Effect cochleair implantaat op tinnitus positief: minder vaak tinnitus en minder klachten

28 september 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Tinnitus komt minder vaak voor en ook de negatieve gevolgen ervan zijn minder na implantatie met een cochleair implantaat. Dit concluderen wetenschappers van het UMC Utrecht en het Ear Science Institute uit Australia die hier gezamenlijk onderzoek naar deden. Het onderzoek dat gepubliceerd is in ‘Trends in Hearing’ werd uitgevoerd onder patiënten met aan beide zijden een ernstig tot zwaar gehoorverlies. Tinnitus kwam niet alleen minder vaak voor, ook namen de psychische problemen die samengaan met tinnitus af na het aanbrengen van het cochleair implantaat.

effect cochlair implantaat op tinnitus

Tinnitus

Mensen met tinnitus nemen een geluid in een of beide oren waar zonder dat dit in de buitenwereld aanwezig is. Ondanks dat het veel voorkomt leidt het slechts bij 3% van de mensen met tinnitus tot ernstige problemen en daarmee ook een flinke afname in levenskwaliteit. Slechthorendheid is een van de risicofactoren voor het ontstaan van tinnitus. Bij ernstig tot zwaar slechthorenden die in aanmerking komen voor een cochleair implantaat komt het relatief vaak voor. De literatuur vermeldt percentages tussen de 52 en 86%.

merken cochleair implantaat AB
Cochleair implantaat dat de chirurg implanteert. Hierop wordt een geluidsprocessor aangesloten die achter het oor of op het hoofd wordt gedragen. Foto implantaat: Advanced Bionics

Cochleair implantaat

Een cochleair implantaat (CI) is een klein elektronisch toestel dat doven en zeer ernstig slechthorenden in staat stelt geluiden weer waar te nemen. Een chirurg implanteert het cochleair implantaat (CI) onder de huid. Het cochleair implantaat omzeilt de defecte haarcellen in het slakkenhuis en stimuleert via stroompulsjes direct de gehoorzenuwen. Een gespecialiseerde audioloog sluit op het cochleair implantaat een geluidsprocessor aan die geluiden en spraak in pulsjes vertaalt en doorgeeft aan het implantaat. Zeer ernstig en zwaar slechthorenden en ook dove mensen zijn zo weer in staat geluiden op te vangen en spraak weer (deels) te verstaan.

Eerder onderzoek naar effect cochleair implantaat op tinnitus

Uit eerdere onderzoeken waren nog geen harde conclusies te trekken over de effecten van een cochleair implantaat op het voordoen van tinnitus. Dat gold ook voor conclusies over de ernst van de problemen die tinnitus met zich mee kan gaan brengen ná implantatie. Ook bleken de voorspellende factoren voor het ontwikkelen of verandering van tinnitus na CI implantatie niet consistent. De auteurs van het artikel dat gepubliceerd is in ‘Trends in Hearing’ vonden nader onderzoek dan ook nodig. Natuurlijk zou het ook mooi zijn als onderzoekers de voornaamste factoren wél zouden vinden die veranderingen in tinnitus na cochleaire implantatie kunnen voorspellen. Behandelaars kunnen dan immers met het risico op tinnitus rekening houden en hun patiënten daarop voorbereiden.

Doel onderzoek naar effect van cochleair implantaat op tinnitus

Een van de doelen van het onderzoek was om een inschatting te kunnen maken van het voordoen en veranderingen in tinnitus zowel voor als na implantatie bij patiënten met aan beide zijden een ernstig tot zwaar gehoorverlies. Ook wilden de onderzoekers graag factoren in kaart brengen die een rol kunnen spelen bij het ontstaan of veranderingen in de tinnitus.

Resultaten onderzoek

Het onderzoek liet zien dat tinnitus voor de operatie in 56% van de gevallen zich voordeed. Na operatie kwam tinnitus bij 44% van de patiënten voor. Van de 96 patiënten die voorafgaand aan de operatie al tinnitus had, ervoer zo’n 15% gemiddelde tot catastrofale problemen met hun tinnitus. Na de operatie lag dit percentage nog maar op 6%. Het voordoen van tinnitus en de problemen die het met zich meeneemt, namen dus af na het aanbrengen van een cochleair implantaat.
Wanneer de onderzoekers naar de gehele onderzochte groep patiënten kijken, zien ze dat patiënten tinnitus zowel voor als na operatie over het algemeen slechts als een kleine beperking ervaren.

Patiënten die voor de implantatie van het CI al last hadden van tinnitus, waren over het algemeen jonger en hadden voorafgaand aan de operatie minder ernstige gehoorverlies in het niet geïmplanteerde oor dan patiënten zonder tinnitus. De onderzoekers geven aan dat nader onderzoek nodig is om de factoren te kunnen bepalen die de tinnitus beïnvloeden.

Bron: Assouly KKS, Smit AL, Eikelboom RH, et al. Analysis of a Cochlear Implant Database: Changes in Tinnitus Prevalence and Distress After Cochlear Implantation. Trends in Hearing. 2022;26. doi:10.1177/23312165221128431

Reacties (4)
  1. Een leuk bericht. Helaas is het bij mij niet het geval, omgekeerd zelfs. Krijg erg harde tinnitus wanneer ik mijn ci aanzet.

    • Vervelend te horen. Uit eerder onderzoek kwam ook naar voren dat het soms erger kan worden. Het nieuwe onderzoek laat positievere resultaten zien. Op individueel niveau kan het altijd anders uitpakken.

  2. Voor mij klopt het wel. Stilte kende ik niet totdat mijn CI werd aangesloten. Stilte is onvoorstelbaar als je 50 jaar met tinnitus in je hoofd liep. Echter met CI af, komt tinnitus terug bij mij. Daar kan ik goed mee leven.

    • Beste , kan je mij aub helpen .
      Kan je mij contact gegevens bezorgen waar je hebt laten doen aub .
      Ik wil dit ook laten doen .

      CI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]