De fabrikant van audiologische apparatuur Diatec komt met een speciale audiologische koffer. Met de apparatuur daarin is het ook mogelijk een zogeheten REM-meting uit te voeren. Deze meting, die inzicht geeft wat er uiteindelijk door de hoortoestelversterking van spraak bij het trommelvlies aankomt, is verplicht in de audicienspraktijk. Mogelijk mag de audicien deze meting in de toekomst ook bij de cliënt thuis uitvoeren. Op initiatief van de Stichting Audiciensregister (StAr), die de kwaliteit van audiciens en audicienbedrijven bewaakt en verbetert, loopt dit jaar een onderzoek naar de gezondheid – en kwaliteitsrisico’s bij het bieden van hoorzorg aan huis. Lopende het onderzoek mag de audicien de REM-evaluatiemeting en spraakaudiometrie (voorlopig) aan huis uitvoeren.
Diatec anticipeert op deze ontwikkeling en komt daarom met een complete koffer waarmee audiciens en audiologen ook bij het bezoek van slechthorenden aan huis alle noodzakelijke metingen voorhanden hebben.

Inhoud Diatec Audiologische koffer
De standaarduitrusting van de audiologische koffer (formaat: ~56x36x23 cm) bestaat uit MedRx diagnostische audiometer (MedRx AVANT ARC) met een geluidsisolerende hoofdtelefoon (DD65) en beengeleider (B81), een JBL luidspreker voor spraak in het vrije veld en voor het genereren van REM signalen.
Met de apparatuur kan de audicien of audioloog ook een REM meting uitvoeren. Daarmee kan hij of zij zien of output en versterking van het hoortoestel overeenkomt met het gehoorverlies, gemeten vlak voor het trommelvlies. De apparatuur is aan te sluiten op de eigen laptop.

Extra opties
Optioneel en tegen meerprijs biedt Diatec de NOAH link wireless, de MedRx video-otoscopie pen, de HIPRO 5 speed en een usb hub aan.
De HIPRO en NOAH link wireless zorgen ervoor dat de hoortoestellen van de slechthorende cliënt (draadloos) kunnen communiceren met de software van de hoortoestelfabrikant. Dit is noodzakelijk om de hoortoestellen aan te passen en fijn af te stellen.
Een video-otoscoop is een kleine camera waarmee de audicien of audioloog de gehoorgang en het trommelvlies kan bekijken (verplicht volgens het STAR-regelement). Het beeld en of filmpjes zijn te zien op het scherm van de computer of laptop. De beelden zijn op te slaan zodat deze later terug zijn te zien of te delen met de KNO-arts voor nader advies.
Alle apparatuur praktisch bij elkaar
Een koffer waarin alle apparatuur bij elkaar zit, maakt het werken bij huisbezoeken een stuk praktischer. Jan Willem van As brandmanager bij Diatec daarover: “Tijdens een huisbezoek neemt het uitpakken, aansluiten en opstellen van de apparatuur aardig wat tijd in beslag. Op jaarbasis is met de door ons samengestelde koffer daar zo minimaal 20 uur mee te besparen. Zeker in deze tijd waar de vergoedingen onder druk staan is dat een welkome tijdwinst.” Van As vervolgt: “Omdat alles veilig in de koffer zit, zijn er ook minder defecten aan de audiologische apparatuur en de laptop te verwachten. Dat scheelt zowel kosten als tijd. Daarnaast voorkomt het onhandig gesjouw omdat de apparatuur slimmer is verpakt.”
Van As verwacht dat op zeer korte termijn met de apparatuur alle merken hoortoestellen een zogeheten ‘REM autofit’ is te doen. Hiermee is volledig automatisch via de software van de hoortoestelfabrikant een REM-meting uit te voeren. Dit is nu al mogelijk met acht merken die het IMC2 protocol hanteren. De overige fabrikanten werken op dit moment eraan om dit IMC2 protocol te implementeren.

