De toekomst van de hoorzorg: technologische innovaties, bewustwording en gehoorscreening

13 oktober 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Leiden – Op initiatief van de stakeholders in de hoorzorg discussieerden op 18 september jongstleden KNO-artsen, audiologen, audiciens, fabrikanten en patiëntenorganisaties over de toekomst van de sector in een verouderende samenleving. Conclusies: nieuwe technieken kunnen de drempel tot hoorzorg verlagen en bewustwording en gehoorscreening zijn nodig om onbehandeld gehoorverlies aan te pakken.  

de toekomst van hoorzorg LUMC Guido van Woerkom
Guido van Woerkom, voorzitter van Stichting Audicienregister opent de bijeenkomst bij het LUMC

Verouderende samenleving

Guido van Woerkom, voorzitter van Stichting Audicienregister opende de bijeenkomst met de constatering – die de WHO in 2021 ook al deed in het “World Report on Hearing” –  dat we geconfronteerd worden met steeds meer ouderen die ook nog eens ouder worden. Daarmee neemt ook het aantal mensen met onbehandeld gehoorverlies fors toe. Daarnaast werken mensen ook langer door, vaak mét onbehandeld gehoorverlies. Vandaar ook de keuze voor dit thema.

Innovatieve hoorzorg

In het eerste deel van de bijeenkomst gaven internationale vertegenwoordigers van de “big five” uit de hoortoestelindustrie hun visie op de technologische ontwikkelingen. Conclusie: nieuwe technieken maken het steeds beter mogelijk om op afstand efficiënt hoortesten af te nemen en hoorzorg te verlenen. Consensus was wel dat tenminste één bezoek aan de audicien cruciaal blijft. Bij complex gehoorverlies moet de audicien vooral hulp, begeleiding en coaching bieden aan de cliënt en zijn omgeving. In opkomst is de aanpassing van zogenaamde “over-the-counter”-hoorhulpmiddelen, die ook online verkrijgbaar zijn. Deze kunnen bij mensen met een beginnend gehoorverlies mogelijk een eerste oplossing zijn en de drempel verlagen om in de toekomst de weg naar verdere hoorzorg te vinden. Een andere conclusie was dat kunstmatige intelligentie, virtual reality en machine learning langzamerhand ook worden ingezet voor hoortoestellen. Maar zoals bij gebruik van “big data” moet dit stapsgewijs, zorgvuldig, goed begeleid en geëvalueerd plaatsvinden.

toekomst van hoorzorg
Geriater dr. Kees Kalisvaart geeft lezing en pleit voor laagdrempelige gehoorscreening

Bewustwording

In het tweede deel van de bijeenkomst kwamen de medisch-ethische en geriatrische overwegingen aan bod. De conclusie was dat eenvoudige laagdrempelige gehoorscreening van belang is om onbehandeld gehoorverlies aan te pakken Daarmee wordt uitval op het werk voorkomen en helpt het ouderen om isolement, eenzaamheid, achteruitgang in cognitie en beginnende dementie uit te stellen of te voorkomen, zoals heel recent in ’n Lancet artikel van Frank R. Lin (John Hopkins University, Baltimore, USA) aangetoond werd. Bewustwording is daarbij van groot belang, bij huis- en bedrijfsartsen, bij de omgeving van de oudere slechthorende en bij het grote publiek. Het toevoegen van hoortesten aan zogenaamde fitheidstesten kan helpen om die bewustwording te creëren en te vergroten.

toekomst van hoorzorg LUMC
De bijeenkomst over de toekomst van de hoorzorg vond plaats bij het LUMC in het onderwijsgebouw.

SIRE-campagne?

Hoorzorgprofessionals en patiëntenorganisaties moeten zich breed inzetten om preventie en bewustwording van gehoorverlies in de samenleving te realiseren. De doelgroep is breed: oud en jong. Oplossingen liggen in de promotie van gehoorbescherming (jongeren) en het dragen van oortjes als opstap naar hoortoestellen (ouderen, en ook oudere jongeren). Het begint echter bij bewustwording. Een SIRE-campagne is daarbij de gedroomde start.

De Werkgroep “Future of Audiology” Conferentie (LUMC, 18 september 2023) bestond uit: Maarten Dijkstra (Audined), Nadine de Kort-Biekart (DKA), Jan de Laat (NVKF, LUMC), Kees van der Sluijs (GAIN), Wil Verschoor (Hoormij), Jan-Willem Wasmann (NVKF, Radboud UMC), Angélique de Wit (CVZA), Jolet Woordes (NVAB), Richard Zoetemelk (GAIN, WSA).

Reacties (1)
  1. Heel belangrijk zonder hoorzog geen communicatie !
    Dus heel belangrijk om op de hoogte gehouden te worden
    van de ontwikkeling. En de veranderingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]