EEG onderzoek wijst op schakelmechanisme bij tinnitus

3 juli 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Recent onderzoek door Sven Vanneste en collega’s wijst in de richting van een neurofysiologisch schakelmechanisme in de hersenen bij tinnitus. Het gevonden mechanisme vertoont parallellen met chronische neuropathische pijn. De onderzoekers denken dat hun bevindingen in de toekomst kunnen leiden tot behandelingen van tinnitus. Met medicatie of door het moduleren van de elektrische en chemische signalen in de hersenen zou tinnitus zijn te verminderen.

| Wetenschap

EEG onderzoek wijst op schakelmechanisme bij tinnitus
De EEG data laten zien dat tinnitus wordt getriggerd door een schakelmechanisme.

Gehoorverlies en tinnitus

Tinnitus kan flink wat oorzaken hebben. Bekend is dat gehoorverlies een aanjager is van tinnitus. Echter gehoorverlies is noch een noodzakelijke, noch een voldoende voorwaarde om last van tinnitus te krijgen. Immers er zijn mensen zonder gehoorverlies die tinnitus ervaren en daarnaast zijn er ook flink wat mensen mét gehoorverlies die géén tinnitus waarnemen.

Op zoek naar andere factor

De onderzoekers waren benieuwd of ze een andere factor konden vinden die bijdraagt aan de waarneming van tinnitus. Hoofdonderzoeker Sven Vanneste van het Lab voor Klinische & Integratieve Neurowetenschappen van het Trinity College Dublin heeft daarom met andere onderzoekers de elektro-encefalogrammen (EEG) van deelnemers die op bepaalde dagen tinnitus rapporteerden, maar op andere dagen er geen last van hebben, vergeleken met de EEG data van gezonde mensen. Zo hoopten zij inzicht te krijgen in de hersenactiviteit die gepaard gaat met de aan- en afwezigheid van tinnitus.

Tinnitus getriggerd door schakelmechanisme

De EEG-gegevens lieten zien dat er bij de aanvang van tinnitus een verband is tussen en een verhoogde theta-activiteit in een specifiek deel van de hersenen. Tegelijkertijd zagen ze een verminderde theta-connectiviteit tussen hetzelfde deel van de hersenen en het deel van de hersenen dat geluiden verwerkt, de zogeheten auditieve cortex. Dat laatste zorgde voor een koppeling die verband hield met de luidheid van de tinnitus. De combinatie van de gevonden neurofysiologische mechanismen zorgt mogelijk voor een gebrekkige ruisonderdrukking in het systeem.

Op het moment dat de patiënten de tinnitus niet waarnamen vonden de onderzoekers weer andere verschillen. Zo werd onder andere een verhoogde alpha-activiteit in een bepaald hersendeel waargenomen en tegelijkertijd een verhoogde alpha-connectiviteit tussen dit hersendeel en de auditieve cortex.

Volgens de onderzoekers laten de bevindingen zien dat tinnitus wordt getriggerd door een schakelmechanisme. De toestand zonder tinnitus bij patiënten bleek overigens weer niet hetzelfde als die van gezonde proefpersonen.

Parallel tussen tinnitus en chronische neuropathische pijn

De wetenschappers die hun onderzoeksgegeven publiceerden in NeuroImage zien parallellen tussen de gevonden mechanismes bij tinnitus en die van chronische neuropathische pijn. Dat is pijn die optreedt als gevolg van een beschadiging of ziekte van het zenuwstelsel.
Dat zou erop kunnen wijzen dat er ook behandelingen mogelijk zijn voor tinnitus. Door met medicatie of neuromodulatie de (alpha-) activiteit in het ene deel van de hersenen te bevorderen en in het andere deel te remmen zou de tinnitus zijn te verminderen, zo veronderstellen de onderzoekers.

Conclusie

Het onderzoek van Vanneste en anderen biedt weer meer inzicht in de complexe neurofysiologie processen die zich bij tinnitus voordoen. Het onderzoek laat zien dat specifieke hersengebieden een rol spelen bij het aan- en uitzetten van het symptoom. Dit kan mogelijk in de toekomst leiden tot nieuwe behandelingen voor de miljoenen mensen die wereldwijd aan tinnitus lijden. Voordat het zo ver is, is er nog wel flink wat onderzoek nodig.

Bron:

Sven Vanneste, Gabriel Byczynski, Thierry Verplancke, Jan Ost, Jae-Jin Song, Dirk De Ridder, Switching tinnitus on or off: An initial investigation into the role of the pregenual and rostral to dorsal anterior cingulate cortices, NeuroImage, Volume 297, 2024, 120713, ISSN 1053-8119

Lees het volledige artikel hier.


HOorzaken is niet verbonden met bedrijven of onderzoeksinstituten. Het heeft dan ook geen zin om u onder het artikel of via een mailbericht aan te melden voor een van de lopende of nog komende onderzoeken.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Ernst gehoorverlies gaat samen met mate van vervorming van muziek en verminderde plaatsing instrumenten en zangers in de ruimte

2 oktober 2024 | Dat komt naar voren uit het vragenlijstonderzoek dat Golden Hearing dit jaar uitvoerde naar muziekbeleving. [...]

“De focus bij Oticon Medical is nu juist om een nog sterkere positie voor de toekomst te bouwen.”

30 september 2024 | Eind mei werd bekend dat de overname van het cochleair implantaat (CI) onderdeel van Oticon [...]

Hoe ervaart u communicatie? Doe mee aan onderzoek Hoge School Utrecht

26 september 2024 | Logopedist Nicole ter Wal doet bij de Hogeschool Utrecht onderzoek naar communicatieproblemen. Ze wil een [...]

Signia Active Pro IX: oortjes voorzien van top hoortoesteltechniek

25 september 2024 | Signia komt met hippe oortjes waarin de nieuwste techniek uit de krachtige Integrated Xperience serie [...]