Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht en Groningen hebben door elektrische stimulatie van de hersenen het verstaan van spraak weten te beïnvloeden. Dat is te lezen in het online artikel van het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Verstaan in geroezemoes probleem voor slechthorenden
Het verstaan van spraak in geroezemoes is voor veel slechthorenden een groot probleem. Hoortoestellen kunnen een flinke positieve bijdrage leveren om het verstaan te verbeteren, maar zijn niet altijd in staat de gebruiker ervan het gehoor voor de volle honderd procent terug te geven. Daarom wordt er door onderzoekers gekeken of er alternatieve wegen zijn om het verstaan verder te te beïnvloeden en te verbeteren.
Op één lijn brengen temporele fluctuaties spraak en neurale activiteit van belang goed verstaan
Theorieën over het verstaan van spraak, gaan vandaag de dag er vanuit dat het op één lijn brengen van de neurale activiteit met de langzame temporele fluctuaties van spraak van belang is voor een goed verstaan. Tot op heden was het onduidelijk of de meest optimale afstemming van de timing van het elektrische en akoestische spraaksignaal daadwerkelijk voor beter verstaan zorgde of dat het een bijverschijnsel ervan was.
Experimenten met Tanscranial current stimulation (tCS)
Om dit na te gaan hebben de onderzoekers in hun experimenten de spraak-hersen oplijning gevarieerd waarbij andere variabelen constant werden gehouden.
Daarbij werden de hersenen gestimuleerd met zwakke transcraniele stroompjes die de omhullende van het spraaksignaal bevatten. De ongevaarlijke en bijna niet voelbare stroompjes werden toegediend door middel van elektroden die op het hoofd werden bevestigd. Dit gebeurde door middel van zogeheten trancranial Current Stimulation (tCS).
Bij één van de experimenten kregen de deelnemers twee stemmen (mannen- en vrouwenstem) door elkaar te horen, waar ze er een van moesten proberen te volgen. Dit lijkt op de situatie waar door elkaar gesproken wordt op een feestje.
Afstemming beïnvloedt verstaan spraak
De experimenten lieten zien dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de variaties van de spraak-hersen oplijning en het verstaan van spraak. Volgens de onderzoekers laten hun experimenten zien dat een juiste afstemming van neurale activiteit op de trage fluctuaties in spraak door middel van het toedienen van stroompjes, het verstaan van spraak beïnvloedt.
De resultaten kunnen mogelijk in de toekomst een bijdrage leveren aan een beter verstaan van spraak voor slechthorenden. Daar is eerst uitgebreid onderzoek onder slechthorenden voor nodig en bij positieve resultaten zullen er daarnaast nog aardig wat praktische problemen overbrugd moeten worden.
Bron: Current Biology