Wilgis Schoffelmeijer audicien bij en eigenaresse van Hoorcentrum Westerkwartier in Zuidhorn over de nieuwe koffer: “Wij kregen afgelopen maandag de allereerste koffer uitgeleverd. Hij heeft de afmetingen van een vliegtuigcabinekoffer. Handiger en compacter dan dit kunnen wij het niet bedenken voor onze zittingsadressen en huisbezoeken, al staan die op een laag pitje in deze coronatijd. Alle gewenste apparatuur is in overleg met Diatec overzichtelijk ingebouwd en getest. Fijn om niet telkens je apparatuur bij elkaar te hoeven zoeken als je op pad gaat naar een klant. Je moet alleen nog een extra tas inpakken met zaken die je voor de individuele klant nodig hebt.”
Voordelen REM meting
Juiste instelling
De REM-metingen hebben meerdere voordelen. Van As: ”Een zogeheten REM/VSM meting kan een goede indicatie zijn voor een juiste instelling van de hoortoestellen. Het wordt duidelijk of de versterking van de hoortoestellen de zogeheten ‘target’ halen. Deze doelcurve wordt bepaald op grond van het toonaudiogram.”

Van As relativeert: “Het perfect op de target krijgen van een aanpassing is geen must maar een indicatie. En het blijft natuurlijk specialistisch werk om de afstelling van het hoortoestel helemaal goed te krijgen. Hierbij blijft de samenwerking tussen aanpasser en zijn of haar cliënt cruciaal.”
Soepelere overgang naar nieuw hoortoestel en goede counselingtool
Van As ziet daarnaast voordelen van de REM-verificatiemeting bij ernstig slechthorenden die powerhoortoestellen gebruiken. Van As: “De overgang naar een nieuw hoortoestel kan daar namelijk soms moeilijk bij verlopen. Wanneer de instellingen van het vorig hoortoestel in kaart zijn gebracht, kan een eerste aanpassing met het nieuwe hoortoestel soepeler verlopen.” Hetzelfde geldt volgens hem bij herhaalrecepten: met de referentiegrafiek van het vorige hoortoestel in beeld is een goede start te maken. Eventuele noodzakelijke verbeteringen zijn ook voor de cliënt zo inzichtelijk te maken. Daarmee is het volgens Van As ook een goed stuk gereedschap voor de counseling, óók voor nieuwe cliënten en hun partner.
Voorkomen upward spread of masking
Van As ziet nog meer voordelen: “Allereerst kan bij hoortoestelaanpassingen zich zogeheten ‘upward spread of masking’ voordoen.” Wanneer een hoortoestel de lage tonen te veel versterkt, kan het de hogere tonen maskeren. In dat hoog zitten de juist voor het verstaan zo belangrijke medeklinkers. Dit effect zal dan onherroepelijk leiden tot een slechter verstaan. Van As: “De REM-meting kan dit effect zichtbaar maken. Door de instelling aan te passen kan dit negatieve effect worden voorkomen.”

Geluiden niet onaangenaam hard
Ook kan volgens Van As met een REM-meting nagegaan worden of de maximale output van het toestel binnen de bovengrens van het dynamisch bereik van de slechthorende blijft en daarmee geluiden dus niet onaangenaam hard gaan klinken.
Tijdbesparing
Naast de verbetering voor een goede afstelling van het hoortoestel, ziet Van As voor de audicien er ook nog een ander voordeel. Het scheelt volgens hem ook tijd omdat de kans op een goede instelling van het hoortoestel met een REM-meting groter is.
Evaluatiemetingen bij huisbezoeken
De Stichting Audiciensregister (StAr), die de kwaliteit van audiciens en audicienbedrijven bewaakt en ook verbetert, stelt kwaliteitseisen aan de werkwijze van audiciens. Daarvoor zijn er richtlijnen en protocollen. STAR doet dit jaar onderzoek naar de gezondheid – en kwaliteitsrisico’s bij het bieden van hoorzorg door de audicien bij de cliënt aan huis. Lopende dit onderzoek mag de audicien de REM-evaluatiemeting en spraakaudiometrie onder strikte voorwaarden aan huis uitvoeren en dus buiten de gecertificeerde meetruimte. Triage audiometrie dient in te allen tijde in de winkel te gebeuren mits de cliënt door medische redenen aan huis gebonden is. Deze week wezen StAr bestuurders Wouter van der Hoeven (NVAB) en Dennis Havermans (CVZA – dKA) er op dat audiciens de REM-meting dienen te verrichten om zo de kwaliteit van de hoorzorg op het gebied van evaluatie van de hoortoestelaanpassing te borgen (lees meer).
Voor meer informatie, kijk op de website van Diatec