Elektrische hersenstimulatie zorgt voor beter verstaan in rumoer

9 mei 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Invasieve elektrische hersenstimulatie kan ervoor zorgen dat het verstaan van spraak in rumoer en lawaai beter verloopt. Ook de geluidskwaliteit gaat erdoor op vooruit. Dat blijkt uit onderzoek van New Yorkse wetenschappers. Het artikel dat gepubliceerd is in ‘The Journal of Neuroscience’ beschrijft een casus waarbij een normaalhorende vrouw van 27 jaar geïmplanteerd wordt met elektrodes in het zogeheten planum temporale. Dat is een deel van de hersenschors dat betrokken is bij de verwerking van spraak en geluid. De vrouw rapporteerde dat de geluidskwaliteit verbeterde en ze bleek ook beter te kunnen verstaan in lawaai.

Elektrische hersenstimulatie zorgt beter verstaan in rumoer

Het planum temporale

De planum temporale is een deel van de hersenen dat reageert op ruimtelijke geluiden, waaronder ook bewegende geluiden. Het bevindt zich direct achter de auditieve cortex, zo ongeveer net boven en achter het oor. Het voorste deel van dit hersengebied is gevoelig voor veranderingen in toonhoogte. Dit terwijl het achterste gedeelte juist gevoelig is voor veranderingen in ruimtelijke locatie. Het planum temporale verwerkt actief ruimtelijke informatie om zo geluidsstromen van elkaar te kunnen scheiden.

Bewijs: planum temporale betrokken bij scheiden spraak en lawaai

De 27-jarige vrouw werd geïmplanteerd met elektrodes omdat zij last had van epilepsie waarbij medicijnen geen soelaas boden. De vrouw bleek na implantatie een verbeterde geluidskwaliteit te ervaren en een betere scheiding tussen spraak en lawaai. Daar werd ook objectief bewijs voor geleverd door de onderzoekers.

De studie levert daarmee als eerste experimenteel bewijs dat het planum temporale actief betrokken is bij het scheiden van spraak en achtergrondlawaai. De functies van het gebied lijken cruciaal te zijn bij de analyse van het de geluidsomgeving en ook voor de onderdrukking van lawaai.

Neuroprothetische oplossingen om spraakverstaan te verbeteren

De bevindingen van het onderzoek openen de mogelijkheden voor neuroprothetische oplossingen. Daarmee is de waarneming van spraak in de hersenen mogelijk zodanig te manipuleren dat het verstaan van spraak in achtergrondlawaai beter verloopt. Natuurlijk is dit vooral interessant voor slechthorenden. In het algemeen is het grootste probleem voor mensen met een verminderd hoorvermogen dat het verstaan in uitdagende situaties, zoals met lawaai en rumoer, moeilijk verloopt.

Haken en ogen aan elektrische hersenstimulatie

Aan elektrische hersenstimulatie zitten nog aardig wat haken en ogen. Kleine verschillen in plaatsing van elektrodes kunnen tot grote verschillen leiden in activiteit van zenuwen. Ook zijn er verschillen tussen individuen waar de exacte plek zit van bepaalde hersenfuncties. Dit terwijl deze functies zich ook weer op den duur kunnen reorganiseren. Daarnaast kunnen elektrodes de zenuwen rondom het gestimuleerde gebied zowel stimuleren als onderdrukken. De exacte effecten daarvan zijn nog niet goed bekend.  Ook vermelden de onderzoekers dat het tot complexe gedragseffecten kan leiden.

Bron: Journal of Neuroscience 27 April 2022, 42 (17) 3648-3658; DOI: https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.1468-21.2022

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors:

starkey logo
Oticon logo life changing technology
vacature audicien cochlear
logo advanced bionics
logo phonak klein
logo insentis
Bernafon logo klein
Reacties (2)
  1. Dit zou een hele fijne ontwikkeling zijn en dat zou ik graag willen uit proberen.
    Alles wat helpt zou ik doen , alles beter dan dit leven met mijn hoorberperking.

  2. Zou het dan ook kunnen helpen bij tinnitus?
    Dat zou een mooi toekomstbeeld geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

World of Hearing van Schoonenberg nu ook in hartje Rotterdam

2 juni 2023 | Deze week opent World of Hearing feestelijk haar achtste vestiging in Rotterdam. De nieuwe winkel [...]

Doppies: nieuwe campagne ‘I love My Ears’

1 juni 2023 | Afgelopen week is de nieuwe I love My Ears campagne gestart met de naam ‘Doppies’. [...]

MedRx AVANT WARC zorgt voor efficiënte aanpassing | Professional

30 mei 2023 | Diatec, distributeur van audiologische apparatuur, brengt met de MedRx Avant WARC een combi-meettoestel op de [...]

Verzekering hoortoestel of CI-geluidsprocessor: nodig of niet?

26 mei 2023 | Slechthorenden vragen zich nog weleens af of een verzekering van hun hoortoestellen of CI-geluidsprocessor nu [...]