COVID-vaccin zorgt voor kleinere kans op oorproblemen bij kinderen

27 oktober 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Onderzoekers uit Milaan laten zien dat kinderen die gevaccineerd zijn met het COVID-19 vaccin een kleinere kans op oorproblemen hebben dan kinderen die geïnfecteerd zijn met het Corona-virus. Dat geldt ook voor kinderen die al een eenzijdig gehoorverlies hebben. Dat staat te lezen in het tijdschrift ‘American Journal of Otolaryngology’.
Juist een infectie kan bij een hoog percentage kinderen voor gehoor- en evenwichtsklachten zorgen. De resultaten laten ook zien dat het veilig is om vaccinatie aan te bevelen bij kinderen die al een eenzijdig gehoorverlies hebben. De onderzoekers troffen geen risico aan voor schade aan het slakkenhuis of evenwichtsorgaan door vaccinatie.

COVID vaccin zorgt voor kleinere kans op oorproblemen bij kinderen HMC uitgelicht

Besmetting bij kinderen minder ernstig

Zoals bekend kan iedereen ongeacht zijn leeftijd besmet raken met het Coronavirus. Een aantal onderzoeken laat zien dat een besmetting bij kinderen minder ernstig verloopt dan bij volwassenen en dat zij ook een betere prognose hebben. Daar zijn meerdere verklaringen voor gevonden.

Complicaties kunnen zich wel voordoen: MIS-C en long-COVID

Alhoewel een infectie met het SARS-CoV-2 bij kinderen vaak zonder of slechts met zeer milde symptomen verloopt, kunnen er zich toch complicaties voordoen. Zo kunnen kinderen wél last krijgen van long COVID of het zogeheten ‘multisystem inflammatory syndroom’ (MIS-C). Dat doet zich naar schatting bij 1 op de 3000 kinderen voor. De helft van de gevallen van MIS-C doet zich voor bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Bij deze aandoening raken verschillende lichaamsdelen ontstoken, zoals het hart, de longen, de nieren, de hersenen, de huid, de ogen of de maag en darmen. Hierdoor krijgen kinderen last van langdurige hoge koorts samen met buikpijn, duizeligheid, huiduitslag en rode ogen. De aandoening is over het algemeen wel goed te behandelen. 1 op de 3 kinderen onder de 18 die opgenomen zijn in het ziekenhuis met MIS-C had vooraf geen onderliggende medische problemen.

Ook vaccineren kinderen belangrijk

Vaccinatie is niet alleen belangrijk om kwetsbare maar ook gezonde kinderen te beschermen. Een andere goede reden is natuurlijk het voorkomen van verspreiding van het virus onder kwetsbare en ook onder gezonde mensen. Wanneer er immers minder mensen ziek worden, kan onze maatschappij blijven draaien, de scholen open blijven en hoeven de kinderen zelf niet in quarantaine. Dat heeft weer voordelen voor hun welzijn.
Raakt iemand ondanks vaccinatie alsnog besmet dan zullen de klachten korter van duur zijn en daarmee de kans ook weer kleiner om anderen te besmetten.

Onderzoek naar oorproblemen bij kinderen na infectie met Corona virus en vaccinatie met COVID-19

Ondertussen zijn er meerdere onderzoeken bekend die laten zien dat er problemen met het gehoor en evenwicht kunnen voordoen bij volwassenen, na zowel een infectie met het Corona virus als ook na vaccinatie met het COVID-19 vaccin. In verhouding zijn er maar weinig onderzoeken die naar de effecten van beide op kinderen hebben gekeken.

Bij de zogeheten retrospectieve studie die de onderzoekers uitvoerden, zijn 272 kinderen tussen de 5 en 11 jaar betrokken. Een deel (120) had reeds een eenzijdig gehoorverlies. De kinderen hadden of te maken gehad met een Corona-infectie of waren twee keer daartegen gevaccineerd. Er werd gekeken of er sprake was van tinnitus, hyperacusis, een vol gevoel in het oor, oorpijn en (verergerd) gehoorverlies of duizeligheid als complicatie bij de infectie of vaccinatie.   

Resultaten onderzoek

De meest veelvuldig symptomen die met het gehoor of evenwicht te maken hadden na een infectie met SARS-CoV-2 en COVID-19 vaccinatie waren respectievelijk een vol gevoel in het oor (25 %) en duizeligheid (3.6 %). Alle symptomen na vaccinatie verdwenen binnen 24 uur. Bij kinderen die waren geïnfecteerd met het Corona virus kwam tinnitus, hyperacusis en een vol gevoel in het oor, oorpijn, een loopoor en duizeligheid vaker voor dan bij kinderen die gevaccineerd waren.

Vaccin ook veilig voor kinderen met eenzijdig gehoorverlies

De Italiaanse onderzoekers concluderen dat het COVID-19 vaccin veilig is, en is aan te bevelen, ook bij kinderen met een eenzijdig gehoorverlies. Angst voor mogelijke negatieve gevolgen voor het gehoor of het evenwicht is dan ook niet nodig.

Bron: Mirko Aldè, Federica Di Berardino, Umberto Ambrosetti, Stefania Barozzi, Gioia Piatti, Diego Zanetti, Lorenzo Pignataro, Giovanna Cantarella, Audiological and vestibular symptoms following SARS-CoV-2 infection and COVID-19 vaccination in children aged 5–11 years, American Journal of Otolaryngology, Volume 44, Issue 1, 2023, 103669, ISSN 0196-0709, https://doi.org/10.1016/j.amjoto.2022.103669.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Schoonenberg Hoorsupport komt met kerstcommercial op tv

28 november 2023 | Vanaf 4 december aanstaande is de nieuwe kerstcommercial van Schoonenberg Hoorsupport op televisie te zien. [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2023 en januari 2024

27 november 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Widex SoundConnect zendt computergeluid naar Moment hoortoestellen

19 november 2023 | Goed nieuws voor dragers van Widex Moment hoortoestellen: sinds afgelopen week is de Widex SoundConnect [...]

Stroomdiagram helpt diagnose somatosensorische tinnitus vast te stellen

15 november 2023 | Professor dr. Sarah Michiels verbonden aan de Universiteit van Hasselt heeft recent een stroomdiagram ontwikkeld [...]