringende geluid van tinnitus waarnemen, zorgt dat bij een deel van hen ervoor dat ze angstig worden. Het is immers een onbekend geluid waar de oorsprong niet direct van te herleiden is. Wanneer patienten realiseren dat het geluid niet van buitenaf komt, kunnen zij ook dit beangstigend vinden. Het kan zorgen en ongerustheid met zich meebrengen over wat er precies lichamelijk aan de hand is. Het is te vergelijken met de reactie op een waarschuwingssignaal zoals een claxon die ook nog eens niet ophoudt. Zolang de patiënt het geluid als gevaar ziet, zal het de acceptatie ervan in de weg staan. De toepassing van EMDR bij oorsuizen haalt de scherpe kantjes van de samengaande emoties eraf. Dat geldt ook voor vervelende herinneringen die gekoppeld zijn aan (het ontstaan van) tinnitus. Zo kunnen de tinnitusgeluiden langzamerhand naar de achtergrond gaan.

Pilotonderzoek naar EMDR bij oorsuizen

Marian Rikkert van het Ziekenhuis Rivierenland werkte voor het pilotonderzoek samen met het LUMC, het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein, de NoordWest ziekenhuizen in Alkmaar en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. KNO-artsen uit deze ziekenhuizen vroegen patiënten mee te werken aan het pilotonderzoek. De 35 patiënten die deelnamen aan het onderzoek kregen zes wekelijkse sessies met een duur van negentig minuten. De onderzoekers gingen met behulp van gestandaardiseerde vragenlijsten na of EMDR bij oorsuizen een positief effect heeft.

Andere behandelingen bij tinnitus

Bij de aanpak van tinnitus wordt tot op heden een combinatie van therapieën toegepast. Zo wordt cognitieve gedragstherapie gecombineerd met psycho-educatie, ontspanningsoefeningen, mindfullness en elementen uit de Tinnitus Retraining Therapie. Bij gehoorverlies worden veelal ook hoortoestellen ingezet. De duur van deze totale therapie kost de nodige tijd. EMDR bij oorsuizen is juist een effectieve en snelwerkende therapie die ook buiten een multidisciplinaire setting kan worden toegepast. Bij bewezen effectiviteit van EMDR bij oorsuizen kan dit ook de wachtlijsten voor de behandeling van tinnitus helpen oplossen, waar patienten vaak gevaarlijk lang opstaan.

Nader onderzoek naar effectiviteit van EMDR bij oorsuizen

De resultaten van de pilotstudie geven volgens de onderzoekers voldoende aanleiding om een groter gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep te starten waarmee de effectiviteit van EMDR bij oorsuizen goed kan worden onderzocht.

Bronnen:
European Journal of Psychotraumatology
Artikel EMDR bij tinnitus op Oorsuizen.nl

banner insentis tinnitus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]