Eerste Cochlear Osia 2 botgeleidingssysteem geplaatst in Nederland

5 oktober 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft het allereerste Cochlear Osia 2 botgeleidingssysteem in Nederland geplaatst. Twee KNO-artsen van het ziekenhuis, Kevin Buijssen en Willeke Lok, hadden samen met hun 67-jarige patiënt daarmee de primeur in de Benelux. De Cochlear Osia 2 gebruikt de techniek van een BAHA om geluid via trillingen direct naar het slakkenhuis over te brengen. Het vernieuwende is dat het Osia 2 hoorsysteem volledig onder de huid geïmplanteerd wordt en een piëzo-elektrisch omvormer heeft. Met de krachtige Osia 2 worden de hoge frequenties zeer goed overgebracht. Juist in dat hoge frequentiegebied zitten ook de voor spraak zeer belangrijke medeklinkers.

eerste cochlear Osia 2 botgeleidingssysteem geplaatst in Nederland
KNO-artsen Kevin Buijssen en Willeke Lok van het Albert Schweitzer ziekenhuis plaatsen het Cochlear Osia 2 implantaat (zie video onder)

Doelgroep Cochlear Osia 2 en twee noviteiten

Het nieuwe Cochlear Osia 2 hoorsysteem is net als andere beengeleidingssystemen bedoeld voor mensen met geleidingsverliezen, gemengde verliezen en eenzijdige doofheid. Het nieuwe van het Osia 2 systeem zit hem erin dat de KNO-arts het implantaat volledig onder de huid implanteert. Er steekt dus niet, zoals dat wel bij andere botverankerde hoortoestellen het geval is, een schroefje uit het hoofd. De geluidsprocessor die aan de buitenkant zit, vangt geluiden en spraak op en stuurt deze versterkt door naar het implantaat. Dat gebeurt via een draadloze verbinding.

KNO-arts Kevin Buijssen :“Hoge frequenties worden door de Osia 2 optimaal overgebracht.”

Een andere noviteit bevindt zich in het hart van de Osia 2 implantaat. Daar bevindt zich een omvormer van piëzo-elektrisch materiaal. Het voordeel daarvan is dat er geen beweging tussen de onderdelen plaatsvindt. Dat heeft grote voordelen voor de duurzaamheid en voor een langdurig hoog prestatieniveau na implantatie. KNO-arts Kevin Buijssen daarover: “Het betekent concreet dat het geluid via het bot van de schedel door dit systeem nog zuiverder naar het slakkenhuis van het oor wordt gebracht. Hoge frequenties – belangrijk voor het verstaan van spraak – worden door de Osia 2 optimaal overgebracht.”

cochlear osia 2 botgeleidingssysteem implantaat operatie

KNO-arts Willeke Lok: “De plaatsing verliep zeer voorspoedig….”

Willeke Lok die samen met haar collega Kevin Buijssen als een van de eersten getraind en gecertificeerd zijn om de Osia 2 te mogen plaatsen zegt over de ingreep: “De plaatsing verliep heel voorspoedig. Onze patiënt is een meneer van 67 jaar die wegens jarenlange chronische oorontstekingen en eerdere operaties aan één kant geen gehoorbeentjes meer heeft. Voor hem is deze techniek bij uitstek geschikt. De patiënt komt over vier weken bij ons terug, zodat dan op een geheel genezen wond de geluidsprocessor geplaatst kan worden. De patiënt kan dan naar verwachting weer veel beter horen.”

Uitrol in Nederland en België

De implantatie van de Cochlear Osia 2 bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht was de eerste implantatie in Nederland en in de Benelux. Joris Walraevens werkzaam als Acoustics Sales & Marketing Director voor de Benelux bij Cochlear daarover: “Het Osia 2 systeem zal gradueel worden uitgerold in Nederland. Op dit moment zijn het Radboud UMC in Nijmegen, het UMC Groningen en het Albert Schweitzer getraind. Ook andere centra hebben al interesse getoond. Er zullen komend jaar steeds meer locaties bijkomen waar de Cochlear Osia 2 geplaatst kan worden.”

Lees voor meer informatie over de Cochlear Osia het onderstaande artikel of kijk op de site van Cochlear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]