Drager Starkey Livio Edge AI hoortoestellen deelt zijn ervaringen

14 juni 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De afgelopen tijd is er een bijzondere tendens zichtbaar: hoortoestelfabrikanten komen uit met geavanceerde hoortoestellen met het uiterlijk van oortjes en fabrikanten van oortjes brengen hoortoestellen uit. Een bijzonder hoortoestel dat als oplaadbaar oortje is uitgekomen is de Starkey Livio Edge AI. Een duidelijk zichtbaar in het oor gedragen hoortoestel dat niet alleen het gehoorverlies compenseert, maar daarnaast ook nog veel meer kan. Zo heeft het toestel een activity tracker in zich, kent een vertaalfunctie, kan spraak naar tekst omzetten en zegt zachtjes in je oor dat je een afspraak hebt of herinnert je zo aan een actie die je moet uitvoeren. Ook kan de drager via Siri opdracht geven berichten en e-mails voor te lezen. Hoortoestel kwijt? Dan kan je met ‘Vind mijn hoortoestellen’ ze weer eenvoudig terugvinden.
Doordat het toestel het gezondheidsgedrag van de drager monitort, valt het in de categorie ‘healthable’: een hearable met gezondheidsfunctie.  Natuurlijk is met het Starkey toestel ook te handsfree te telefoneren en kan de drager er muziek naar streamen.

Kees Weerheim ervaring met Starkey Livio Edge AI ITC R hoortoestel
Kees Weerheim directeur van BHV Nederland vertelt over zijn ervaringen met de Starkey Livio Edge AI hoortoestellen

Wij vroegen aan Kees Weerheim directeur van BHV Nederland die deze Starkey Livio Edge AI toestellen alweer enige tijd draagt naar zijn overwegingen juist voor deze veelzijdige hoortoestellen te kiezen en zijn benieuwd naar zijn ervaringen.

Waaraan merkte je dat je minder goed hoorde?

Kees: “Dat is alweer even geleden. Ik merkte allereerst dat mijn vrouw dingen hoorde die ik niet hoorde. Daarnaast gaf ik zelf indertijd cursussen bedrijfshulpverlening. Als ik voor de groep stond merkte ik dat ik de cursisten niet goed meer kon verstaan. Ik heb gezien bij mijn vader wat je allemaal verliest als je niet meer goed hoort, dat wilde ik voor zijn. Niet meer kunnen horen is niet alleen het missen van gesprekken maar veel meer, ook het missen van de vogels.”

Zijn je Starkey Livio AI toestellen je eerste hoorhulpmiddel?

Kees: “Ik ben begonnen met volledig onzichtbare Soundlens in-het-oortjes van Starkey. Die konden alleen maar aan en uit. Omdat ik ook erg van gadgets hou, kwam ik daarna al snel bij de Starkey Livio AI toestellen uit. Deze zijn weliswaar niet meer volledig onzichtbaar, maar hebben een aantal functies die ik erg handig vind. Zo kan ik er muziek naar streamen en handsfree telefoneren. Momenteel ben ik aan het testen met gesprekken direct om te zetten naar tekst. Ik kan natuurlijk wel een gesprek opnemen met mijn telefoon, maar het direct als tekst hebben vind ik veel handiger. Ook kijk ik zo nu en dan in de app naar de ‘activity tracker’ om te zien of ik voldoende stappen heb gezet op een dag. Ik ga er steeds meer opletten. Ik ben ondertussen ook 58……. ”

Kees vervolgt: “Weet je wat grappig is: contact met anderen is voor mij erg belangrijk. In de app kun je ook zien hoelang je actief aan het luisteren bent. Als ik een mindere dag heb, zie ik ook dat ik weinig sociaal contact heb gehad. Contact met anderen blijkt voor mij belangrijk om me goed te voelen. Mooi om zo te ontdekken dat daar een relatie tussen zit.”

Starkey heeft ook kleine onzichtbare achter-het-oor hoortoestellen met dezelfde functie. Wat maakt dat je toch voor dit wat meer zichtbare type hebt gekozen?

Kees: “Allereerst maakt het mij niet uit of je ze ziet. Ik schaam me niet om een hoortoestel in te hebben. Sterker nog ik ben er zelfs trots op. Daarnaast zaten achter-het-oor toestellen bij mij minder fijn dan deze in-het-oor toestellen.”

Was er nog een andere overweging om voor deze Starkey toestellen te kiezen?

Kees: “Een ander groot voordeel is dat ik op de toestellen kan tikken om in lastige situaties naar een ander en beter programma over te schakelen. Dat doe ik bijvoorbeeld als ik een ruimte ben met veel galm of bij het kijken naar de tv-programma waarvan het geluid net iets minder is. Mijn moeder heeft ook een hoortoestel maar die moet dan op zoek naar de kleine knopjes op haar hoortoestellen. Ik tik er gewoon twee keer op.”

Gebruik je de app op je smartphone zit?

Kees: ”Ja voor het eerdergenoemde overzetten van spraak naar tekst en ook laat ik zo af en toe een scan uitvoeren. De app geeft dan bijvoorbeeld aan dat ik mijn filtertjes moet vervangen. Ook heb ik de app een keer gebruikt voor hulp op afstand. De audicien heeft toen mijn toestellen iets bijgesteld. Handig want daarvoor hoefde ik de deur niet uit. Dat was overigens maar 1x nodig. De toestellen werken eigenlijk volledig probleemloos: ik zet ze ’s avonds in de oplader­­­­ en doe ze ’s ochtend weer in. Aan- en uitschakelen gaat automatisch.”

Zou je de Starkey Livio AI toestellen aan iemand anders aanraden?

Kees: “Zeker voor de volle 100% ! Als ik ze uit doe ben ik van alles kwijt en als druk sociaal mens zou ik deze gadgets voor geen goud willen missen.”

Lees hier meer over de Starkey Livio Edge AI of kijk op de website van Starkey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]