CvZA in brief aan Minister Schippers: Achmea en Menzis selecteren niet op kwaliteit maar op prijs

8 juni 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Het Collectief van Zelfstandige Audiciens (CvZA) heeft afgelopen week  een brief aan Minister Schippers gestuurd waarin zij de minister erop wijzen dat verzekeraars Achmea en Menzis hun zorgaanbieders in de hoorbranche niet op kwaliteit maar op prijs selecteren.

CVZA

Achmea en Menzis willen met beperkt aantal partijen samenwerken

Audiciensbedrijven in Nederland hebben momenteel te maken met tenders van zowel Achmea als Menzis. Om kosten te drukken willen beiden verzekeraars slechts een beperkt aantal grote ketens of georganiseerde zelfstandige audiciens contracteren. Achmea wil slechts twee en Menzis drie partijen contracteren. Hierdoor zal een flink aantal leveranciers buiten de boot vallen. In de praktijk zal bij Achmea slechts zo’n  25% van de aanbieders hoortoestellen kunnen leveren en bij Menzis slechts 33%, aldus berekeningen van CvZA.  Bij deze berekeningen zijn de ketens en samenwerkingsverbanden samengenomen. CvZA vindt dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de hoorzorg. Keuzevrijheid voor een audicien van eigen voorkeur op grond van kwaliteit en/of afstand wordt immers voor slechthorenden zo verder ingeperkt.

Stapeling regels en eisen gaan ten koste van hoorzorg

Mogelijk zetten andere zorgverzekeraars ook dergelijke stappen. Niet alleen het selectief contracteren is de vereniging een doorn in het oog, ook het grote aantal verschillende eisen en regels die de diverse zorgverzekeraars stellen. Omdat iedere audicien met meerdere verzekeraars te maken heeft, is er sprake van een stapeling van eisen en regels. Juist door het afschaffen van regels door verzekeraars zouden audiciensbedrijven efficiënter kunnen werken en meer tijd aan hun patiënten kunnen besteden. Het grote aantal regels en eisen gaan nu ten koste van de hoorzorg.

Zorgverzekeraars selecteren vooral op prijs met weinig oog voor kwaliteit

De vereniging ziet dat de genoemde verzekeraars hun zorgaanbieders vooral op prijs selecteren en daarbij maar heel weinig oog voor kwaliteit hebben. Volgens het CvZA vinden de verzekeraars een reisafstand van 50 km acceptabel, terwijl dit volgens de vereniging niet aansluit bij de mogelijkheden van de oudere hoortoesteldrager die gemiddelde leeftijd van 75 jaar heeft. Patiëntbelangen worden volgens de vereniging zo uit het oog verloren. Dit is ook zichtbaar doordat patiënten elke drie of vier jaar mogelijk geconfronteerd worden met een andere gecontracteerde zorgaanbieder en daarmee een andere audicien. Vooral ernstig slechthorenden, hoog bejaarden en kinderen met psychosociale problemen zijn volgens het CVZA niet gebaat bij telkens wisselende zorgaanbieders.

Lagere prijs leidt tot verarming hoorzorg

Verzekeraars pogen met de tenders de prijs van hoorzorg te drukken. Omdat het tarief van een hoortoestel volgens het CvZA voor ruim 60% uit arbeid bestaat, leidt een lagere prijs die audiciens krijgen voor het verstrekken van een hoortoestel tot minder tijd voor de patiënt en daarmee een verarming van de hoorzorg.

CvZA wil dat overheid ingrijpt in markt voor betere balans tussen kwaliteit, zorg en kosten

Het CvZA ziet als werkzame optie terug te keren naar een afspiegeling van het oude systeem, zo blijkt uit de brief aan de minister. Het CvZA ziet mogelijkheden voor betere hoorzorg: met het geld dat bespaard wordt door een verbod op reclame voor hoortoestellen kan de kwaliteit van de hoorzorg worden verbeterd.
Het CvZA begrijpt dat het vragen om overheidsbepalingen en ingrijpen in de markt niet in de lijn met de wensen van de minister ligt. De marktwerking heeft volgens de vereniging echter laten zien dat ook in de hoorbranche  de balans tussen kwaliteit, zorg en kosten nog niet gevonden is door de diverse partijen en vindt ingrijpen noodzakelijk op dit moment.

Over CvZA

Het CvZA is een vereniging van zelfstandige audiciens die afgelopen jaar opgericht is en telt inmiddels 90 tal deuren. Gezamenlijk hebben zij landelijke dekking. De leden van het CVZA zijn allen volledig zelfstandig en zijn niet verbonden aan een fabrikant van hoortoestellen. Zelfstandige audiciens zien zich genoodzaakt om zich te verenigen omdat een aantal grote verzekeraars slechts samen willen werken met audiciensbedrijven die landelijk dekking hebben.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]