COVID-vaccin zorgt voor kleinere kans op oorproblemen bij kinderen

27 oktober 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Onderzoekers uit Milaan laten zien dat kinderen die gevaccineerd zijn met het COVID-19 vaccin een kleinere kans op oorproblemen hebben dan kinderen die geïnfecteerd zijn met het Corona-virus. Dat geldt ook voor kinderen die al een eenzijdig gehoorverlies hebben. Dat staat te lezen in het tijdschrift ‘American Journal of Otolaryngology’.
Juist een infectie kan bij een hoog percentage kinderen voor gehoor- en evenwichtsklachten zorgen. De resultaten laten ook zien dat het veilig is om vaccinatie aan te bevelen bij kinderen die al een eenzijdig gehoorverlies hebben. De onderzoekers troffen geen risico aan voor schade aan het slakkenhuis of evenwichtsorgaan door vaccinatie.

COVID vaccin zorgt voor kleinere kans op oorproblemen bij kinderen HMC uitgelicht

Besmetting bij kinderen minder ernstig

Zoals bekend kan iedereen ongeacht zijn leeftijd besmet raken met het Coronavirus. Een aantal onderzoeken laat zien dat een besmetting bij kinderen minder ernstig verloopt dan bij volwassenen en dat zij ook een betere prognose hebben. Daar zijn meerdere verklaringen voor gevonden.

Complicaties kunnen zich wel voordoen: MIS-C en long-COVID

Alhoewel een infectie met het SARS-CoV-2 bij kinderen vaak zonder of slechts met zeer milde symptomen verloopt, kunnen er zich toch complicaties voordoen. Zo kunnen kinderen wél last krijgen van long COVID of het zogeheten ‘multisystem inflammatory syndroom’ (MIS-C). Dat doet zich naar schatting bij 1 op de 3000 kinderen voor. De helft van de gevallen van MIS-C doet zich voor bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Bij deze aandoening raken verschillende lichaamsdelen ontstoken, zoals het hart, de longen, de nieren, de hersenen, de huid, de ogen of de maag en darmen. Hierdoor krijgen kinderen last van langdurige hoge koorts samen met buikpijn, duizeligheid, huiduitslag en rode ogen. De aandoening is over het algemeen wel goed te behandelen. 1 op de 3 kinderen onder de 18 die opgenomen zijn in het ziekenhuis met MIS-C had vooraf geen onderliggende medische problemen.

Ook vaccineren kinderen belangrijk

Vaccinatie is niet alleen belangrijk om kwetsbare maar ook gezonde kinderen te beschermen. Een andere goede reden is natuurlijk het voorkomen van verspreiding van het virus onder kwetsbare en ook onder gezonde mensen. Wanneer er immers minder mensen ziek worden, kan onze maatschappij blijven draaien, de scholen open blijven en hoeven de kinderen zelf niet in quarantaine. Dat heeft weer voordelen voor hun welzijn.
Raakt iemand ondanks vaccinatie alsnog besmet dan zullen de klachten korter van duur zijn en daarmee de kans ook weer kleiner om anderen te besmetten.

Onderzoek naar oorproblemen bij kinderen na infectie met Corona virus en vaccinatie met COVID-19

Ondertussen zijn er meerdere onderzoeken bekend die laten zien dat er problemen met het gehoor en evenwicht kunnen voordoen bij volwassenen, na zowel een infectie met het Corona virus als ook na vaccinatie met het COVID-19 vaccin. In verhouding zijn er maar weinig onderzoeken die naar de effecten van beide op kinderen hebben gekeken.

Bij de zogeheten retrospectieve studie die de onderzoekers uitvoerden, zijn 272 kinderen tussen de 5 en 11 jaar betrokken. Een deel (120) had reeds een eenzijdig gehoorverlies. De kinderen hadden of te maken gehad met een Corona-infectie of waren twee keer daartegen gevaccineerd. Er werd gekeken of er sprake was van tinnitus, hyperacusis, een vol gevoel in het oor, oorpijn en (verergerd) gehoorverlies of duizeligheid als complicatie bij de infectie of vaccinatie.   

Resultaten onderzoek

De meest veelvuldig symptomen die met het gehoor of evenwicht te maken hadden na een infectie met SARS-CoV-2 en COVID-19 vaccinatie waren respectievelijk een vol gevoel in het oor (25 %) en duizeligheid (3.6 %). Alle symptomen na vaccinatie verdwenen binnen 24 uur. Bij kinderen die waren geïnfecteerd met het Corona virus kwam tinnitus, hyperacusis en een vol gevoel in het oor, oorpijn, een loopoor en duizeligheid vaker voor dan bij kinderen die gevaccineerd waren.

Vaccin ook veilig voor kinderen met eenzijdig gehoorverlies

De Italiaanse onderzoekers concluderen dat het COVID-19 vaccin veilig is, en is aan te bevelen, ook bij kinderen met een eenzijdig gehoorverlies. Angst voor mogelijke negatieve gevolgen voor het gehoor of het evenwicht is dan ook niet nodig.

Bron: Mirko Aldè, Federica Di Berardino, Umberto Ambrosetti, Stefania Barozzi, Gioia Piatti, Diego Zanetti, Lorenzo Pignataro, Giovanna Cantarella, Audiological and vestibular symptoms following SARS-CoV-2 infection and COVID-19 vaccination in children aged 5–11 years, American Journal of Otolaryngology, Volume 44, Issue 1, 2023, 103669, ISSN 0196-0709, https://doi.org/10.1016/j.amjoto.2022.103669.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

World of Hearing van Schoonenberg nu ook in hartje Rotterdam

2 juni 2023 | Deze week opent World of Hearing feestelijk haar achtste vestiging in Rotterdam. De nieuwe winkel [...]

Doppies: nieuwe campagne ‘I love My Ears’

1 juni 2023 | Afgelopen week is de nieuwe I love My Ears campagne gestart met de naam ‘Doppies’. [...]

MedRx AVANT WARC zorgt voor efficiënte aanpassing | Professional

30 mei 2023 | Diatec, distributeur van audiologische apparatuur, brengt met de MedRx Avant WARC een combi-meettoestel op de [...]

Verzekering hoortoestel of CI-geluidsprocessor: nodig of niet?

26 mei 2023 | Slechthorenden vragen zich nog weleens af of een verzekering van hun hoortoestellen of CI-geluidsprocessor nu [...]