Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik steeds slechter ging horen, kwam ik in een sociaal isolement terecht, kon ik mijn kinderen niet meer (goed) verstaan en kreeg ik bij mijn werk ook steeds meer problemen met de communicatie.

ervaringsverhaal cochleair implantaat Oliver
Oliver draagt een cochleair implantaat van Advanced Bionics en op zijn andere oor de Naida Link van Phonak

Gelukkig stond de otosclerose de mogelijkheid van een cochleair implantaat niet in de weg. In 2014 heb ik mijn CI gekregen. Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude (sociale) leven weer teruggekregen. Ik kan mensen nu weer verstaan waar dat eerder niet mogelijk was, hoezeer ik mijn best ook deed. Ook op mijn werk is het gemakkelijker om met collega’s te overleggen en te vergaderen. Ik kan alles veel beter volgen. Natuurlijk ben ik nog steeds slechthorend. Ook een CI blijft tenslotte een hulpmiddel met beperkingen en links of rechts zal ik eens iets niet verstaan. Maar ik kan zoveel meer dan met alleen hoortoestellen, wat het de stap absoluut waard maakte.

Niet onbelangrijk is dat ik aan mijn niet geïmplanteerde oor het compatibele hoortoestel draag. Beide toestellen werken met elkaar samen en de instellingen zijn aan elkaar aangepast. Dit werkt voor mij fantastisch. Natuurlijk kan je eender welk hoortoestel naast je CI blijven dragen, maar de extra’s die het compatibele hoortoestel mij leveren, zijn top. De combinatie heeft mijn spraakverstaan verbeterd ten opzichte van het gebruik van een gewoon hoortoestel. Alles klinkt helderder en meer in balans. Met de app kan ik ook beiden toestellen bedienen wat erg prettig is.

Naast de bediening van beide apparaten wordt ook relevante informatie getoond. Zo is zichtbaar hoe lang je nog ongeveer met je accu doet en is er een toestelcontrole mogelijk, waarmee men de processor(en) kan testen. Dit is ongetwijfeld zeer handig voor ouders van kinderen, maar ook voor mensen die twijfelen of hun CI wel goed werkt.

zwemmen met een cochleair implantaat CI-ervarings verhaal Oliver
Oliver: “Ik kan gewoon zwemmen met mijn cochleair implantaat.”

Een extra functie van de app is dat je tijdens streamen zelf kan spelen met de balans tussen wat je aan streaming en aan omgeving binnen krijgt. Met de vorige processor werd dit door de audioloog vast gezet in een bepaalde verhouding. Nu kan je hier met de app tijdens het streamen zelf mee spelen, erg fijn, want vaak wil je de balans in verschillende situaties toch net weer iets anders hebben.

Prachtig ook dat deze streaming dankzij het Link hoortoestel perfect binnenkomt in beide toestellen. Een telefoontje is zo gepleegd en het streamen van geluid en muziek is een genot. Als ik vroeger aan het koken was, wilde ik niet per se muziek horen en dat is nu wel anders. Wat een gebruiksgemak!

Wat ook fijn is, is dat een telefoongesprek gelijk binnenkomt op beide oren én dat ik de telefoon niet eens bij mijn mond moet houden, want ik praat terug via de microfoons van mijn CI. Ik heb dus een draadloze headset wat heel veel gemak met zich meebrengt.

En waar sommigen misschien niet eens bij stil staan omdat je tenslotte elektronica op je oor hebt, is het feit dat ik gewoon kan zwemmen met mijn CI. Ik kan heerlijk genieten van een dagje strand of zwembad zonder dat ik mijn gehoor hiervoor moet opofferen. Heerlijk vind ik dat.”

Ervaringsverhaal cochleair implantaat Oliver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken [...]