Elektrodes cochleair implantaten zonder stylet beter voor het gehoor op lange termijn

7 juli 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Elektrodes van cochleair implantaten die ontwikkeld zijn zonder stylet dragen bij aan het behoud van het gehoor op lange termijn. Dit is te lezen in onderzoek gepubliceerd in de The Laryngoscope. Het onderzoek laat verder zien dat bij de beste chirurgische aanpak er niet in het benige gedeelte van het slakkenhuis wordt geboord en dat de toepassing van oraal ingenomen steroïden op lange termijn een gunstig effect hebben.

operatie cochleair implantaat medel

Met dank aan MED-EL voor het gebruik van de afbeelding

Soorten elektrodes bij cochleair implantaten

Onderzoeker Wanna en zijn team onderzochten 230 patiënten met cochleair implantaten die gebruik maakten van verschillende soorten elektrodes om de auditieve zenuw te stimuleren.
Uit het onderzoek bleek dat zogeheten ‘lateral wall’ elektrodes het beste presteerden bij het behouden van het (rest) gehoor. De ‘lateral wall’ elektrodes zijn zacht en flexibel. Bij andere elektrodes bevindt zich een klein pennetje in een kanaaltje naast de elektrode die de elektrode recht houdt bij het inbrengen. Wanneer dit pennetje ook wel stylet genoemd eruit getrokken wordt, neemt de elektrode de voorgevormde gebogen stand in. De idee hierbij is dat door deze voorgevormde stand de elektrodes dichter bij het zenuwweefsel brengt waardoor er een preciezere overdracht en daarmee ook een betere frequentieselectiviteit zou plaatsvinden.

Tot op heden blijken de voordelen daarvan niet groot. De geringe voordelen van elektrodes met stylet én het verbeterde gehoor op lange termijn van de zachte elektrodes zoals uit het onderzoek van Wanna blijkt, maakt de keuze voor de laatste zachte ‘lateral wall’ elektrodes de meest voor de hand liggende.
De plaatsing van zachte ‘lateral wall’ elektrodes zijn minder traumatisch en zorgen voor minder beschadigingen en fracturen in het binnenoor. Verder liet het onderzoek zien dat het merk elektrode er niet veel toe deed. De enige factor van betekenis was het al dan niet aanwezig zijn van het pennetje bij de elektrodes van de cochleair implantaten.

elektrodes cochleair implantaten

Slakkenhuis met elektrode van een cochleair implantaat erin. Met dank aan MED-EL voor het gebruik van de afbeelding

Effect chirurgische ingreep

Wanna en zijn collega’s keken ook naar de impact van twee chirurgische benaderingen om de elektrodes naar binnen te brengen in het slakkenhuis. Bij de ene methode worden elektrodes via het ronde venster in het slakkenhuis naar binnen gebracht zonder dat daarbij geboord wordt en zonder dat daarbij bot wordt verwijderd. Bij de andere methode de zogeheten ‘cochleostomy’ wordt   wél in het bot wordt geboord om het binnenoor binnen te komen. De onderzoekers geven in het artikel aan dat patiënten die de rondvenster aanpak ondergingen een veel grotere kans hadden om op lange termijn hun restgehoor te behouden.

Cochleostomy aanpak zorgt voor verminderd gehoor op lange termijn

De ‘cochleostomy’ aanpak leidt volgens de onderzoekers tot het ontstaan van bindweefsel in medische termen fibrosis genoemd, wat veelal leidt tot een verminderde werking van een orgaan. Ook de littekenvorming die ontstaat bij deze aanpak zorgt voor een verminderd gehoor op lange termijn.
Het onderzoek laat verder zien dat de toepassing van  oraal ingenomen steroïden op lange termijn een gunstig effect hebben omdat deze ontstekingsreacties voorkomen.

De onderzoekers hopen dat hun onderzoek chirurgen helpt bij het maken van de best mogelijk benadering voor hun patiënten.

Bron: Wanna GB, O’Connell BP, Francis DO, et al. Predictive factors for short- and long-term hearing preservation in cochlear implantation with conventional-length electrodes. The Laryngoscope. June 22, 2017. DOI: 10.1002/lary.26714

Met dank aan Rens Verhagen van MED-EL en Serge Kriek van Oticon Medical voor algemene uitleg.
Beide fabrikanten leveren cochleair implantaten met de zogeheten ‘lateral wall’ elektrodes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]