De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken draadloos naar de geluidsprocessor van hun cochleair implantaat sturen. In dit artikel leest u alles over de mogelijkheden van deze Audiostream-adapter, de compatibiliteit, werking en de voordelen ervan.  

| Productinformatie

Audiostream adapter RONDO 3 MED-EL
AudioStream-adapter voor de RONDO 3 van MED-EL voor het oversturen van telefoongesprekken en audio

Wat is de MED-EL RONDO 3?

De RONDO 3 is een alles-in-één geluidsprocessor van MED-EL. De RONDO 3 werkt samen met het cochleair implantaat (CI) van het bedrijf. De RONDO 3 draagt de gebruiker direct op de ontvangstspoel van het implantaat dat zich onder huid op het hoofd bevindt. Daar blijft de processor magnetisch aan vast zitten. De RONDO 3 wordt op het hoofd gedragen en niet achter het oor zoals bij de meeste geluidsprocessoren van cochleair implantaten gebruikelijk is. De RONDO 3 is oplaadbaar, compact en met de Audiostream-adapter is het mogelijk telefoongesprekken en muziek van smartphones en tablets via ‘BluetoothLow Energy’ naar de geluidsprocessor te sturen. Via Amazon Fire TV Cube kan ook het geluid van de televisie gestreamd worden. De RONDO 3 zelf is via een afstandsbediening of app door de drager zelf bij te stellen.

MED-EL Rondo 3
De RONDO 3 is een alles-in-één geluidsprocessor voor het cochleiar implantaat van MED-EL

Wat is de AudioStream-adapter?

De AudioStream-adapter is een klein plugje voor in de RONDO 3 van MED-EL die directe draadloze streaming mogelijk maakt van audio vanaf smartphones, tablets en andere compatibele apparaten. AudioStream ondersteunt technologieën zoals Made for iPhone (MFi) en Audio Streaming for Hearing Aids (ASHA).

Voordelen van de AudioStream-adapter van MED-EL

Directe Draadloze Verbinding

De AudioStream-adapter maakt het mogelijk om direct verbinding te maken met een iPhone of Android-apparaat, zodat de gebruiker zonder extra accessoires telefoongesprekken en audio kunt streamen naar de RONDO 3 geluidsprocessor. Bij het telefoneren is het niet nodig de telefoon aan het oor te houden. Het geluid van de telefoon gaat er direct heen.

Met de RONDO 3 in combinatie met de AudioStream-adapter kan de drager makkelijk telefoongesprekken voeren en genieten van muziek en programma’s (radio, podcasts) vanaf de smartphone en andere audiobronnen. Ook is het mogelijk de geluidsprocessor te verbinden met een compatibel smart-tv of digitale mediaspelers. Op de website van MED-EL is een lijst te vinden met voorbeelden van apparaten waarmee de adapter kan samenwerken. Deze lijst is niet compleet, er zijn nog veel meer apparaten die samenwerken met AudioStream.

Hoge Geluidskwaliteit

De AudioStream-adapter stuurt het geluidssignaal van muziek en spraak in hoge kwaliteit over. Bij gebruik van twee geluidsprocessoren – bij mensen die aan twee kanten een cochleair implantaat hebben- gebeurt dit ook in stereo. Dit zorgt voor een rijke luisterervaring.
Het oversturen van audio naar twee RONDO 3 geluidsprocessoren kan zowel met Apple iPhone als Android smartphones of tablets.

Voor gebruikers die een hoortoestel op het andere oor dragen kan dit ook in stereo. Daarvoor moet het hoortoestel wel audiostreaming ondersteunen via het ASHA-protocol. Dit werkt vooralsnog alleen met een Android smartphones en tablets (met Android 12 of hoger). Met Apple smartphones en tablets is het tegelijkertijd streamen naar de RONDO 3 en een hoortoestel op het andere oor op dit moment nog niet mogelijk. Of en wanneer dit wel mogelijk wordt is nog niet duidelijk.

Gebruiksgemak

De AudioStream-adapter is eenvoudig te bevestigen. De drager van de RONDO 3 klikt de adapter simpelweg in de RONDO 3 geluidsprocessor. Na eenmalige configuratie in de AudioKey 2 app op de smartphone of tablet werkt het streamen direct. Het is wel belangrijk dat AudioStream in het juiste bluetoothmenu gekoppeld wordt, dit kan per smartphone en tablet verschillen.

Veilig en Duurzaam

De adapter is net als de RONDO 3 waterbestendig en duurzaam ontworpen zodat deze niet snel slijt. Zonder adapter is de RONDO 3 waterdicht, met adapter erin is deze minder waterdicht, maar nog steeds waterbestendig. De apparatuur blijft geschikt voor actieve gebruikers en voor kinderen.

Flexibele Gebruikersopties

De audioloog kan de verhouding van het signaal van de Audiostream-adapter en de microfoon per programma instellen. Daarmee is deze aan te passen aan de persoonlijke voorkeuren en gebruikssituaties. Dat kan bijvoorbeeld fijn zijn tijdens het tv-kijken om zo ook nog te kunnen communiceren met anderen.

Conclusie AudioStream adapter van MED-EL

De RONDO 3 in combinatie met de AudioStream-adapter biedt dragers een gebruiksvriendelijke oplossing voor direct draadloos streamen. Door de combinatie van gebruiksgemak, kwalitatieve goede en energiezuinige overdracht van het geluid en duurzaamheid, is de AudioStream-adapter een waardevolle toevoeging voor iedereen met een RONDO 3-audioprocessor.
Wel is het jammer dat in stereo streamen voor dragers van de RONDO 3 aan de ene kant en een hoortoestel aan de andere kant met een Apple smartphone nu nog niet mogelijk is. Of en wanneer dit wel mogelijk wordt, is nog niet duidelijk.

AudioStream-adapter is een vast onderdeel van elke nieuwe RONDO 3 gebruikerskit en dus vaak kosteloos voor de CI-gebruiker. Voor meer informatie of om de AudioStream-adapter aan te schaffen, bezoek de website van MED-EL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoorcoach Anke Heij: “Emoties in je lijf moeten verteerd worden.”

22 juli 2024 | Anke Heij kreeg als tolk Gebarentaal in 2018 te maken met een plots toenemend gehoorverlies. [...]

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]