Dragen hoortoestellen zorgt voor langere levensverwachting

9 januari 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het dragen van hoortoestellen blijkt verband te houden met een toename in levensverwachting. Dat blijkt uit onderzoek van KNO-arts Janet Choi werkzaam aan de Universiteit van Zuid-Californië. De resultaten van haar nieuwe onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet Healthy Longevity. Slechthorenden die hoortoestellen dragen, blijken een 24% lagere kans te hebben om te overlijden. Dit in vergelijking met de groep die nooit hoortoestellen draagt. Het dragen van hoortoestellen verlengt dus de levensduur.

dragen hoortoestellen zorgt voor langere levensverwachting
Dragen hoortoestellen verlengt levensduur zo laat nieuw onderzoek zien

Slechthorendheid eist zijn tol op fysieke en mentale gezondheid

Uit onderzoek is gebleken dat onbehandeld gehoorverlies dat met de jaren komt (ouderdomsslechthorendheid), zijn tol kan eisen op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Zo is bekend dat er een verband is tussen slechthorendheid, eenzaamheid en depressie. Depressie zorgt op zijn beurt voor een verhoogd risico op overlijden. Dat geldt ook voor dementie. Mensen met dementie hebben een flink verhoogd risico om eerder in een zorginstelling terecht te komen (7x zo hoog). Daarnaast hebben zij ook een ruim twee keer zo hoog risico om eerder te overlijden dan mensen die niet lijden aan dementie.

Positieve effecten van dragen hoortoestellen

Eerder onderzoek laat zien dat het gebruik van hoortoestellen cognitieve achteruitgang kan remmen. Dat geldt ook bij ouderen met een verhoogd risico op dementie. Zij kunnen hun cognitieve achteruitgang met bijna 50% verminderen door hoortoestellen te dragen (lees meer).

KNO-arts Janet Choi : “De groep patiënten die hoortoestellen gebruikt heeft over het algemeen een 24% lagere kans om te sterven in vergelijking met de groep die nooit hoortoestellen draagt.”

Mogelijke verklaring verminderde sterftekans door dragen hoortoestellen

Hoortoestellen hebben voordelen op mentale en fysieke gezondheid

Het voordeel dat hoortoestellen hebben op gevoelens van eenzaamheid, het voorkomen van sociale isolatie en depressie en daarmee ook op de fysieke gezondheid, is een factor die mogelijk bijdraagt aan de gevonden lagere sterftekans in het onderzoek.

Betere toegang tot gezondheidzorg zorgt ook voor positief effect op andere gebieden

Daarnaast kan het zo zijn dat de hoortoesteldragers in het Amerikaanse onderzoek in het algemeen een betere toegang tot de gezondheidszorg hebben. Deze verbeterde toegang tot de gezondheidszorg, ook op andere gebieden, kan op zijn beurt weer zorgen voor een verminderde kans op overlijden. Mensen in Amerika die goede toegang hebben tot de gezondheidszorg hebben een in het algemeen een hogere sociaaleconomische status. Ook dit is een factor die verband houdt met een verlaagde sterftekans. Dat geldt ook in Nederland.

Verbeterde communicatie met behandelaars positief gezondheidseffect

Er is nog een mogelijke verklaring voor de verhoogde sterftekans door het niet dragen van hoortoestellen. Slechthorendheid kan namelijk zorgen voor een slechtere communicatie tussen patiënt en behandelaars. Hierdoor kunnen slechthorenden zonder hoortoestel langer doorlopen met klachten, waardoor zij uiteindelijk eerder in het ziekenhuis terecht komen. Het positieve effect van de verbeterde communicatie met artsen en andere behandelaars kan uiteindelijk ook voor een verbeterde gezondheid zorgen.

dragen hoortoestellen verlengt levensduur
Het dragen van hoortoestellen zorgt voor een langere levensverwachting.

Nieuw onderzoek nodig naar positief effect dragen hoortoestellen op levensduur

De onderzoekers van het Keck Medicine instituut van de Universiteit van Zuid-Californië die hun onderzoek publiceerden in The Lancet Healthy Longevity, zouden graag meer onderzoek zien naar het beschermende effect van hoortoestellen op overlijden om zo meer inzicht te krijgen welke factoren bepalend ervoor zijn.

Bron: The Lancet Healthy Longevity

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]